Yunanistan'dan Rum bankasına 'devlet' desteği

Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan'ın borçlarının oluşturduğu sorunlardan etkilenerek zor duruma düşen, Rum tarafının ikinci büyük bankası Popular (Halk) Bank'a sermaye sağlama kararı aldı.

Yunanistan'dan Rum bankasına 'devlet' desteği
Yunanistan'dan Rum bankasına 'devlet' desteği
GİRİŞ 18.05.2012 19:02 GÜNCELLEME 18.05.2012 19:02

Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan'ın borçlarının oluşturduğu sorunlardan etkilenerek zor duruma düşen, Rum tarafının ikinci büyük bankası Popular (Halk) Bank'ın sermaye artırma planına destek amacıyla, 1,8 milyar Avro sermaye sağlama kararı aldı.

Bankadan yapılan açıklamada, Rum Bakanlar Kurulunun, önerilen bir yasa tasarısını onayladığı ve bankanın sermayesini artırma planına yardımcı olmak için, 1,8 milyar Avro'luk sermayeyi sağlama kararı verdiği belirtildi.

Popular Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mihalis Sarris ve grubun CEO'su Hristos Stilianidis, Bakanlar Kurulu kararını memnuniyetle karşıladı ve bunun, özel sermayeyle bankanın sermayesinin artırılmasında gelişme sağlanması çabalarına olumlu etki yapacağını kaydetti.

Bu arada, Rum Hükümetinin, destek amacıyla yaptığı düzenlemenin ''ağır koşullar'' içerdiği belirtiliyor. Buna göre, banka yönetim kurulunda çoğunluk hükümette olacak ve hükümetin her karara veto hakkı olacak, bonuslar kaldırılacak, maaş kısıtlamasına gidilecek.

Rum yönetiminin bankaya iştiraki en fazla beş yıllığına ve tahvil karşılığında gerçekleşecek. Bütün bu prosedürde, yönetim kurulu üyelerinin seçilmesine Rum Merkez Bankası'nın ve Meclisin iştiraki esas olacak.

Öte yandan, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bankalar sorununun, Rum ekonomisinin en büyük sorunu olduğunu belirterek, hükümetin, Avrupa Komisyonu ile işbirliği halinde yerli bankaların karşı karşıya kaldığı sorunları çözmek için gerekli bütün tedbirleri almaya çalıştıklarını söyledi.

KAYNAK: AA