Rusya’yı 15 yılda ‘gizli gizli’ fethetti

Hüsnü Özyeğin, Rusya’da 15 yıl boyunca ‘rakip gelmesin’ diye gizlediği yatırımının boyutunu ilk kez açıkladı.

Rusya’yı 15 yılda ‘gizli gizli’ fethetti
Rusya’yı 15 yılda ‘gizli gizli’ fethetti
GİRİŞ 01.06.2012 09:08 GÜNCELLEME 01.06.2012 09:08

Songül Hatısaru'nun haberi

3.5 milyar $’lık Credit Europe bankası, Rusya’da ilk 20’ye girerken, 7 saat dilimine dağılan 124 şube 3 milyon müşteriye hizmet veriyor.

Finansbank'ı Yunan NBG'ye sattıktan sonra 2010'da yılında Millennium Bank'ı alarak yeniden bankacılığa dönüş yapan Hüsnü Özyeğin, Rusya'da da "bankacılık dersi" veriyor. 5 şubeyle başlayıp 15 yılda Rusya'nın kredilerde 18., otomotiv kredilerinde 5. bankası haline getirdiği Credit Europe Bank, 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Rusya'daki operasyonunu gözlerden uzak büyüten Özyeğin şimdiye kadar basın toplantısı yapmamasının nedenini şu sözlerle açıkladı:

"Ben buraya Türkiye'den rakip gelmemesi için ilk kez basın toplantısı düzenledim. Bu pazara inandım. Türkiye'den rakip gelmesinden çekindim. Hala büyük bir büyüme potansiyeli var. Örneğin tüketici kredilerinin milli gelire oranı yüzde 10 gibi çok düşük seviyede."

Hedef ilk 10...

1.100 bankanın olduğu Rusya'da 300 bankanın bireysel alanda hizmet verdiğini söyleyen Özyeğin, hedeflerini 2-3 yıl içinde ilk 10 olarak gösterdi. Özyeğin "Şu anda ilk 20'deyiz. Tüketici finansmanı olarak da 10 büyük arasındayız. Araç kredilerinde pazar payı yüzde 7.5. Yüzde 10'u hedefliyoruz. Bu alanda Rusya'da beşinciyiz. 3 milyon müşterimiz var. 2 milyonu ilk bankacılık ürününü bizden aldı. Aktif müşterimiz 1.2 milyon" dedi.

Kredi kartında taksitle alışverişi Rusya'da ilk sunan banka olduklarını söyleyen Özyeğin, hala taksit uygulamasını sadece Credit Europe Bank'ın yaptığını vurguladı. Özyeğin, HSBC veBarclays gibi dünya devlerinin 1998'deki moratoryumda zarar edip Rusya'da bireysel bankacılık birimlerini kapattıklarını hatırlattı.

4500 çalışanı var

Özyeğin büyüme öyküsünü şöyle aktardı: "2003'te perakende bankacılığına girdik. Baktım ki her elektronik mağazasında kredili satış yapılıyor. Her sırada 15-20 kişi görünce burada iş var dedik. Marketlere stand açmak için peşin komisyon verdik. Bir mağaza zincirine 3 milyon dolarverdik.

O zamanki sermayemiz 10 milyon dolardı. 600 dolarla denedik müşterileri. Sonra 3 bin-4 bin dolarlık krediler verdik, 25-30 milyon dolarlık krediler vermeye başladık. Elektronik mağazaları sayesinde temsil edilmediğimiz şehirlere masrafsız girdik" dedi.

7 saat dilimindeki 51 şehirde toplam 124 şubeye ulaştıklarını belirten Özyeğin, 609 ATM ve 8 bin 870 satış noktası oluşturduklarını da söyledi. Özyeğin 4 bin 500 çalışana ulaştıklarını belirtti.

'Halka arz düşünmüyoruz'

Türkiye'de veya yurtdışında halka açılma planlarının olmadığını söyleyen Hüsnü Özyeğin, "Şu dönemde halka açılma zamanı değil. 2008'de yediye kadar çıktı çarpan. Şu anda bire birlerde.Avrupa'daki kriz minimum beş yıl daha sürecek. Sermayeye ihtiyacımız yok çok şükür. Satınalma için bir iki bankaya baktık ama öyle bir kültürümüz var ki başka banka ile bizim birleşmemiz çok zor" dedi.

RUS TURİSTE HARÇLIK VE KÜRK KREDİSİ!

Türkiye ile Rusya arasındaki turizmden büyük pay alma hedeflerinin olduğunu söyleyen Özyeğin, "Türkiye'inin Rusya'dan elde ettiği turizm geliri 3.5 milyar dolar. İkisi bizim banka üzerinden geçecek. Yüzde 10-15 arasında TL olarak girecek. Biz aynı zamanda deri mücevherve kürk kredisi de veriyoruz. Turizm kredisine ek olarak bu sene turiste 500 dolarlık cep harçlığı (pocket money) vereceğiz" dedi.

'SBERBANK'IN DENİZ'İ ALMASI BİZE YARAR

Rusya'daki rakipleri Sberbank'ın Denizbank'ı satın almaya iyice yaklaşmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu söyleyen Özyeğin, "Sberbank ile görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Türkiye Rusya ilişkilerini oldukça artıracak. Sberbank'ın Türkiye'ye gelmesinin en çok bize faydalı olacağını düşünüyorum. Karşılıklı olarak çok işimiz var. Türkiye'de en çok tanıdıkları grup biziz. Sberbank'ın gelmesinin ardından bankanın Rus müşterilerinin Türkiye'de yatırım yapma arzusu da artar" dedi.

IKEA İle ortak banka kuruyor

Perakendede elde ettikleri tecrübeyi uluslararası markalar ile birlikte büyüteceklerini söyleyen Özyeğin, İsveçli mobilya devi IKEA ve Fransa'nın en büyük iki perakende şirketinden biri olan Auchon ile de banka kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti.

2006'da Auchan ile yaptıkları işbirliğiyle Fransız perakende devi için özel kredi kartı çıkardıklarını hatırlatan Özyeğin, "Auchan mağazalarının tamamında sadece bu kredi kartı kullanılıyordu. Benzer bir uygulamayı şimdi İKEA ile hayata geçirdik. IKEA family isimli sadakat kartını da çıkardık.

Bu iki şirket ile ortak banka kurmak için lisans başvurusu yaptık. Ortaklık IKEA'da yüzde 50-50, Auchan'da ise yüzde 40'a 60... Ortak banka ile bu satış kanallarından sağladığımız krediler tek bir çatı altında toplanacak. Bu yeni bankanın tüm finansal altyapısını Credit Europe Bank yapacak" dedi.

'Bireysel bankacılığa da geçeceğiz'

Fiba Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Onur Umut, odaklandıkları iki pazarın Türkiye ve Rusya olduğunu söyledi. "Yurtdışına çok önem veriyoruz" diyen Umut, "Gittiğimiz ülkelerde oradaki bankacılığa özel stratejiler geliştiriyoruz. Rusya'ya gittiğinizde bireysel bankacılık yapmazsanız ofis bankası olarak kalırsınız.

Yerel banka haline gelmek istediğimiz için Türkiye,Hollanda ve İsviçre'de öğrendiğimiz bilgilerle ciddi bir yatırım yaptık. Bugün günde binlerce bireysel krediyi 20-25 dakikada cevaplayabilen bir yapımız var" dedi.

Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar ise bankanın kısa zamanda kar eder duruma geldiğini, 25 şubeye ulaştıklarını söyledi. Dildar, "5 tane daha açacağız. 600 milyon liradan 2 milyar liraya kadar çıktık. 3 milyar lira aktif oldu. Krediler ise 2.6 milyar liraya ulaştı" dedi.

Anadolu'da da şubeleşmeyi sürdüreceklerini  söyleyen Dildar, "Şubemizin olmadığı yerlerden talep geliyor. Hüsnü beyin adı yetiyor. Eski müşteriler 'Neden gelmiyorsunuz?' diyor. KOBİ ve ticari bankacılık yapıyoruz ama yıl içinde bireysele de giriş yapacağız. Nakdi kredide 3.2 milyar lira mevduatta da 2.1 milyarı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

KAYNAK: MİLLİYET