Bosna Hersek'te en zon görev Cengiz İnşaat'ın

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Suhodol ile Tarçin kentleri arasında yapılacak otoyolun en zor bölümünü Türk firması üstlendi.

Bosna Hersek'te en zon görev Cengiz İnşaat'ın
Bosna Hersek'te en zon görev Cengiz İnşaat'ın
GİRİŞ 21.05.2012 18:34 GÜNCELLEME 21.05.2012 18:34

Taraflar arasında varılan anlaşma sonucu, Bosna Hersek Federasyonu Otoyol Kamu Şirketi ile Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ arasında, otoyol koridor 5-C alt bölümünün yapımı için sözleşme imzalandı.

Bosna Hersek Federasyonu Hükümet Binası'nda düzenlenen imza törenine, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç, Ulaşım ve İletişim Bakanı Damir Haciç, Ulaşım İletişim Bakanı Enver Biyediç, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ile kredi sağlayan Avrupa Yenileme ve Geliştirme Bankası temsilcileri katıldı.

Suhodol-Tarçin alt bölümü, Bosna Hersek otoyolu uluslararası koridor 5-C'nin en pahalı ve yapılması en zor kısmı olarak görülüyor. Projenin toplam değerinin 115 milyon avro olduğu bildirildi.

Bosna Hersek Federasyonu Otoyol Kamu Şirketi Müdürü Ensar Kariç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bu sözleşme bugüne kadar Türk ve Bosnalı şirketler arasında imzalanan en yüksek tutarlı sözleşmedir'' dedi.

Otoyolun Suhodol ile Tarçin kentleri arasındaki kısmının 5 kilometre uzunluğunda olmasına rağmen güzergah üzerindeki yaklaşık 3 kilometrelik tünel ihtiyacı nedeniyle otoyolun en zor ve en pahalı kısmı olduğunu belirten Kariç, otoyolun bu kısmını üstlenen şirketinin tecrübesine güvendiklerini söyledi.

Mehmet Cengiz de firma olarak çeşitli projeler yürüttüklerini ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin Bosna Hersek'e büyük önem verdiğini vurgulayan Cengiz, ''Aldığımız işin bütçesi ufak ama anlamı bizim için çok büyük'' diye konuştu.

Ulaşım ve İletişim Bakanı Damir Haciç, otoyolun Bosna Hersek'in ekonomik kalkınması açısından önemli olduğunu, bugün imzalanan sözleşmenin birçok bakımından ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Başbakanı Nermin Nikşiç de imzalanan sözleşmenin Bosna Hersek için önemli bir adım olduğunu ifade ederek, Bosna Hersek'e yönelik dostane politikası dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Türk halkına teşekkür etti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ise 5-C koridorunun öneminin farkında olduklarını, Türk şirketlerinin Bosna Hersek'in kalkınmasına destek olan projelere katılmaları için teşvik edildiğini vurguladı.

KAYNAK: AA