Memur zammında 25 milyar TL’lik 'kopma!'

Maliye Bakanlığı, memurların talep ettiği zammın bütçeye 25 milyar lira yük getireceğini açıklayınca toplu sözleşme görüşmeleri kilitlendi.

Memur zammında 25 milyar TL’lik 'kopma!'
Memur zammında 25 milyar TL’lik 'kopma!'
GİRİŞ 23.05.2012 08:10 GÜNCELLEME 23.05.2012 08:10
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Mithat Yurdakul'un haberi
 
Hükümetin memur zammı teklifinde yaptığı sınırlı iyileştirme, memurların talepleriyle Maliye’nin bütçe hesapları arasındaki uçurumu kapatmayınca, onbinlerce kamu çalışanına grev yolu gözüktü. 2012 için yaptığı 3+3’lük zamteklifini yüzde 3.5+4’e çıkaran hükümet ile Memur-Sen’in talepleri arasındaki yaklaşık 25 milyar liralık fark telafi edilemeyince ipler koptu.

Hükümet ile memurlar arasındaki ilk temasta, Memur-Sen’in zam talebini değerlendiren Maliye Bakanlığı, teklifin bu haliyle kabul edilmesi halinde bütçeye yaklaşık 28 milyar TL’lik ek yük getireceğini belirtti. Maliye Bakanlığı, 3+3’ün üzerine yapılacak 1 puanlık artışın bile bütçeye 1 milyar TL’lik yük getirdiğini anımsattı.

Uzlaşma sağlanamadı

Geri adım atmaya karar veren hükümet, 2012 için yüzde 3+3’lük zam teklifini 3.5+4’e yükseltti. 2013 için yeni teklif yapmayan hükümet, yaklaşık 2 milyar liralık bir ek maliyetle pazarlıkları bitirmeyi planlıyordu. Memur-Sen, 2012 için talebini yüzde 7.5+7.5’e, 2013 için yüzde 6.5+6.75’e indirdi. Memur-Sen  bunun geri adım olmadığını, hükümetin uzlaşmaz tavrına ironik bir yanıt olduğunu açıkladı.  
Bütçe planları ile memurların talepleri arasındaki uçurum kapatılamadı. Taban aylığa da zam isteyen Memur-Sen’in talebi ile hükümetin son teklifi arasında yaklaşık 25 milyar liralık fark bulunuyor. Memur-Sen’in eş yardımı zammı, 4-C’liye yüzdelik zam, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması talepleri de bütçe hedeflerini sarsacak unsurlar olarak görülüyor.

Son sözü söyleyecek Hakem Kurulu’nun Maliye kanadı da bütçeye getirilecek ek yüke dikkati çekecek. Maliye, bütçe açığı, cari açık, Orta Vadeli Plan ve mali disiplini gerekçe göstererek, “Bu son teklifimiz” diyen Başbakan Erdoğan’ın vurgusuna uygun tavır alacak.

HÜKÜMETE GÖRE ZAMMIN MALİYETİ BÜYÜK
 
25 milyar liralık maliyet, hükümet açısından pek çok yatırıma kaynaklık edecek bir tutar anlamına geliyor. Bazı kamu harcamalarının proje tutarları şöyle:
-  2012 yılı ulaştırma - haberleşme yatırımları 12.3 milyar TL.
-  Eğitim yatırımları 5.9 milyar TL.
-  Tarım projeleri 5.5 milyar TL.
-  DSİ’nin 2012 yatırımları 1.6 milyar TL.
-  Deriner Barajı’nın maliyeti 6.6 milyar TL.
-  Ankara - İstanbul hızlı tren yatırımı 7.9 milyar TL.
-  Karayolları 2012 yatırımı 500 milyon TL.
-  Başkent Doğalgaz’a gelen en yüksek teklif 1.6 milyar TL.

Memurlar deli gömleği giyip tweet atacaklar

Hükümetle toplu sözleşme masasında anlaşamayan ve gözlerini Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na çeviren memurlar, tepkilerini eylemlerle gösterecek. KESK ve Türkiye Kamu-Sen bugün bütün iş kollarında iş bırakacak. Memur- Sen ise Eğitim-Bir-Sen’in iş bırakacağını, üye sendikaların eyleme katılmakta serbest olacağını bildirdi. Eğitim-Bir-Sen, Eğitim-Sen,  Türk Eğitim Sen ve Birleşik Kamu-İş’in ilk defa aynı anda greve çıkmasıyla okullarda hayat duracak. 500 bini aşkın öğretmen işbaşı yapmayacak.
 
İlginç eylemler hazırlandı

Meydanlar ilginç eylemlere sahne olacak. Türk Sağlık-Sen üyesi sağlık çalışanları, hastaneleri önünde deli gömleği giyecek. Memur-Sen, tepkisini sosyal medya üzerinden de gösterecek. Yüz binlerce Memur-Sen üyesi, bakanlara, milletvekillerine tweet atarak taleplerini iletecek. Memur maaşları konusunda son sözü söyleyecek olan kamu hakem heyetine seslenecek bir eylem de Memur-Sen’in gündeminde. Sayıştay Başkanı Recai Akyel’in belirleyeceği bir yerde toplanacak olan heyete, kitlesel basın açıklaması ile seslenilmesi planlanıyor.
 
Çelik: Her şeyin bir ölçüsü var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların yapacağı eylem için, “Eylem ve tepki olabilir. Hukuk devletinde her şeyin ölçüsü vardır. Başka yere çekilmesi yanlıştır” dedi. Çelik, şunları söyledi: “Görüşmelerimiz sırasında içeride barış ve dostluk vardı. Sistem yeni bir sistem. Alışmamız gerekiyor. İlk defa 11 hizmet kolu bütün sorunları konuştu. 56 konuda mutabakat sağlandı.”

Milliyet

YORUMLAR 41
  • ahmet okutan 11 yıl önce Şikayet Et
    yüzde 3,5 artışla,çoluğa çocuğa biskevit alınabilir. memur ve emekliye biskevit zammı bu.
    Cevapla
  • ibrahim şükrü bereket 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık. bir daha size oyumuz yokkkkkkkkkkkkkk
    Cevapla
  • cemal karabulut 11 yıl önce Şikayet Et
    memurlar arasında ayrım yapmayınız. sayın yetkililer,güzel ülkemin kalkınmasına vereceğiniz zam mani olacaksa hiç vermeyiniz.ancak vekillere bürokratlara ve de müdürlere harcadığınız kaynaklarıda geri istiyoruz.başbakanımız vekilleri lojmandan çıkardığında çok üzülmüş o kadarda başbakanın devlet malına verdiği değeri taktirle karşılamıştım.ancak şimdi vekillere danışman üstü danışman,şoför .......şube müdürlerine ek kaynak........emniyet yetkililerine ek zam........güzel ülkemin güzel idarecileri,lütfen ayrım yapmayınız. sizi seviyorum. fanatik ak partili olarak açıklayacak bir şey bulamıyorum. mantıklı gerekçeler ileri sürünüz.
    Cevapla
  • mustafa 11 yıl önce Şikayet Et
    vatandaşa bol keseden at. memura gelince yunanistan oluyoruz..ama kürsüden vatandaşa şöyle büyüyoruz gayri safi milli hasıla şöyle arttı,kasa para dolu,patronlara katrilyonluk teşvik,suriyelilere aylık 150 milyon dolar,dünyanın 16. büyük ekonomisi diye gürlüyor başbakan..ama memura gelince yunanistan oluyoruz..yazıklar olsun..para babaları ve sermayenin hükümeti desek yalan olmaz heralde..
    Cevapla
  • nihat sakiroğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    2 yıla ömürboyu kıyak. 2 yıl vekillik yap ömür boyu yan gel yat gelsin paralar peki millet nasıl taşısın bu kadar bedavacıyı sırtında memura gelincemi dengeler bozuluyor başbakan racon kesiyodu derecelendirme kuruluşuna ekonomi süperdi diye ekonomi iyide vatandaşınki degil mutlu azınlıkların ekonomisi iyi o azınlıkların içinde müslüman olanlarda var modern islam anlayışı olanlar var işte onlar adaleti dagıtmıyorlar yükü kaldıramıyorlar bunun hesabıda ahrette çok çetin olacaktır inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle