Ziraat, Bosna'da şube sayısını artıracak

Ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda bankanın zarar ettiği Bosna-Hersek'te, 21 şubeli Ziraat Bank, sektörde büyüme ve aktif oranını artırma kararı aldı.

Ziraat, Bosna'da şube sayısını artıracak
Ziraat, Bosna'da şube sayısını artıracak
GİRİŞ 20.04.2012 11:31 GÜNCELLEME 20.04.2012 11:31

Bosna-Hersek'te 15 yıldır faaliyet gösteren Ziraat Bankası (Turkish Ziraat Bank Bosnia), ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda bankanın zarar ettiği bir dönemde, sektörde büyüme ve aktif oranını artırma kararı aldı.

Dünyayı etkileyen ekonomik kriz, Bosna-Hersek'te etkisini yoğun olarak 2009 yılının ortalarında hissettirmeye başladı. Ekonomik krizle birlikte geçen yıl ülkede binlerce şirketin hesabı bloke edildi, çok sayıda çalışan işsiz kaldı. İşsizliğin yüzde 42,6 olduğu, halkın ve şirketlerin banka kredilerini ödemede zorlandığı, özellikle yabancı bankaların zarar ettiği ve bir kısmının ülkeden çekilme kararı aldığı bir dönemde, Bosna Ziraat Bankası anlamlı bir karar aldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın Bosna-Hersek'e yaklaşık bir ay önce gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, 1997 yılında hizmet vermeye başlayan ve ülkenin ilk yabancı bankası olma özelliğini elinde bulunduran Bosna Ziraat Bank, sektörde büyüme ve aktif oranını artırma çalışması başlattı.

Yaklaşık 1,5 ay önce göreve başlayan Bosna Ziraat Bank Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede 15 yıldır faaliyette bulunan bankanın Bosna-Hersek ekonomisine katkıda bulunmaya çalıştığını söyledi.

Bosna Hersek'in savaş sonrası süreçte sıkıntıları bulunduğunu, bu sıkıntıların devam ettiği bir dönemde bankanın istediği seviyede büyümeyi gerçekleştiremediğini belirten Akbaş, ''Ancak bundan sonraki süreçte Ziraat Bankası olarak Bosna-Hersek'te daha fazla büyümeyi, aktifimizi artırmayı, sektörden aldığımız payı da büyütmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Akbaş, Ziraat Bankası'nın Bosna-Hersek'te 21 şubesi bulunduğuna işaret ederek, ancak sektördeki mevcut durumlarını, büyüklüklerini yeterli görmediklerini vurguladı.

''Hem şube sayımızı, hem çalışan sayımızı artıracağız''

Sektördeki mevcut durumlarını büyütmeleriyle birlikte hem şube sayısını hem de personel sayısını artıracaklarını vurgulayan Akbaş, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla Bosna-Hersek'teki yüksek oranlı işsizliğin azaltılması noktasında küçük de olsa katkımız olacak. Bireyselin yanı sıra ticari segmentte de büyümeyi hedefliyoruz. Çünkü ticari segmentte büyümeyen bir bankanın aktifini artırmasının zorluğu bulunuyor. Dolayısıyla biz Bosna Hersek'te sektörde daha iyi yerde olmak için ticari kredileri artırma konusunda faaliyetlerimizi artıracağız.''

Ali Rıza Akbaş, Bosna-Hersek'teki 21 şubeyi yeterli görmediklerini, sektördeki paylarını artırmalarıyla birlikte şube sayısını da artıracaklarını dile getirdi.

Ülkenin iki entiteden oluştuğunu, (Sırp Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek Federasyonu) kendilerinin sadece Federasyon bölgesinde faaliyette bulunduklarını dile getiren Akbaş, şöyle konuştu:

''Federasyon dışına da açılmayı planlıyoruz, ama öncelikle hedefimiz Federasyon'da açtığımız şubelerimizi ve açacağımız şubelerle birlikte sektörden aldığımız payı artırmaktır. Daha sonra Federasyon dışındaki Banya Luka kenti başta olmak üzere diğer gelişmiş kentlerde de şubelerimizi açacağız.''

''Bu ülkenin kalkınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz''

Ali Rıza Akbaş, Bosna-Hersek'te ekonomik krizle birlikte sektörün zarar ettiğini, ancak Bosna Ziraat'in karlılığını koruyan ender bankalardan olduğunu belirterek, ''2008 krizi sonrasındaki süreçte Bosna-Hersek çok ciddi şekilde etkilendi, bu etki hala devam ediyor. Ama biz Ziraat Bankası olarak o dönemde bile kar ettik'' dedi.

Bosna Ziraat'in 15 yıllık süre içerisinde elde ettiği bütün karları bu ülkeye bıraktığına işaret eden Akbaş, bundan sonraki süreçte de bunu yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

''Biz Bosna Hersek'i karşılıksız seviyoruz ve bu ülkenin kalkınması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' diyen Akbaş, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu nedenle Bosna-Hersek'in kalkınması bizim için de önemli. Bosna'yı ve Bosnalıları çok seviyoruz. Bosnalılara karşılıksız bir sevgimiz var. Bir menfaat beklentisi içerisinde değiliz. Bunu da zaten burada bugüne kadar faaliyetlerimizle gösterdik, elde ettiğimiz karları burada bırakarak gösterdik. Elimizden geldiğince, Bosna-Hersek'in kalkınmasında, Bosna-Hersek halkının refah seviyesinin artırılma noktasında çaba sarf edeceğiz. Ülkemize geri döneceğimiz zaman burada arkamızda güzel bir hizmet ve hoş bir sada bırakmak istiyoruz.''

Ziraat Bankası olarak 2008 krizinde de bu ülkede kredi vermeye devam ettiklerini, hiçbir kredilerini geri çağırmadıklarını vurgulayan Akbaş, şöyle konuştu:

''Hiçbir kredimizi geri çağırmadık, kredi faiz oranlarını da artırmadık. Bu bizim Türkiye'de de yaptığımız bir şeydi. Kredilerimizi geri çağırmadığımız gibi yeni krediler de verdik. Türkiye ekonomisinin 2008 krizinden kurtulması noktasında Ziraat Bankası olarak çok ciddi katkımız oldu. Dolayısıyla biz aynı davranışı Bosna-Hersek'te de gösterdik.

Biz bir kamu bankası olduğumuz için tavırlarımızı, davranışlarımızı ona göre yapıyoruz, biz etik kurallar içerisinde bankacılık yapmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar böyle yaptık, bundan sonra da aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz. Ve biz başkasının başarısızlığı üzerine, başarı kurmak istemiyoruz. İnşallah Bosna-Hersek'te de aktifimizi büyütüp, layık olduğumuz yere gelmeyi hedefliyoruz.''

KAYNAK: AA