Önlemler kazaları yüzde 55 azalttı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün aldığı önlemler ve iyileştirme çalışmaları sonucunda son 5 yılda demiryolu kazaları yüzde 55 azaldı

Önlemler kazaları yüzde 55 azalttı
Önlemler kazaları yüzde 55 azalttı
GİRİŞ 03.05.2012 14:18 GÜNCELLEME 03.05.2012 14:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün aldığı önlemler ve iyileştirme çalışmaları sonucunda son 5 yılda demiryolu kazaları ile bu kazalardaki ölü ve yaralı sayıları büyük oranda azaldı. Söz konusu süreçte demiryollarındaki kaza sayısında yüzde 55, bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısında yüzde 34,yaralı sayısında ise yüzde 45 azalma sağlandı.

2007'de meydana gelen 394 demiryolu kazasında 108 kişi hayatını kaybetti, 204 kişi yaralandı, 2011'de ise kaza sayısı 177'ye, ölü sayısı 71'e, yaralı sayısı da 112'ye geriledi.

Demiryolunda meydana gelen kazaların önemli bölümünü, hemzemin geçit kazaları ile trenin yayaya çarpması oluşturuyor. Trenin yayaya çarpması sonucu oluşan kazalar genellikle TCDD'nin banliyö işletmeciliği yaptığı yoğun yerleşim merkezlerinde gerçekleşiyor.

TCDD bu bölgelerde hattın çevresine tel örgü çekmek, beton duvarla kapatmak gibi ihata çalışmaları ile yayalar için alt ve üst geçitler yapıyor. Bu çalışmalar sayesinde 5 yıllık süreçte trenin yayaya çarpmasıyla meydana gelen kazalarda yüzde 43 azalma görüldü. 2007 yılında bu şekilde 98 kaza yaşanırken, 2011 yılında bu sayı 56'ya geriledi. Bu kazalarda ölü sayısı 2007 yılında 63 iken, 2011'de 32'ye düştü.

Hemzemin geçit kazalarını azaltmaya yönelik çalışmalar

Demiryollarında meydana gelen kazaların en büyük bölümünü hemzemin geçit kazaları oluşturuyor. TCDD, ''demiryollarında sıfır kaza'' hedefi doğrultusunda hemzemin geçitlere yönelik iyileştirme çalışmalarını da yoğun şekilde sürdürüyor.

Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye'de 2002 yılında 4.810 olan hemzemin geçit sayısı, 1.395'i kapatılarak 2011 yılına gelindiğinde 3.415'e düşürüldü.

Bu hemzemin geçitlerin 2.372'si il özel idaresinin, 765'i belediyelerin, 186'sı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, 92'si de diğer kurum ve kuruluşların sorumluluğunda bulunuyor. Hemzemin geçitlerde geçiş emniyetinin sağlanması görevi Yüksek Planlama Kurulu Kararı gereğince, karayolunu kullanan kurum ve kuruluşun yükümlülüğünde.

TCDD yetkilileri, demiryolu araçlarının geçiş üstünlüğü olmasına rağmen, hemzemin geçitlerde meydana gelen kazalarda kamuoyunda demiryollarının kusurlu olduğu algısının oluşmasından rahatsızlık duyduklarını ifade ediyorlar. Bu nedenle TCDD, sorumluluğunda olmamasına rağmen, öncelikle karayolunun sahibi olan kurum ve kuruluşlara hemzemin geçitlerde iyileştirme çalışması yapılmasını öneriyor. Herhangi bir çalışma yapılmadığında ise iyileştirmeler TCDD tarafından yapılarak ilgili kurumlara fatura ediliyor.

İyileştirme çalışmaları kapsamında 2011 yılı sonuna kadar 555 kontrolsüz geçit korumalı hale getirildi. 260 otomatik flaşörlü hemzemin geçit, otomatik bariyerli hale dönüştürülürken, geçiş konforu için 1.101 geçitte kaplama iyileştirmesi yapıldı.

Hemzemin geçit kazaları yüzde 70 azaldı

TCDD, hemzemin geçitlerdeki kazaları azaltmaya yönelik aldığı önlemler ve yaptığı iyileştirme çalışmalarının da karşılığını gördü.

Son 5 yıllık dönemde hemzemin geçitlerdeki kaza sayısında yüzde 70 gerileme yaşandı. 2007 yılında 139 hemzemin geçit kazası meydana gelirken, bu kazalarda 43 kişi hayatını kaybetmiş, 143 kişi de yaralanmıştı. 2011 yılı sonu itibarıyla ise hemzemin geçitlerdeki kaza sayısı 42'ye, ölü sayısı 36'ya, yaralı sayısı da 61'e düştü.

Geçmiş yıllara göre, raydan çıkma (deray) sonucu yaşanan kazalarda da düşüş gözlendi. 2007'de raydan çıkma sonucu 89 kaza yaşanırken, 2011 yılında bu rakam 51 oldu.

Bilinçlendirme kampanyası

Demiryollarında kazaları sıfıra indirmeyi hedefleyen TCDD, bu yöndeki çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.

Bu kapsamda Haziran ayında, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte, çocuklar üzerinde büyük bir kamuoyu bilinçlendirme kampanyası başlatmaya hazırlanan TCDD, geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyduğu ''131'' Demiryolu Acil Durum İhbar Hattı'nın da geniş bir tanıtımını yapmayı planlıyor.

TCDD, bunun yanı sıra ilgili kurumlarla birlikte, Karayolu Trafik Kanunu dayanak alınarak hazırlanacak ''Ulusal Demiryolu Hemzemin Geçit Standardı'' kurallarının yer alacağı yasal düzenleme çalışmalarını sürdürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Mehmet TÜRKER 11 yıl önce Şikayet Et
    eğitim şart. herşey eğitimden kaynaklanıyor. tabiki durumların da iyileştirilmesi güzel birşey. bu arada tcdd de bu istatistikleri çıkarabilecek personelin olması beni şaşırttı ve sevindirdi.
    Cevapla