'Türkiye'de büyük potansiyel görüyoruz'

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ekonomisti Heike Harmgart, Türk ekonomisinin komşularına göre krizlerden güçlenerek çıktığını belirterek, ''Türkiye'de büyük bir potansiyel görüyoruz'' dedi.

'Türkiye'de büyük potansiyel görüyoruz'
'Türkiye'de büyük potansiyel görüyoruz'
GİRİŞ 21.05.2012 14:47 GÜNCELLEME 21.05.2012 14:47

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Doğu Avrupa ülkelerinin de ekonomisti olan Harmgart yaptığı açıklamada, EBRD'nin Türkiye'ye ilişkin bu yılki büyüme tahminlerinin Türk hükümetininkinden daha düşük olduğunu kaydetti.

Türk ekonomisindeki bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,5 olarak açıkladıklarını dile getiren Harmgart, Türk hükümetinin tahmininin ise yaklaşık yüzde 4,5 olduğunu ifade etti.

Harmgart bunun nedenini, ''Türkiye, Avro bölgesindeki krizden tamamen izole değil, dolayısıyla Avro bölgesindeki durumun Türkiye'nin ihracat ve ithalatına olumsuz etkileri var'' sözleriyle açıkladı.

Türkiye'de iç talepte de bu yıl yavaşlama beklediklerini kaydeden Harmgart, örneğin özel sektöre verilen kredinin bu yıl düştüğünün görüldüğünü söyledi.

EBRD Türkiye ekonomisti, ''Dolayısıyla büyümedeki yavaşlama, hem küresel hem de iç faktörlerden kaynaklanacak. Ekonomi yine büyüyecek ama geçen yıla göre büyüme oldukça yavaş olacak'' diye konuştu.

Harmgart, Türkiye'de enflasyonun geçen yılı çift haneli rakamla tamamladığını, bu yıl da enflasyonun çift haneli olmaya devam edeceğini tahmin ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bunun, Merkez Bankası'nın yüzde 6 olan enflasyon hedefinin oldukça üstünde olduğunu biliyorum. Merkez Bankası, beklentileri karşılamakta çok başarılı ve geçen yıl Ekim ayından bu yana para politikasını sıkılaştırmaya başladı. Ama bize göre, bu politika henüz yeteri kadar sıkı değil. Türkiye'de son gördüğümüz enflasyon oranı yüzde 11,1. Bu oranın, yüzde 6 oranına düşeceğini tahmin etmiyorum. Para politikasının, 2012 yılında enflasyonu iki haneli rakamın altına çekecek kadar sıkı olduğunu düşünmüyorum.''

''Avrupa'nın da Türkiye'den kazanacağı çok şey var''

Türk ekonomisinin, krizlerden komşularına göre güçlenerek çıktığını söyleyen Harmgart, ''EBRD'nin yaptığı yatırımlardan da anlaşılacağı üzere, Türk şirketlerinin ihracat performanslarını artırmaları için büyük bir potansiyel var, dolayısıyla Türkiye'de büyük bir potansiyel görüyoruz. EBRD, Türkiye'ye üç yıldır yatırım yapıyor. Türkiye'nin cari hesap açığıyla mücadele etmek için, ihracatında rekabete ve çeşitliliğe gitmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Mevcut Avro krizi dikkate alındığında, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine ise Harmgart, Avro krizinden Doğu Avrupa'daki yeni AB üyelerinden ziyade, Batı Avrupa'daki ülkelerin olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.

AB'ye üye olmanın, ülkelerin kurumsal gelişimine ve ekonomilerindeki rekabet güçlerine faydaları olduğunu dile getiren Harmgart, ''AB'ye üye olmak reformları ve entegrasyonu tetikliyor. Dolayısıyla Avrupa'nın orta ve uzun vadede sunduğu fırsatlara bakıldığında, bunun katkısı olacaktır ve iyi olacaktır'' dedi.

Heike Harmgart, Türkiye'deki ekonomik büyüme dikkate alındığında ise Avrupa'nın da Türkiye'den kazanacağı çok şey olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren ve İstanbul'da ofisi bulunan EBRD, bu ay sonunda Ankara'da da bir ofis açacak. EBRD, yeni ofisiyle, Türk hükümetiyle daha yakın temasta olmayı ve gıda güvenliği, iklim değişikliği gibi konularda Türkiye'de daha fazla yatırım yapmayı amaçlıyor.

EBRD şimdiye kadar Türkiye'de 50'den fazla proje için, 1,5 milyar avrodan fazla yatırım yaptı.

KAYNAK: AA