Çağlayan 2012 ihracat hedefini açıkladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Geçen yıl yapmış olduğumuz 135 milyar dolar ihracatı yeterli görmeyen Türk özel sektörünün 2012 yılındaki hedefe ulaşma noktasında

Çağlayan 2012 ihracat hedefini açıkladı
Çağlayan 2012 ihracat hedefini açıkladı
GİRİŞ 05.06.2012 22:24 GÜNCELLEME 05.06.2012 22:24

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Geçen yıl yapmış olduğumuz 135 milyar dolar ihracatı yeterli görmeyen Türk özel sektörü, TİM, TUSKON ve diğer STK'larla birlikte inşallah bu yıl 148,5 milyar dolarlık Orta Vadeli hedefleri bitirme noktasında yoğun bir şekilde koşuşturma içindeyiz'' dedi. 

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) destekleri ile Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlen ''Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2012'' programının gala yemeğine katıldı.

Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, 130 ülkeden bin 500'ün üzerindeki misafiri Türkiye'de bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de gala yemeğine katılmasının kendilerine cesaret verdiğini söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu:

''Türkiye ekonomisini bu destekle her gün biraz daha geliştiriyoruz. Dünyanın krizle boğuştuğu, krizle yoğun bir şekilde uğraştığı bir dönemde Türkiye ekonomisini yoğun çabayla, Sayın Başbakanımızın desteği, tüm bakanlarımızın çalışmaları ve iş adamlarımızla geliştiriyoruz. Avrupa'ya ihracatımız geçen yıl yüzde 46 idi. Bugün yüzde 41'lere düştü. Sebebi Avrupa'nın talep daralaması ve Avrupa'da yaşanan yoğun ekonomik kriz. 

Ancak böylesine bir dönemde Türkiye Cumhuriyet tarihinin rekor ihracatını gerçekleştiriyor. Geçen yıl yapmış olduğumuz 135 milyar dolar ihracatı yeterli görmeyen Türk özel sektörü, TİM, TUSKON ve diğer STK'larla birlikte inşallah bu yıl 148,5 milyar dolarlık Orta Vadeli hedefleri bitirme noktasında yoğun bir şekilde koşuşturma içindeyiz.''

-''Dünya ekonomisi adına önemli birliktelikler sağlanacak''-

Çağlayan, son 12 aylık ihracatın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak nitelendirildiğini ifade ederek, ''140,5 milyar doları geçmiş, 150 milyar dolara doğru yoğun bir şekilde yol almaktadır. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, emeği geçen tüm bakan arkadaşlarıma ve dünyanın her bir tarafına koşan Türk sanayicilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum'' dedi. 

TUSKON'nun yaptığı organizasyon kapsamında, yarın konuk işadamlarıyla Türk işadamlarının 950 masada 25 binden fazla görüşme yapacağına dikkati çeken Çağlayan, ''Bu toplantı başarılı olacak çünkü bu toplantıya Sayın Cumhurbaşkanımız destek veriyor. Yine dünyanın her yerinde Türkiye sevdalısı ve sevgisiyle adeta birer temsilcisi gibi çalışan TUSKON düzenliyor'' dedi. 

Bu ticaret köprüsü organizasyonunda sadece iş adamlarının biraya gelerek ticareti konuşmalarını değil, küresel aklı bir araya getiren, sevgiyi ve karşılıklı fikir alışverişini de güçlendirmeleri temennisini dile getiren Çağlayan, ''Sadece birbirlerine mal satmak için değil, küresel bir krizin yaşandığı ortamda karşılıklı bilgi ve birikimlerini, fikirlerini de bir birleriyle paylaşacaklar. Dünya ekonomisi ve ülke ekonomimiz adına önemli birliktelikler sağlayacaklar'' şeklinde konuştu.

Bernard Show'un, '''Bende bir elma olsa sende bir elma olsa, ben sana elimdeki elmayı versem, sen bana elindeki elmayı versen, bunun sonucunda sende bir elma olur, bende bir elma olur. Ama sen kendindeki bilgiyi, fikri bana versen, bende kendimdeki bilgiyi ve fikri sana versem, sende de bende de iki bilgi ve fikir olur'' sözünü hatırlatan Çağlayan, ''Biz de böylesine önemli bir organizasyonla sadece mal ticareti değil, fikir ve bilgileri de paylaşacağımız önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz'' dedi.

-''Türkiye eksenini değiştirirken, dünyanın ekonomik eksenine odaklandı''-

 Çağlayan, işbirliği köprüsünün sadece bir ticaret köprüsü değil, dünyanın her bir yerinden gelen rengi, dini, inancı, ırkı ne olursa olsun dünya barışı ve sevgi için bir araya gelenlerin köprüsü olacağını söyledi.  

Yaşanan kriz nedeniyle dünyanın eksenin kaydığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bundan 4 yıl öncesine kadar sırf ülkemiz ekonomisine muhalefet yapmak adına bir çok kesimin 'Türkiye'nin ekseni değişti, Türkiye Batıdan yüzün çevirdi, Doğuya döndü' dediğini dün gibi hatırlıyorum. Doğrudur, Türkiye eksenini değiştirmiştir ama, Türkiye eksenini değiştirirken dünyanın ekonomik eksenine odaklanmıştır. 

Türkiye bu eksen kaymasıyla beraber, Avrupa'nın krizden geçmiş olduğu bir ortamda IMF desteği olmaksızın, bankalara müdahale olmaksızın krizden alnının akıyla çıkma başarısını göstermiştir. Geçmişte Türkiye'yi ekseni kaymakla suçlayanlar, umut ediyorum ki bugün sokağa çıkacak yüz bulamıyorlardır.'' 

-''Dünya ekonomisinin nabzı nerede atıyorsa, Türkiye orada olacak''-

Çağlayan, dünya ekonomisinin geliştiği her yerde olmaya devam edeceklerini belirterek, ''20 binden fazla ürün çeşidiyle, 236 gümrük bölgesine ihracat yapılıyor. Dünya ekonomisinin nabzı nerede atıyorsa, Türkiye orada olacaktır. Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dünya ticarinde eşit hale gelmiştir. Bundan 10 yıl sonra dünya ekonomisinin merkezinde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler söz sahibi olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin artık ekonomik anlayışını değiştirdiğini vurgulayan Çağlayan, ''Devlet olarak, Türk özel sektörünün ekonomi ve ticarette önündeki engelleri bir greyder gibi temizleyen bir anlayış içerisinde çalışamaya devam edeceğiz. 2023 hedeflerimize hep birlikte ulaşmak için koşturacağız. Bu sevgi, barış ve dostluk köprüsünün başarılı geçmesini temenni ediyorum'' diye konuştu.

KAYNAK: AA