Hizmet sektörü insana yatırımdan geçiyor

İSİİF Fuarında konuşan Akdeniz Girişim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Şimşek, hizmet sektöründeki başarının kalifiye elamana ve profesyonelleşmeye bağlı olduğunu söyledi.

Hizmet sektörü insana yatırımdan geçiyor
Hizmet sektörü insana yatırımdan geçiyor
GİRİŞ 27.04.2012 16:17 GÜNCELLEME 27.04.2012 16:17

Hizmet sektörünün gelişmesi insana yatırımdan geçiyor

Esenler Belediyesi'nin İŞKUR ile birlikte Tekstilkent'te düzenlediği 2012 İstanbul İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (İSİİF) işsizlerle işverenleri buluşturdu. Çarşamba günü kapılarını ziyaretçilerine açan fuarda ülkemizin önde gelen 200’e yakın kurum ve kuruluşu yer aldı.

Fuar kapsamında işadamları ile ziyaretçiler de düzenlenen toplantılarla bir araya geldi. Akdeniz Girişim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Şimşek, yaptığı konuşmada Türkiye’de güzel gelişmelerin yaşandığını belirterek niteli işgücünün Türkiye’nin kalkınmasında büyük önem taşıdığını söyledi.

Özellikle hizmet sektöründe yetişmiş eleman ihtiyacının had safhada olduğunu belirten Şimşek, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması durumunda hizmet ihracatının da mümkün olacağını anlattı.

Bünyesinde 15 bin istihdamın yer aldığı Akdeniz Girişim Holding’in kuruluşu ve gelişimini dinleyicilerle paylaşan Şimşek, şirketlerin de insanlar gibi bir ömrü olduğunu ve bu ömrü uzatmanın iyi yönetim, şeffaflık ve sürdürülebilir karlılıktan geçtiğine dikkat çekti.

Türkiye’de 50 senelik, 100 senelik şirketlerin çok az olduğunu belirten Şimşek, hem çalışanları hem de kendilerinden beklentileri olanları mahcup etmemek için sağlam yapılar üzerine yürünmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle hizmet sektöründe büyük değişimler yaşandığını belirten Şimşek, “Rahmetlik Özal ile birlikte özel müteşebbisler artmaya başladı. Rekabetçi ortam artık eski düzende devam etmenin mümkün olmadığını gösterdi.

Günümüzde temizlik için, çaycılık için lise mezunu şartı aranır oldu. İnsan Kaynakları Merkezi şirketimize günlük 100’ün üzerinde müracaat oluyor. Ancak “her işi yaparım abi” yaklaşımıyla gelen birisini istihdam etmek çok zor. Mutlaka Türkiye kalifiye ve ara eleman istihdamı konusunda zihniyet değişimi yaşamalı.

Meslek edindirme kursları ve meslek liseleri daha reel çalışma içerisinde olmalı. Firmalar hizmet içi eğitimlerine ağırlık vermeli. Hizmet sektörü sertifikalı döneme geçmeli. Üniversiteyi bitiren gençler diplomayı aldıktan sonra büyük şok yaşıyorlar. Diploma para kazanmıyor. Stajyer sistemi daha işlevsel olarak ele alınmalı.” şeklinde konuştu.

Hizmet sektörünün Türkiye için iyi bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Akdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Şimşek, sektörün önündeki kıdem tazminatı, istihdam sorunları ve kalifiye eleman sıkıntılarının çözülmesi durumunda yurtdışına açılmanın ve dünya ile rekabet eder hale gelmenin imkansız olmadığını söyledi.

Yurtdışına hizmet ihraç eden ilk firmalardan biri olduklarına dikkat çeken Şimşek, Irak’ta 2000 kişi ile Bağdat’ın şehir temizliği hizmetlerini yürüttüklerini açıkladı. Bağdat’taki başarılı çalışmalarının örnek olduğunu açıklayan Şimşek, bölge ülkeleri ve diğer illerden çeşitli teklifler aldıklarını söyledi.

Akdeniz Girişim Holding’in gelecek planlarını sağlam temeller üzerine kurmak istediklerini ifade eden Necmeddin Şimşek, bu amaçla 2-3 yıldır bir çalışma içerisinde olduklarını ve tüm altyapı, kurumsal ve teknolojik yatırımlarını yaparak yeni bir döneme başladıklarını söyledi. Fuar 29 Nisan Pazar gününe kadar devam edecek.

Rakamlarla Akdeniz Güvenlik

2001 yılından bu yana güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş., 11 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük yerli markası haline geldi.Türkiye’deki bu başarısını 2011 yılında yurtdışına da taşıyan Akdeniz Güvenlikkamu ve özel sektörde birçok kurum ve kuruluşa koruma ve güvenlik hizmeti vermektedir.

KAYNAK: HABER7