Peygamber şehri Şanlıurfa daha fazla turist ağırlıyor

''Peygamberler Şehri'' olarak da anılan Şanlıurfa'da, turizm sezonun başlamasıyla birlikte hareketlilik yaşanmaya başladı.

Peygamber şehri Şanlıurfa daha fazla turist ağırlıyor
Peygamber şehri Şanlıurfa daha fazla turist ağırlıyor
GİRİŞ 05.05.2012 14:36 GÜNCELLEME 05.05.2012 03:01

Rauf Maltaş'ın haberi

Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra inanç turizminin en önemli merkezlerinden kabul edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da Türkiye'de 15 marka şehirden biri olarak gösterilen Şanlıurfa, uluslar arası tanıtımlarla daha fazla yabancı turisti ağırlamak istiyor.

Bir çok peygamberin yaşadığı rivayet edilen ve bu nedenle ''Peygamberler Şehri'' olarak da anılan Şanlıurfa'da, turizm sezonun başlamasıyla birlikte hareketlilik yaşanmaya başladı.

''Peygamberler'in atası'' olarak kabul edilen Hz. İbrahim'in doğduğu, Hz. Eyyup, Hz. Elyasa ve Hz. Şuayp gibi bazı peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen kentte, özellikle Balıklıgöl yerleşkesindeki Hz. İbrahim'ın doğduğu kabul edilen mağaranın bulunduğu dergah bölgesi, ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği mekanlar arasında yer alıyor.

Son yüzyılın önemli arkeolojik buluşları arasında yer alan 11 bin 500 yıllık tapınak kalıntılarının bulunduğu Göbeklitepe'ye de ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın bu özelliğiyle daha fazla yabancı turistin ziyaret ettiği bir mekan haline getirilmesi amaçlanıyor.

''Uluslararası platformlarda tanıtım''


İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Yerli turist açısından tanınan şehrimizi yabancı turiste tanıtmak için uluslar arası turizm fuarlarına katılıyoruz'' dedi.

Geçen yıl kentteki resmi konaklama tesislerinde kalan turist sayısını bu yıl ikiye katlamak istediklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Günübirlik gelen turistlerin haricinde konaklayanları dikkate aldığımızda 2011 yılındaki turist sayımız 500 bin, bu yıl hedefimizde 1 milyon turisti ağırlamak var. Şanlıurfa yerli turist açısından bir turizm kenti olarak tanınıyor. Ancak yurt dışı tanıtımında eksikliğimiz var. Geçen yıl kenti ziyaret eden 500 bin turistin 150 bini yabancı, 350 bini yerliydi.

Dolayısıyla bizim yabancı turistlere yönelik önemli tanıtım ataklarında bulunmamız gerekiyordu. Yerli turist açısından tanınan şehrimizi yabancı turiste tanıtmak için uluslar arası turizm fuarlarına katılıyoruz. Son olarak Berlin Turizm Fuarı'na katılarak kentin turizm potansiyelini tanıtmıştık. Bu tür faaliyetlerimiz sürüyor.''

Yıldız, yılın ilk çeyreğine ait ziyaretçi istatistiğinin belirlendiğini, kenti bu dönemde 120 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Şanlıurfa'nın dünya turizminin cazibe merkezleri arasında yer alması için uluslar arası alanda da ciddi çalışmalar içerisine girdiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Tespitlerimize göre Şanlıurfa'ya en fazla yabancı ziyaretçi Almanya'dan geliyor. Bunun yanı sıra Hollanda, Belçika ve Amerika yine yoğun olarak ilimize turistin geldiği ülkeler. Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Göbeklitepe'de yaptığı kazı çalışmalarının bunda etkisi var. Dolayısıyla biz de tanıtımlarımızı özellikle bu ülkelerde sürdürüyoruz.''

KAYNAK: AA