Bunu yaptırmayana su ve elektrik yok

Meclis’ten geçen Afet Sigortaları Kanunu’na göre, deprem sigortası olmayan konutlara elektrik ve su bağlanmayacağını açıklandı.

Bunu yaptırmayana su ve elektrik yok
Bunu yaptırmayana su ve elektrik yok
GİRİŞ 14.05.2012 06:51 GÜNCELLEME 14.05.2012 07:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu afet yardımından yararlanamayacak; su, elektrik ve doğalgaz abonelik işlemlerinde sigorta şartı aranacak. Zorunlu deprem sigortasına yeni düzenleme getiren Afet Sigortaları Kanunu geçtiğimiz hafta, Meclis’ten geçti. Böylece, 2000 yılında Kanunu Hükmünde Kararname ile başlayan zorunlu deprem sigortası uygulaması, 12 yıl aradan sonra nihayet yasalaşmış oldu. Ağustos ayında Kanunun yürürlüğe girmesi ile zorunlu deprem sigortasında önemli değişiklikler olacak. Bugüne kadar sadece tapu işlemlerinde deprem sigortası zorunluluğu aranırken, Kanunla birlikte su ve elektrik abonelik işlemlerinde de önce sigorta yaptırılması istenecek. Sigorta yaptırmayanlar konutlarına su, elektrik bağlatamayacak. Aynı şekilde deprem sigortası yaptırmayanlar, herhangi bir depremde devletin, konut kredisi verme ve deprem konutu yapma yardımlarından da yararlanamayacak.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yeni yasa ile zorunlu deprem sigortasında ürün olarak hiçbir değişiklik öngörülmediğini, sadece tsunaminin de teminat kapsamında olduğunun açık bir şekilde düzenlendiğini söyledi. Yazıcı, “Yeni yasada, tapu ve konut kredilerine ek olarak elektrik, su abonelik işlemlerinde de kontrol noktaları öngörülüyor. Bu yeni kontrollerin zorunlu deprem sigortalı konutların sayısının artmasında önemli rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi.

Faaliyet alanı genişledi

Selamet Yazıcı, yeni düzenleme ile DASK’ın faaliyet alanının diğer doğal afetleri içerecek şekilde genişletildiğini belirterek, “Sigorta şirketlerince teminat verilememesi durumunda sel, yer kayması, fırtına ve benzeri doğal afetler için kamu yararı açısından gerek görülmesi halinde DASK tarafından teminatı verilebilecek. Bu düzenleme ile amaçlanan husus, doğal afet riskleri bakımından sigorta piyasasında yaşanabilecek boşlukları DASK’ın doldurması ve vatandaşlarımızın sigortasız kalmasının önüne geçilmesidir” dedi. Selamet Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deprem sigortalı konutların sayısı 3.8 milyonu aştı. Hedefimiz, hem sigorta bilincini artırmak hem de beş yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak.”

Elektrik, su aboneliğine sigorta şartı geldi

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, bugüne kadar zorunlu deprem sigortası kontrolünün sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigortanın varlığı elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol edilecek. Hem mevcut evlerde hem de bundan sonra yapılacak evlerde abone değişikliği olması durumunda, zorunlu deprem sigortası yapılmış olması gerekiyor. Bu tür abonelik işlemlerinin, kiracıların değişmesi nedeniyle sayıca tapudaki alım-satım işlemlerden çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sigortalılık oranının artışını sağlayacak etkin bir kontrol olacağını düşünüyoruz.”

Hürriyet

YORUMLAR 4
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    derler ama cıvıtırlar. istanbul da doğalgaz uygulaması başlarken da atılıp tutuluyor. kömür yakana para cezası uygulanacak,kömür yasak olacak deniyordu.... ama sonradan bunu diyenler millete kömür dağıtmaya başladılar. maksat yine birilerine köşeyi döndürmek,sigorta şirketlerini kollamak maksatlı--- şimdi vatandaş depreme karşı korunuyor diyecek bazıları... o zaman bankadan kredi çekerken,bankanın kredi çekene zorunlu sigorta yapmasına niye göz yumuluyor.kanunen zorunlu olmadığı halde.
    Cevapla
  • cenk yaman 11 yıl önce Şikayet Et
    zorunlu sigortamı ?. insanların kaçak yaptıkları binalara tapun yoksa elektrik su alamazsın demek yerine , zorunlu deprem sigortası yaptırmaz isen su bağlamayacağız demek ne oluyor ??? siz kaçak yapılaşmayı önlemek yerine hala hizmet götürüyorsunuz ,,,hala esenyurt esenler avcılar k.çekmece zeytinburnu vb. ilçelerde yüzlerce kaçak katlı binalar var hepsinin elektriği suyu doğalgazı bağlı dask ları yok bu nasıl iş ? bu nasıl belediyecilik ??
    Cevapla
  • abdurrahim ulus 11 yıl önce Şikayet Et
    bunun kontrolünü yapmak çok kolay. ilgili adresin . dask bilgilerini belediyelerin sistemi ile entegre edersin. her yıl dönemi içerisinde dask yapılmazsa kesersin olur biter.
    Cevapla
  • ÜMİT ALMACI 11 yıl önce Şikayet Et
    .............. evet artış olabilir fakat abonelik işlemleri görüldükten sonra devam ettirmeye bilirler. yani millet ekstra maliyetten kaçmak için bir sonraki seneler de sigortasını yenilemeye bilir.
    Cevapla