Ankara'dan 15 dünya devine Afrodit resti!

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte 15 dünya devine 'Afrodit' resti çekti. Bakanlık 'Gerginlik çıkarsa sorumluluk size ait' uyarısı yaptı.

Ankara'dan 15 dünya devine Afrodit resti!
Ankara'dan 15 dünya devine Afrodit resti!
GİRİŞ 19.05.2012 11:26 GÜNCELLEME 19.05.2012 12:07
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türkiye, Rum Yönetimi'nin Akdeniz'de gaz aramak için açtığı ihaleye teklif veren 15 şirketi ikaz etti. Bu şirketlere 'İhaleden çekilin' çağrısı yapan Dışişleri, 'Gerginlik çıkarsa sorumluluk size ait' uyarısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs tarafından düzenlenen ikinci petrol ve gaz arama ihalesine katılan 15 uluslararası şirkete 'ihaleden çekilin' resti çekti.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada Güney Kıbrıs ile işbirliği yapacak şirketlerin gelecekte Türkiye'deki enerji projelerine dahil edilmeyeceği açıklandı.

Rum Yönetimi, Türkiye'nin itirazına rağmen Doğu Akdeniz'de tek yanlı 'Münhasır Ekonomik Bölge' ilan ettiği 'Afrodit' adlı bölgede gaz bulduğunu açıklamış, ardından da 12 parsele ayırdığı alan için ihale açmıştı.

Şirketler sorumlu olacak

Geçen hafta yapılan bir açıklamayla da bu bölgedeki, ikinci arama ihalesine toplam 15 teklif geldiği duyurulmuştu. Teklif veren şirketler arasında Malezya'dan Petronas, Fransa'dan Total, Rusya'dan Novatek, Güney Kore'den Kogas ve İtalya'dan ENI de bulunuyor.

Yapılan bu ihalenin ardından Dışişleri dün bir açıklama yaparak ihaleye konu olan deniz alanlarının bir bölümünün Türkiye'nin Akdeniz'deki kıta sahanlığı alanı ile çakıştığını belirtti.

Açıklamada "Türkiye bu alanlarda hiçbir faaliyete müsaade etmeyecektir. Sözde ihaleye konu olan deniz alanlarının adanın güneyindeki büyük bölümü ise KKTC'nin TPAO'ya verdiği ruhsat sahaları ile çakışmaktadır.

Petrol şirketlerinin bu alanlarda ileride faaliyette bulunmaları, KKTC ve TPAO ile karşı karşıya gelmelerine ve arzu edilmeyen gerginliklerin ortaya çıkmasına sebep olabilecektir. Türkiye bu durumda anavatan ve garantör ülke sorumluluğu içinde, KKTC'ye her türlü desteği verecektir" denildi.

Açıklamada şöyle denildi: "KKTC gibi biz de ilgili ülkeler ve petrol şirketlerini sağduyulu hareket etmeye ve özellikle Kıbrıs meselesi bakımından ihtilaflı olan bu deniz alanlarında faaliyet göstermemeye ve bahse konu ihaleden çekilmeye davet ediyoruz.

Bu uyarılarımıza rağmen söz konusu şirketlerin Kıbrıs Türkleri'nin haklarını yok sayarak Rum Yönetimi ile işbirliğine girmeleri bölgede gerginliğin ortaya çıkmasına sebebiyet verecek ve bunun sorumluluğu da söz konusu şirketlerde olacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 16
  • burak 11 yıl önce Şikayet Et
    diplomasi çocuk oyunu değildir. sürekli savaş çığırtkanlığı yapıyorsunuz ama bütün herkes size karşı oynuyor. gözlerinde sürekli bir beklenti var türkiye ters bir hareket yapsın da üzerine daha da fazla oynayalım. en sonunda da savaşa kadar götürelim. kıbrıs rum kesimi'nin ve israil'in beklentisi bundan başka birşey olamaz. eğer dikkatle tahlil ederseniz türkiye'nin hiçbir çıkarı diğer ülkelerle uyuşmuyor. vurmak kırmak bu devirde para etseydi amerika dünyanın hepsine sahip olurdu. çin'in amerika'yı nasıl tehdit ettiğini merak ediyorsanız çin'deki amerikan doları tahvilinin ne kadar olduğuna bakın. diplomasi sadece topla tüfekle yapılmıyor maalesef.
    Cevapla
  • ALİ ÜNLÜER 11 yıl önce Şikayet Et
    bana göre de öyle içerdeki hainler dışardakinden daha tehlikeli. koskoca osmanlıyı yıkan zihniyet hala ayakta ve tetikte fırsat kollamaktadır.destek vereceğine muhalefet veya eleştiri perde arkasına sığınarak çelme takma peşindedir.bazı saf vatandaşlarımız da bunu malzeme olarak kullanmaktadır.herkez kendine gelmeli ve ne söylediğini bilmelidir.kimin adına kim için konuştuğunu, bu konuştuğunun kime yaradığını iyi hesap etmeli, bu muhalefet edenlere zaman gelir öyle bir muhalefet edilirki gıkıını çıkartamaz olurlar
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    dünya düzeninin degistigini anlayamayanlar icin. arkadaslar dünya savaslari artik sadece silah gücü ile yapilmiyor. sayin davutoglu saldiririz veya savas yapariz demiyorki zaten. israilin istedigi kadar silah gücü olsun. türkiye hedefine ulasacak. yeni dünya düzenine direnen avrupa ve israil in sözcüleri gibi konusmayin.
    Cevapla
  • eflatrun 11 yıl önce Şikayet Et
    kim kazır bizim siyasetçileri. bizim siyasetçiler kendilerini fasulyeden nimet zannediyorlar, bütün maharetleri amd nin verdiği emirlere tam itaat. davutoğluda onlardan biri, milyarlarca dolarlık petrol var kim kazır davuoğlunu, erdoğanı, çakma halkın sevgilileri. sevmiyoruz sizi. beğenmiyoruz sizi, bunu bilin size yeter.
    Cevapla
  • yilmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    bos sayin bakanim bos isler. marmara gemisi olayini gördük gerisi hikaye... sivil bir gemine ates ediliyor senin devletin ve ordun bakiyor hatta üstüne üstlük vatandaslarin öldürülüyor.. suriye ´ye yaptiginiz tehditleri birde marmara gemisi icin yapsaydiniz.. ordu komutanlarini yeni savas gemimizle ısrail aciklarina gönderseydiniz...olmuyor sayin bakanim olmuyor saygida kusur yapmam devlet büyügümüzsünüz ama malesef kibrit gibi cakiyorsunuz ama ates sönüyor....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle