Çin'den Yuan için dolar hamlesi

Çin Merkez Bankası, para birimi Yuan'ın ABD Doları karşısında dalgalanma aralığını yüzde 1'e yükseltti.

Çin'den Yuan için dolar hamlesi
Çin'den Yuan için dolar hamlesi
GİRİŞ 14.04.2012 14:51 GÜNCELLEME 14.04.2012 14:51

Çin Merkez Bankası, Yuan'ın dalgalanma aralığını yüzde 1'e çıkardı

Bankadan yapılan açıklamaya göre, pazartesi gününden geçerli olmak üzere yuanın dolar karşısında dalgalanma aralığını yüzde 0,5'ten yüzde 1'e çıkardı.

Açıklamada, döviz kuru piyasasının olgunlaştığına, piyasada fiyatlama ve risk yönetim kapasitesinin güçlendiğine dikkat çekildi.

Yuanın değeri, diğer küresel döviz kurları gibi arz ve talep dengesine göre piyasalarca değil Çin Merkez Bankası tarafından belirleniyor.

Çin para birimi Yuan'ın küresel piyasalarda serbestçe alım satımı için dolar karşısında kademeli olarak dalgalanmaya bırakılması hedefleniyor ancak Çinli yetkililer, tamamen serbestleştiğinde yuanın değerinde meydana gelebilecek hızlı bir değişimin ülke ekonomisine zarar vermesinden endişe ediyor.

Ekonomistler, Çin Merkez Bankası'nın bu hamleyle yuanı küresel döviz aracı haline getirme yolunda önemli bir adım attığına ve döviz kuru reformu için son derece kritik bir anlam taşıdığına vurgu yapıyor.

Çin Başbakanı Vın Ciabao geçen ay yaptığı açıklamada, yuanın 2005 yılından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kazandığını söylemişti.

Amerikalı bazı siyasetçiler, Çin'i ihracatını desteklemek için para birimi yuanın değerini suni olarak düşük tutarak küresel piyasalarda haksız rekabet avantajı sağlamakla eleştiriyor ve Başkan Barack Obama'ya Çin'i cezalandırması için baskılarını artırıyor.

Ancak ABD yönetimi bu konuda diplomasiyi kullanmayı ve yumuşak tutum takınmayı tercih ediyor.

KAYNAK: AA