Antalya'nın gözü yabancı hastalarda

Antalya'da geçen yıl 32 bin 612'si özel hastanede olmak üzere toplam 46 bin 608 yabancı hastanın tedavi gördüğü belirtildi.

Antalya'nın gözü yabancı hastalarda
Antalya'nın gözü yabancı hastalarda
GİRİŞ 07.04.2012 13:21 GÜNCELLEME 07.04.2012 13:21

Antalya Sağlık Müdürü Adem Bilgin,yaptığı açıklamada, kentte sağlık turizminin gelişmesini önemsediklerini söyledi.

Sağlık turizmini, tatil yapan turiste verilecek sağlık hizmeti ve Türkiye'deki sağlık yatırımlarına yurt dışından turist çekme açıdan değerlendirdiklerini ifade eden Bilgin, tatil yapan turiste sağlık hizmeti verilmesinin başarılı şekilde sürdüğünü belirtti.

Sağlık turizminde Antalya'nın geniş bir potansiyele sahip olduğunu bildiren Bilgin, ''Antalya, istesek de istemesek de 5 yıla, bilemediniz 10 yıla kadar sağlık turizmi merkezi olmak zorunda. Geçen yıl kamu ve üniversite hastanelerinde 13 bin 996, özel hastanelerde ise 32 bin 612 yabancı hasta tedavi gördü. Bu sayı daha da artacaktır. Ya altyapıyı kuracağız hazırlık yapacağız ya da hazırlıksız yakalanıp, sorunlar yaşayacağız'' dedi.

Antalya'nın yabancılara verilen rutin sağlık hizmetlerinin yanı sıra sadece sağlık için turist çekmesi gerektiğini vurgulayan Bilgin, yatırımcıların bu alanda yatırım yapmalarını istedi.

Son 10 yılda açılan 19 özel hastane ile Antalya'daki özel hastane sayısının bugün 26 olduğuna işaret eden Bilgin, yatak kapasitesinin ise 1603 olduğunu açıkladı. Bu rakamın diğer illere göre oldukça yüksek olduğuna işaret eden Bilgin, ''Biz istiyoruz ki tatil için gelen turist, sağlık için de Türkiye'yi tercih etsin. Sadece sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için Antalya'ya gelsin. Bir turist tatil için geldiğinde 600 dolar civarında para harcıyor ama sağlık turizminde bu rakam 3 bin dolara kadar çıkıyor. Turizmi çeşitlendirmek istiyorsak, sağlıktan başlamalıyız'' diye konuştu.

Türkiye'de sağlık hizmetlerinin birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunun altını çizen Bilgin, İngiltere'de bir katarakt ameliyatı olmak isteyen kişinin en az 4 ay beklediğini, Türkiye'de ise hastanın aynı hizmeti daha ucuza, daha kaliteli ve daha hızlı şekilde alabildiğini kaydetti.

İkinci bahar köy evleri önerisi

Girişimcilere sağlık yatırımları konusunda yol haritası veren Bilgin, batıda yaşlı nüfusun ikinci baharlarını daha rahat ortamlarda geçirmek istediklerine de işaret etti.

Bu doğrultuda yatırımcılara Antalya'da ''İkinci bahar köy evleri'' kurmalarını öneren Bilgin, ''Sadece yaşlı bakım evi olarak düşünmeyin. Bu insanların bazen yoğun bakıma girme ihtiyacı olur. Psikolojik tedavi görmesi gerekir ya da sağlığıyla ilgili tedavisi vardır. Bir de bunların yanında kişinin yaşam tarzı vardır. Hem sağlık hizmetlerinin verilebildiği hem de ideal yaşam tarzlarının sunulabildiği ikinci bahar köy evleri yapılabilir'' dedi.

Antalya'nın 3 mevsim bahar, bir mevsim yaz yaşadığını ve bu özelliğiyle de yaşlı nüfusa uygun olduğuna değinen Bilgin, kentin orman alanı açısından da zengin olduğunu hatırlattı.

Sağlık turizmine yasal düzenleme

Adem Bilgin, Sağlık Bakanlığı'nın bu yıl yabancı hastalara verilen hizmetlerin faturalandırılmasını da yeniden düzenlediğini söyledi. Daha önce yabancı hastaların da Türk vatandaşlarının tabii olduğu fiyatlandırma sistemine göre hizmet aldıklarını anlatan Bilgin, artık fiyatların hizmete göre 3-5 kat artırıldığını kaydetti.

Acil hizmetlerin normal statüde verildiğini, özel tedavi sistemlerindeki fiyatların ise artırıldığını belirten Bilgin, şöyle konuştu:

''Bakanlığımız turistin sağlığı ile ilgili fiyatlandırma mevzuatını hazırladı. Bundan sonra kamu hastanesi dahil bir yabancı hasta geldiğinde sağlık uygulama tebliğine göre değil, son yapılan mevzuata göre fiyatlandırmaya tabii olacak. Kendi ülkesindeki fiyatlandırmaya göre hizmet alacak.''

Yatırımcının gözünde sağlık turizmi

Lara Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Ufuk Cömertoğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da yakın zamanda sağlık turizmi konusunda bir patlama yaşanacağını söyledi. Bu durumu tatil için gelen yabancı turistlerde gözlemleyebildiklerini ifade eden Cömertoğlu, ''Özellikle göz ve genel cerrahi alanlarında tatil için gelen turistlerin muayene işlemlerini yaptıklarını da görmekteyiz. Bu da Antalya'nın sağlık alanında ideal bir kent olduğunun göstergesi'' dedi.

Sağlık alanında altyapının mevcut olduğunu, ancak turizm açısından henüz yatırımcıların buna hazır olmadığını söyleyen Cömertoğlu, turizm yatırımcılarının sağlık alanlarında yatırıma yönelmeleri gerektiğini bildirdi.

Cömertoğlu, sağlık için gelen turistlerin, tatil için gelen turistlere göre daha fazla girdi sağlayacağını kaydetti.

KAYNAK: AA