Fırıncılardan Bakan Eker'e teşekkür ziyareti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, her işte olduğu gibi çok tüketilen ekmeğin sağlıklı yolla tüketiciye ulaştırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Fırıncılardan Bakan Eker'e teşekkür ziyareti
Fırıncılardan Bakan Eker'e teşekkür ziyareti
GİRİŞ 09.06.2012 14:10 GÜNCELLEME 09.06.2012 14:10

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyet, Bakan Eker'e teşekkür ziyaretinde bulundu.

Balcı, ziyarette, Bakanlık tarafından sene başında çıkarılan ekmek tebliği ve hijyen konusunda ekmek üreticilerine verilecek eğitim çalışmalarına katkılarından dolayı Bakan Eker'e teşekkür etti.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile getirilen yeni uygulamaların, toplum sağlığı ve üreticiler açısından önemine dikkati çeken Balcı, Türkiye'de 6,5 milyon ekmek israf edildiğini ve bunun da 3 milyonunun fırınlarda olduğunu belirtti. Balcı, israfın önlenmesi için Bakanlığın yaptığı çalışmalara destek vermek istediklerini ifade etti.

Son 3 yılda buğday üretiminin çok verimli ve yüksek olduğunu da belirten Balcı, buğdayda yüksek verimin ekmek fiyatlarına olumlu yansıdığını, bu nedenle son 2 yıldır ülkedeki ekmek fiyatlarında önemli değişiklikler olmadığını vurguladı.

''Tüm kültürümüzü sembolize eden bir nimet''

Bakan Eker ise ekmeğin hayatın tamamını kuşatan, tüm kültürü sembolize eden bir nimet olduğunu belirterek ''Ekmek imalatıyla uğraşan kitle önceden esnafken şimdi sanayici oldu. Teknoloji geliştikçe bu sektör de büyük ölçekli hale geldi. Tabii her işte olduğu gibi çok tüketilen ekmeğin sağlıklı yolla tüketiciye ulaştırılması son derece önemli'' ifadelerini kullandı.

Son 2 yıl içinde çıkardıkları yönetmeliklerle toplumsal sağlığı önceleyen ve hedefleyen birçok uygulamayı hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Eker, ''Bütün bu uygulamaları kendi başımıza değil sektörün tüm paydaşlarıyla yapıyoruz. Çalışmalarımız tek amacı tüketiciye daha sağlıklı ekmek temin etmek'' değerlendirmesinde bulundu.

Fırıncılık mesleğinin icrasının diğer bütün faaliyetlerde olduğu gibi yenilikler gerektirdiğini ifade eden Eker, ''Yapılan yeniliklerle bizim de bilgilerimizi tazelememiz gerekiyor. Biz buna eğitim diyoruz. Eğitim bütün süreç içerisinde devamlı başvurmamız ve hepimizin alması gereken temel bir disiplin. Bu nedenle hazırladığımız tebliğin tam olarak içselleştirilmesi için fırıncılara eğitim verilmesi önemli'' görüşünü ifade etti.

''Buğday unu ihracatında dünya lideriyiz''

Buğday üretiminin geçen yıllardaki gibi bu sene de verimli olacağını kaydeden Eker, 10 yıl önce un ihracatı sıralamasında ilk 10'a bile giremeyen Türkiye'nin şimdi dünyada ya birinci ya da ikinci olduğunu söyledi.

Beyaz ekmeğin şeker ve yüksek tansiyonu tetiklediğini de aktaran Eker, bu hastalıkların azaltılması için beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve tam buğday ekmeği tüketimi yaygınlaştırmak gerektiğine işaret etti.

Konuşmaların ardından Halil İbrahim Balcı, Bakan Eker'e ekmek plaketi verdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL