28 Şubat darbesinin ekonomik maliyeti

Daha önce askeri darbelere alışık Türkiye 28 Şubat ile birlikte ilk defa ‘Postmodern darbe’ ile de tanıştı. Darbe, ağır siyasi ve insani tahribatının yanında Türkiye’ye 291 milyar dolar kaybettirdi.

28 Şubat darbesinin ekonomik maliyeti
28 Şubat darbesinin ekonomik maliyeti
GİRİŞ 13.04.2012 07:45 GÜNCELLEME 13.04.2012 07:45

REFAH Partisi’nin seçimlerden birinci çıkması, Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın DYP lideri Tansu Çiller ile kurdukları koalisyon hükümetinin başbakanı olmasıyla başlayan post modern darbe süreci, 28 Şubat 1997 tarihinde saat 15.10’da başlayan Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla “zirve” yaptı.

Dokuz saat süren toplantısından çıkan 18 madde tarihe kara bir not düştü. “1000 yıl sürecek” ancak 15 yıl sonra baş aktörlerinin gözaltınra alınmaya başladığı 28 Şubat Süreci, sadece siyasete değil ekonomi ve sosyal hayata da ağır darbe vurdu.

Türk ekonomisine 291 milyar dolara malolan darbe sürecinde bakkalından kebapçısına, öğretmeninden öğrencisine, ev hanımına kadar 6 milyon fişleme yapıldı. 28 Şubat Süreci’nde Genelkurmay İkinci Başkanı görevini yapan emekli Orgeneral Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu’nun da (BÇG) fikir babasıydı.

BÇG, 28 Şubat 1997 tarihihde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi amacıyla Güven Erkaya’nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde kurulmuştu.

BÇG 6 milyon vatandaşı fişledi

İrticai faaliyet içerisinde olduğu iddia edilen kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG’nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edildi.

Bu süreçte  özellikle Anadolu sermayesi büyük zarar gördü. Darbe oldu, olacak manşetleri ile darbeye zemin hazırlanırken banka hortumlamaları, 8 yıllık kesintisiz eğitimle gerilen ülke 2001’deki büyük ekonomik krize sürüklendi.

Demokrasiyi yaralayan, milyonlarca insanı mağdur eden postmodern darbenin ekonomiye maliyetini kalem kalem açıklayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli “Her ne kadar hükümete yapılmış bir darbe gibi gözükse de aslında kapsamlı bir operasyondu ve adeta bütün topluma yapılan bir darbeydi.

Faiz lobileri irtica maskesi ile Türkiye’yi soydular” demişti. “28 Şubat sürecinin maliyeti terörün maliyetine denk” diyen Gedikli “Kişi başına düşen maliyet 2002 yılı itibariyle 4.157 dolardır. 2011 yılında vergi gelirleri 149 milyar dolar; yani 2 yıllık vergi gelirimize denktir” açıklamasını yapmıştı. 

Banka hortumları ekonomiyi batırdı

 Milli gelirdeki azalmanın Türkiye’ye top lammaliyeti 93.3 milyar dolar.

 Bütçe yolu ile ödenen faizin maliyeti 45.9 milyar dolar.

 Banka kredi faizlerindeki artışların maliyeti 37.2 milyar dolar.

 İç borç stokundaki artış 41.4 milyar dolar.

 Dış borç stokundaki artış 27.2 milyar dolar.

 Hortumlanan bankaların maliyeti 46 milyar $.

Star