Karşılıkşız çek tarih oluyor, işte sistem

Değişen yasa ile karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra alacaklıların mağdur olmaması için dev bir adım daha atılılıyor. Çek Raporu Sistemi hayata geçiriliyor.

Karşılıkşız çek tarih oluyor, işte sistem
Karşılıkşız çek tarih oluyor, işte sistem
GİRİŞ 08.04.2012 06:15 GÜNCELLEME 08.04.2012 06:15
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bankalar Birliği'nin talimatı ile harekete geçen Kredi Kayıt Bürosu (KKB) karşılıksız çekin önlenmesi için Çek Raporu Sistemi'ni hayata geçiriyor. Sistem pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçecek

Sistem nasıl işleyecek?

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in verdiği bilgiye göre sistem şöyle işleyecek:

* Çek kabul eden kişi, çek sahibinden Çek Raporu isteyecek. Çek kesen kişi de bankaya giderek belirli bir ücret karşılığında raporu alarak çeki verdiği kişiye gösterecek. Çek Raporu hesap sahibinin bankacılık sistemindeki 2007 sonrası pozitif, 2009 sonrası negatif tüm çek bilgilerini içerecek. Rapora bakılarak çeki kesen kişinin ne zamandan buyana çek kestiği, geçmiş ödeme alışkanlıkları, çekin tutarının ortalama çek tutarı ile uyumlu olup olmadığı görülecek. Böylece malı satan kişi çeki kabul edip etmeyeceğine bakacak.

Elektronik ortama taşınacak

Uygulama yıl sonuna doğru geliştirilecek. Buna göre kurulacak Risk Merkezi ile çeki alan kişi de elektronik ortam aracılığı ile çeki kesen kişinin durumu hakkında bilgi sahibi olabilecek. Sistemin ileriki safhaları hakkında bilgi veren Akdeniz, "Risk Merkezi'nin kurulmasından sonra elektrik, su ve telefon faturalarının ödenip ödenmemesi , vergilerin verilip verilmemesi de rahatlıkla takip edilecek" diye konuştu.

Hapis cezasından etkin

Kasım Akdeniz, sistem ile iyinin iyiliğinin, sorunluların da sorunun ortaya çıkacağını söyledi. Akdeniz, "Sadece ekonomik hayata değil, güvene dayalı ilişkiler de bu sistem sayesinde ortaya çıkacak. Yeni bir dünya doğuyor. İş yapış şekilleri değişecek" dedi. Kasım Akdeniz, sistemin hapis cezasına göre daha adil ve hapis cezasından daha etkin olduğunu iddia etti.

BUGÜN

YORUMLAR 6
  • Cüneyt Bekmezci 11 yıl önce Şikayet Et
    BANKALAR REFERANS VERDİĞİ ÇEKLERDEN PARA KAZANACAKSA MÜŞTERİSİNE KEFİLDE OLMALI.. Bu uygulamaya göre "çek sahibi kişi ücret karşılığında bankadan eski ödemelerinin teyitini isteyecekmiş.Bankalar bir kağıda yazacağı müşterisinin geçmiş dökümünden dolayı neden para istesin?Bu olayda kesinlikle çekleri tam güvence altına almaz.Belli bir zaman dürüst çalışan firmalar bazen zorda kalmalarından bazende kötü niyetlerinden çeklerini ödemeyi bırakabilir.Böylelikle Çekler yine yazılır.Düşünülen bu uygulama sadece bankalara + para kazandırır.Madem bankalar bu işten de para kazanacak o zaman referans verdiği müşterilerinin herhangi bir olumsuzluğunda kefilde olmak zorundadır.Çekleri yasayla kağıt hükmüne düşüren devlet,bu uygulamada bankalara + para kazandırıyorsa o zaman bankalara yasal kefillik uygulaması da başlatmalı.İsteyen referans alsın.İsteyen bankalardan güvence alsın...
    Cevapla
  • karadeniz nalbur 11 yıl önce Şikayet Et
    bankalar. hala üç beş bankaya hukmedıp sorumluluk sende diyemıyoruz..kredi kartı sistemi olmadıkca bu sıstemde çöker..herkes hemen batmıyoya ..adamın iki çeki dönmüşse şimdi ben adamdan çek almayımmı ..para zaten vermıyolar ee çekte alma ..kımle iş yapcaz biz..
    Cevapla
  • sedat demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    BANKALAR, BANKALAR, BANKALAR..... Bu sorun ancak BANKALARIN olaya müdahil olması ile çözülür. Aksini düşünemiyorum...
    Cevapla
  • Erkan 11 yıl önce Şikayet Et
    BANKALARIN SORUMLULUĞU YOKMU YA !!!. Bu ne biçim işşş Allah Aşkına, bankalar gene yaprak başına 400 tl gibi orantısız bir rakamla sıyırdılar. Bence %20-30 risk almalı, kelem yaprağı gibi çek olmaz. Normalde senette tarih olur, çek hemen al git olayı ama biz çeki senet gibi kullanıyoruz. Allaha emanet ticaretimiz
    Cevapla
  • cihan 11 yıl önce Şikayet Et
    İLLA ZORLUK OLCAK. Bankalar kredi kartında nasıl banka muhatap oluyorsa çek ten de banka sorumlu olup ödemesini yapacak çek sahibinden tahsile gidecek.çeki vermesini bilen banka ödemesini de bilmeli.çeki para ile satması güzelse ödemeside güzel olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle