IMF Başkanının kemer sıkma nasihatı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christina Legarde, Avrupa bölgesinde büyüme ve kemer sıkma konusundaki tartışmalara işaret ederek, uyardı.

IMF Başkanının kemer sıkma nasihatı
IMF Başkanının kemer sıkma nasihatı
GİRİŞ 08.05.2012 14:25 GÜNCELLEME 08.05.2012 14:25

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christina Legarde, Avrupa bölgesinde büyüme ve kemer sıkma konusundaki tartışmalara işaret ederek, ''Zaman kısa vadecilik ve dar görüşlülük zamanı değil. Uygun politika kombinasyonlarını oluşturarak problemleri birlikte çözme yoluna gitmeliyiz'' dedi.

AA muhabirinin Legarde'ın Zürih Üniversitesi'nde yaptığı konuşmadan derlediği bilgiye göre, Lagarde, hali hazırda büyüme ve kemer sıkma şeklinde iki kamp oluşmuş durumda olduğunu belirterek, ''Büyüme kampında yer alanlar, büyümenin sağlanması için daha fazla hükümet desteğinin gerektiğini söylüyor. Öte yandan kemer sıkma kampındakiler hükümetlerin büyük bir borç üzerinde oturduklarını ve hükümetlerine bu borcu azaltmak için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söylüyor. Ben bunun yanlış bir tartışma olduğunu düşünüyorum. Ben bunun 'biri ya da öteki' şeklinde düşünülmesini tartışırım. Bugün ve yarın için iyi olan bir stratejiyi oluşturabiliriz'' dedi.

Legarde'ın piyasalara mesajı ise net oldu; ''Zaman kısa vadecilik ve dar görüşlülük zamanı değil. Uygun politika kombinasyonlarını oluşturarak problemleri birlikte çözme yoluna gitmeliyiz.''

Legarde, küresel ekonomideki yavaş büyümeye dikkati çekerek, ''Küresel ekonomi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor. IMF hali hazırda küresel ekonominin yüzde 3,5 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Fakat içerisinde resesyonda olan Avrupa ekonomilerini de içerisinde alan bölgede büyüme daha yavaş olacak, yaklaşık yüzde 1,5 oranında'' dedi. Legarde'a göre, gelişmiş ülkelerde şu anda ekonomilerin üretim potansiyelleri ile mevcut üretim miktarları arasındaki fark, yani üretim açığının yaklaşık yüzde 4 oranında olması bekleniyor.

Legarde, sözlerine şöyle devam etti:

''Neden acilen büyüme gerekli? Etrafımıza bakalım. Dünyada şu anda 200 milyon insan işsiz ve yaklaşık 75 milyon genç toplum içerisinde kendilerine bir yer edinmeye çalışıyor. Güney Avrupa ülkelerinde, her beş kişiden biri ve her iki gençten birisi işsiz. Bu ekonomik, sosyal ve insanı açıdan potansiyel bir facia.''

Mali düzenlemelerin de önemine değinen Legarde, ''Kriz sebebiyle ve kısmen iyi günlerde gelirlerini biriktirmemiş olmalarından kaynaklanan kamu borcu yüksek olan ülkeler için mali düzenleme şart. Gelecek yıl gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde, kamu borcunu gayri safi milli hasılaya olan oranının yüzde 109'a yükselmesi bekleniyor. Bu 2.Dünya Savaşı'ndan beri en yüksek oran. Bu borç sürdürülemez, borç oranının aşağı çekilmesi lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa bankalarının bugün birkaç yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olduğunu belirten Legarde, ''Fakat halen borcun öz sermayeye oranı yüksek'' dedi.

Legarde, Avrupa Birliği'ndeki bankaların bu yılın sonunda kadar toplam varlıklarının yaklaşık yüzde 7'sine tekabül eden, 2,6 trilyon doları

KAYNAK: AA