Orman köylüsüne 205 milyon liralık sübvansiyon

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, orman köylüsü 500 bin aileye her yıl yeni iş imkanı sağladıklarını belirterek, 2011 yılında orman köylülerine 205 milyon liralık sübvansiyon gerçekleştirildiğini söyledi

Orman köylüsüne 205 milyon liralık sübvansiyon
Orman köylüsüne 205 milyon liralık sübvansiyon
GİRİŞ 30.04.2012 12:00 GÜNCELLEME 30.04.2012 12:00

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, başlattıkları yenilikçi projelerle orman köylüsü 500 bin aileye her yıl yeni iş imkanı sağladıklarını belirterek, 2011 yılında orman köylülerine 205 milyon liralık sübvansiyon gerçekleştirildiğini söyledi.

Kurtulmuşlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyada orman varlığını arttıran ender birkaç ülkeden biri olduğunu kaydederek, ülkede 1963-1972 yıllarında yapılan ilk orman envanterinde 20,2 milyon hektar ormanlık alanın, son envanter sonuçlarına göre 21,6 milyon hektara yükseldiğini belirtti.

Ancak Türkiye'de ormanların sadece alan olarak değil, servet değeri olarak da artış gösterdiğine dikkati çeken Kurtulmuşlu, 1963-1972 döneminde yaklaşık 935 milyon metreküplük orman servetinin son ölçümlere göre yaklaşık 1 milyar 400 milyon metreküpe yükseldiğini kaydetti.

173 yıllık bir kurum olan Orman Genel Müdürlüğü'nün kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin orman varlığını alansal ve niteliksel olarak sürekli artırdığını dile getiren Kurtulmuşlu, ormanların doğal güzellikleri, sağladığı temiz hava, oksijen,yakaladığı karbon, rekreasyon, tıbbi ve aromatik bitkilerin yanı sıra, üretilen odun miktarı ile ülke ekonomisinin lokomotiflerinden biri olduğunu ifade etti.

Her yıl ülke sanayisinin ihtiyaç duyduğu 25 milyon metreküp endüstriyel odunun 13 milyon metreküpten fazlasının ülke kaynaklarından sağlandığını kaydeden Kurtulmuşlu, kalan kısmın ise özel sektör ve ithalat yoluyla karşılandığını aktardı.

Son yıllarda piyasa talebine bağlı olarak endüstriyel odun üretimini yüzde 75 oranında artırdıklarını vurgulayan Kurtulmuşlu, ''2011 yılında 13 milyon metreküp üretim hedefimiz, yıl sonunda 13,5 milyon metreküp ile hedefin üzerinde gerçekleşmiştir'' dedi.

Orman ürünlerinin satışlarından sağlanan yıllık gelirin, 2011 yılında yaklaşık 1,8 milyar lira olduğunu belirten Kurtulmuşlu, ''2012 yılı programımız olan 13,4 milyon metreküp endüstriyel odun üretiminin, mart ayı sonu itibariyle yaklaşık 2,5 milyon metreküpünü üretmiş olup; bunun 1,5 milyon metreküp satışı sonucunda yaklaşık 250 milyon lira gelir elde edilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü 2003 yılından bu yana gelirlerini 3 kat arttırmıştır'' diye konuştu.

Genç Meşcere Bakımı Seferberliği

Genç meşçerelerin silvikültürel bakımlarla kalite ve fonksiyonlarının arttırılmasına yönelik, 2012- 2016 yıllarını kapsayan ''Genç Meşcere Bakımı Seferberliği'' başlatıldığını anımsatan Kurtulmuşlu, böylece hem ormanların bakımının sağlanacağını, hem de çıkan orman ürünlerinin, ülke orman endüstrisi ham madde ihtiyacını karşılayabilmek üzere kullanılacağını ve bu seferberlik ile lif yonga sektörünün ham madde gereksinimlerinin karşılanacağını dile getirdi.

Piyasanın taze mal ihtiyacının karşılanması ve maliyeti azaltıcı olması nedeniyle dikili satışlara ağırlık verildiğini kaydeden Kurtulmuşlu, 2000'li yıllarda 200 bin metreküp dikili satış miktarının, 2011 yılında 3,8 milyon metreküpe çıkartıldığını anlattı.

Bu yılki hedefin ise 5,3 milyon metreküp olduğunu belirten Kurtulmuşlu, dikili satış yöntemi ile ahşap sektörünün atılım yaptığını ve istediği boyda, tazelikte ve miktarda ürünü hızla ülke ekonomisine kattığını ifade etti.

Türkiye'de kurum ve kuruluşların 100 bin metreküp maden direği, 57 bin metreküp tel direği, 353 bin metreküp kağıtlık odun ihtiyacının karşılandığına dikkati çeken Kurtulmuşlu, Avrupa'da levha üretiminde ön sıralarda bulunan Türkiye'nin, lif-yonga kuruluşlarının hammadde ihtiyacının yüzde 70'ini karşıladığını söyledi.

Başlattıkları yenilikçi projelerle birçok orman köylüsüne yeni iş imkanı oluşturarak, gelirlerini artırdığını ve bazı köylerde de köye dönüşün başladığını belirten Kurtulmuşlu, üretim, taşıma işleri, ağaçlandırma gibi tüm ormancılık faaliyetlerinin, orman köylüleri ve kooperatiflerine yaptırılarak yılda ortalama 500 bin aileye iş imkanı sağlandığını kaydetti.

Kurtulmuşlu, ''Orman Kanunu gereği, orman köylülerinin yapacak ve yakacak ihtiyaçları ve orman üretimini yapmalarından doğan köylü pazar satışları, yüzde 25 tomruk ve sanayi odunu satışları ile yüzde 10 istihkak fazlası karşılığı olarak 2011 yılında orman köylülerine 205 milyon liralık sübvansiyon yapılmıştır'' dedi.

KAYNAK: AA