İnternet kesintilerinin nedeni belli oldu

27 Nisan gecesi Ankara İstanbul gibi birçok ilde meydana gelen internet kesintilerinin nedeni belli oldu. Kesintinin arkasında siber saldırı mı yoksa teknik arıza mı var?

İnternet kesintilerinin nedeni belli oldu
İnternet kesintilerinin nedeni belli oldu
GİRİŞ 28.04.2012 11:49 GÜNCELLEME 28.04.2012 11:49
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Uluslararası hacker grubu ''Anonymous''un bazı bakanlıklar ve kamu kurumlarının internet sitelerine yönelik siber saldırı düzenlediği bildirildi.

Bir süre önce Türkiye'deki kamu kurumlarının internet sitelerine siber saldırı düzenleyeceğini duyuran Anonymous bünyesinde hareket eden hackerlar, saat 20.00 sıralarında Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki web sitelerine ''DDOS'' adı verilen internet erişimini engellemek için hakerete geçti.

Siber saldırıyla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) görev yapan uzman ekip, kamu kurumlarıyla organize hareket ederek savunma görevini üstlendi.

Bir süre önce TİB bünyesinde siber tehditlere karşı kurulan Teknik İşletme Daire Başkanlığı da siber savunmada aktif rol üstlendi.

Saldırıdan internet siteleri etkilenmedi

TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, yaptığı açıklamada, siber saldırının hedefinde aralarında, TBMM'ye ait www.meclis.gov.tr, Adalet Bakanlığı'na ait www.adalet.gov.tr, İçişleri Bakanlığı'na ait www.icisleri.gov.tr, Dışişleri Bakanlığı'na ait www.mfa.gov.tr, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait www.egm.gov.tr ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na ait www.hsyk.gov.tr adresli sitelerin de yer aldığı yaklaşık 20 web sitesinin bulunduğunu söyledi.

Başta internet servis sağlayıcıları olmak üzere tüm güvenlik birimleri ve bakanlıklarla gece yarısına kadar siber güvenlik için başarılı bir koordinasyon sağlandığını kaydeden Yaslan, TÜBİTAK'ın da desteğiyle saldırının etkisiz kaldığını belirtti.

Yaslan, yaklaşık 2 saat süren siber saldırı sonrası amaçlarına ulaşamayan Anonymous grubunun eylemlerine son vererek geri çekildiğini vurgulayarak, saldırıdan söz konusu internet sitelerinin etkilenmediğini bildirdi.

İnternette şebekesinde kesinti

Bu arada Anonymous'un siber saldırısının ardından başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı illerdeki internet şebekelerinde kesintiler yaşandı.

TİB Teknik İşletme Daire Başkanı Dr. Barış Yaslan, kesintinin siber saldırıyla bir ilişkisi bulunmadığını belirterek, sorunun servis sağlayıcının teknik altyapısından kaynaklandığını söyledi.

Türk Telekom yetkileri ise sorunun giderilmesinin ardından sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, ''Yaşanan kısa süreli teknik bir aksaklık nedeniyle internet erişiminde bazı bölgelerde kısa süreli sorun yaşanmış, ekiplerimizin anlık müdahalesi ile yaşanan sorun giderilmiştir'' ifadelerini kullandılar.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Murat Turk 11 yıl önce Şikayet Et
    Yalanınızı yesinler. Ya Ne Yalan söylüyorsunuz biz saldırılara karşı koyamadık internetin fişini çektik ttnet olarak birde bazi bölgelerde diyor türkiye nin her yerinde ttnet kullananlar internetsiz kaldı tüm türkiye de digerlerini kullananlar netsiz kalmadı saldırılarin devamini bekliyoruz ki ttnet birşeyler ögrensin biraz anti atak geliştirsin fişi çekmek kolay
    Cevapla
  • sahannet 11 yıl önce Şikayet Et
    saldırı önlenmişmiş. tibin bünyasindeki ekip nasıl saldırıyı başarılı bir şekilde önlemiş anlayamadım türkiye çapında nerdeyse 2 saat internet kesildi bu başarımı oluyo
    Cevapla
  • Talha Hiddet 11 yıl önce Şikayet Et
    sorumsuz yorumcular. nereye ne yazdık larını bilmiyorlar Haber7 editörleri öyle başlık atıyorsunuz ki gerçi siz de biliyorsunuz takipçilerinizin huyunu başlığı okuyup yorum yazıyorlar Kardeşim haberi bi oku kesintinin saldırı ile bir ilgisi olmadığı teknik bir sorun olduğunu en alt başlıkta kısaca vermiş editör kısaca ama :) sizde atlayıp yazıyorsunuz Toplumumuz ne zaman bu kadar tembelleşti ?
    Cevapla
  • okan canpolat 11 yıl önce Şikayet Et
    27 nisan muhturası. 27 nisan muhturasıyla alakalı olabilir mi acaba artık paranoyak olduk :)
    Cevapla
  • arif suşehrili 11 yıl önce Şikayet Et
    Uzaktan, Yakından alakası yok.... DDos saldırısı birden fazla casus bilgisayarın bir araya gelerek yaptığı saldırıdır. Dün ki kesinti tamamen teknik arızadan kaynaklanan bir sebeptir. DDos saldırısı ile şebeke sistemine saldırı yapsa bile anaymos bu şebekeyi göçertecek güce sahip değil. Hergün milyarlarca insan dosya alış verişi yapıyor Türkiye ile ve aynı şekilde Türkler'de yapıyor o zaman bu sistemin baştan çökmesi lazım değil mi? Kısacası bu haberde Anonymous grubunun reklamlarını yapmaktan başka bir şey yapmamışsınız ki o kadar kaliteli hacker olsalar kendi sitelerinin açıklarını kapatırlardı. Bu gruptakiler bizim Türk Hacker grubu Cyber'ın 3/1 bile bilgileri yok. Girin Cyber'a hacker olmak için ne gibi testlerden geçiyorsunuz görün. Bunlar o testleri dahi çözemezler eminim buna. Tek yaptıkları acemi lamerler gibi DDos. Yazılacak çok şey varda metin alanı yetmedi... :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle