Yıldız, doğalgaz zammını savundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nisan 2012'deki doğalgaz fiyatlarının Aralık 2008 fiyatlarının altında olduğunu belirtti.

Yıldız, doğalgaz zammını savundu
Yıldız, doğalgaz zammını savundu
GİRİŞ 04.04.2012 14:26 GÜNCELLEME 04.04.2012 14:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"Eğer Sayın Kılıçdaroğlu Amerika'dan ucuz getiriyorsa kendilerine bu ucuz gazı alacağımızı ve kullanacağımızı taahhüt ettiğimizi söylüyorum. Getiremezse kamuoyunu aldatmaktan dolayı da kalkıp açıklamalarını yapsın ve ben mahcup oldum demesini bekliyorum" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen 'AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı' öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dünya'nın en pahallı doğalgazını Türkiye kullanıyor' açıklamalarını hatırlatması üzerine Yıldız, bir Genel Başkan'a cevap vermeme konusunda kararlı olduğunu yineledi.

"Son derece tahrik edici cümleleri, CHP siyaseti adına küçültücü buluyorum, kendileri adına küçültücü buluyorum" diyen Yıldız, "Hangi bir yalanını düzeltelim, Sayın Başbakanımızın bahsettiği gibi 'danışmanınıza sorun' diyoruz. Hadi biz verelim dedik kabul etmediler, herhangi bir talep gelmedi. Bari CHP'nin enerji komisyonuna sorun. Yalan, yanlış bilgilerle kamuoyunu niye yanıltıyorsunuz. Kendi enerji komisyonlarından dahi bilgi almıyorlar. Bu kadarına da pes doğrusu" şeklinde konuştu.

"DÜNYA'DA HAM PETROL FİYATLARI 197 ÜLKEDE AYNI"

Bakan Yıldız, ABD'de de doğalgaz fiyatlarının ucuz olduğunu ve ABD'nin şehirlerden ürettiği doğalgazı ihraç etmediğini belirterek, "Alamadığınız bir malın ucuzluğu veya pahallılığı sizi ilgilendiriyor mu" dedi.

Dünyada ham petrol fiyatlarının 197 ülkede aynı olduğunu bildiren Yıldız, doğalgazın fiyatının dünyada dört ana eksende oluştuğunu ve Amerika, Akdeniz, Uzakdoğu ve Japonya ile Kuzey Deniz'de oluşan fiyatların birbirinden ayrı olduğuna dikkati çekti.

Yıldız, "Amerika'da hemen hemen bizim yarı fiyatımıza, Japonya'da ise bizim 1,5 katımıza doğalgaz kullanılmaktadır. Akdeniz havzasındaki fiyatlara baktığınızda bırakın CHP'nin Komisyonu'nu, Eurosat, Ulusalararası Enerji Ajansı, Dünya Enerji Konseyi gibiakredite kuruluşların verdiği bilgiler, bizim Avrupa'daki en ucuz doğalgaz fiyatlarıyla kullandığımızı gösteriyor, bunun tablolarını kendilerine istemese de göndereceğim. Bu kadar yalana bu kadar aldatmacaya bir son verilmesi lazım" diye konuştu.

Doğalgazın dünya ve Avrupa fiyatlarına bakıldığında Türkiye'nin nerede olduğunun görüleceğini belirten Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben yalnızca Sayın Kılçdaroğlu'nun söylediği yalan kadar doğru iş yaparsam Türkiye'ye büyük hizmet etmiş olurum. Kendisine bu sözlerin hepsini iade ediyorum, kendisine yakışmadığını söylüyorum, kamuoyunu aldatmakla kendisini suçluyorum. Bir köşe yazarından yaptığı alıntıda 3 bin dolarlar civarlarında diyor. Ne böyle bir fiyat var ne böyle bir birim var. Şimdi sorsam kendisi mahcup olacak."

"NİSAN 2012'DEKİ DOĞALGAZ FİYATLARI, ARALIK 2008 FİYATLARININ ALTINDA"

Başka bir gazetecinin, 'doğalgaza ikinci bir zammın beklenip beklenmediği' sorusuna Yıldız, "Her ay mali bilanço, bütçe rakamlarına bakarak değerlendirme yapıyoruz ve bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. O yüzden önceden yapılan tahminlerin, spekülasyonların çok doğru olmadığını söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamaların vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin alışkanlıklarını değiştirdiği kanaatindeyim o yüzden her ay kendi içerisinde değerlendireceğiz" cevabını verdi.

Bakan Yıldız, 'akaryakıta bir taban uygulaması olup olmayacağına' ilişkin, EPDK'nın bu anlamdaki çalışmalarını kamuoyuyla paylaşacağını bildirdi. Nisan 2012'deki doğalgaz fiyatlarının, Aralık 2008 fiyatlarının altında olduğunu belirten Yıldız, "Eğer Sayın Kılıçdaroğlu Amerika'dan ucuz getiriyorsa kendilerine bu ucuz gazı alacağımızı ve kullanacağımızı taahhüt ettiğimizi söylüyorum. Getiremezse kamuoyunu aldatmaktan dolayı da kalkıp açıklamalarını yapsın ve ben mahcup oldum demesini bekliyorum" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • egemen doğan 12 yıl önce Şikayet Et
    rezalet. Tabii senin için ne var ekmek elden su gölden.hiç düşünebiliyoemusun bırak doğalgaz kullanmayı millet mutfak tüpü alamamakta bile artık zorlanıyor.
    Cevapla