Bezci: TTK'nın olumlu yönleri daha fazla

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, ''yeni Türk Ticaret Kanunu'nda değişmesi istenen 15-20 madde var'' diye kanunun iyi yanlarını görmezden gelmenin doğru olmayacağını söyledi.

Bezci: TTK'nın olumlu yönleri daha fazla
Bezci: TTK'nın olumlu yönleri daha fazla
GİRİŞ 14.05.2012 17:00 GÜNCELLEME 14.05.2012 17:00

Bezci, ATO İç Ticaret Özel İhtisas Komisyonu'nca düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, kanunun iş hayatına ''şeffaflık, sorumluluk, hesap verebilirlik'' gibi yeni ilkeler getirdiğini ifade etti.

Kanunun önemli yenilikler getirmesine karşın bazı maddelerin uygulanabilirliği ile ilgili çeşitli tartışmalar yaşandığını hatırlatan Bezci, ''Yeni TTK ile birlikte ticari hayatın alışkanlıkları da değişecek. Şu anda bir geçiş dönemi yaşanıyor ve her geçiş dönemi gibi bu dönemde de taşlar yerine oturuncaya kadar birtakım sancıları beraberinde getirecektir. '1535 maddelik kanun içinde değişmesi istenen 15-20 madde var' diye kanunun iyi yanlarını görmezden gelmek doğru olmaz'' dedi.

''Kanunun olumlu yönleri daha fazla''

Açılış konuşmasının ardından yeni TTK üzerine bir konferans veren Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot da kanunun ticaret hayatında yepyeni bir dönemi başlatacağını ifade etti.

Kanunun olumlu yönlerinin olumsuz yönlerine göre daha fazla olduğunu anlatan Kızılot, kanunun bazı maddelerinde yapılması gereken değişiklikleri ''Erkek adam sözünden dönmez'' mantığı ile değerlendirmemek gerektiğini dile getirdi.

Kanunla ilgili önemli unsurlardan birinin şirketlerin ana sözleşmelerinde değişikliği içermesi olduğunu anlatan Kızılot, Türkiye'de 700 bin anonim ve limited şirket bulunduğunu ve kanunda belirtilen süreye göre bu şirketlerin 14 Ağustos 2012'tarihine kadar ana sözleşmelerini yeni kanunla uyumlu hale getirmek zorunda olduklarını kaydetti.

Şirket ortaklarının şirketlerden para çekmesine yeni kanunda yasak getirildiğini hatırlatan Kızılot, 1 lira para çekmek ile 100 bin lira çekmenin aynı görüldüğünü, söz konusu hükümde bununla ilgili bir taban tutar belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA