IMF'ten sıkı politikalara 'mola' çağrısı

IMF Başkanı Lagarde, küresel ekonominin ili görünmesine karşın toparlanmanın hala çok kırılgan olduğunu belirterek politika üretenlere çağrıda bulundu.

IMF'ten sıkı politikalara 'mola' çağrısı
IMF'ten sıkı politikalara 'mola' çağrısı
GİRİŞ 03.04.2012 21:34 GÜNCELLEME 03.04.2012 21:34

IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin daha iyi göründüğünü, ancak toparlanmanın hala çok kırılgan olduğunu belirterek politika üretenleri “işi tamamlamak üzere bir mola vermeye” çağırdı. Lagarde, bu çerçevede büyümenin hızlandırılmasının, özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyon belirtisi yokken, ekonomik etkinliği desteklemek için para politikasından yararlanılması anlamına geldiğini bildirdi.

Lagarde, uluslararası haber ajansı Associated Press’in Washington D.C.’deki Yıllık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ABD’nin başta Avrupa olmak üzere küresel ekonomiyle derin bağları bulunduğuna dikkat çekerek, “Avrupa ekonomisi bocalarsa, Amerikan toparlanması ve Amerikan istihdamı tehlikeye girer. Yani Amerika Avrupa’nın ve dünyanın gidişatında ana paya sahip” dedi. Christine Lagarde, küresel ekonominin ABD’nin güçlü ekonomisine ve ekonomideki liderliğine gereksinimi olduğunu bildirdi.

-“ZOR ZAMANLAR YAŞIYORUZ”-

IMF Başkanı Christine Lagarde “Zor zamanlar yaşıyoruz. Küresel ekonomi Büyük Buhran’da bu yana en derin ve en acı verici krizden çıkmayı sınıyor. Aynı zamanda dünya giderek küçülüyor ve gün geçtikçe daha birbirine bağlı hale geliyor, bu bir ülkedeki ekonomik bozulmanın tüm dünyadaki insanlara dokunabilmesi demek” dedi.

Küresel ekonominin daha iyi göründüğünü, ancak toparlanmanın hala çok kırılgan olduğunu belirten ve politika üretenleri “işi tamamlamak üzere bir mola vermeye” çağıran Lagarde, bu çerçevede büyümenin hızlandırılmasının, özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyon belirtisi yokken, ekonomik etkinliği desteklemek için para politikasından yararlanılması anlamına geldiğini bildirdi.

Küresel ölçekte birbirine benzer acil kemer sıkma politikalarının başarısız olacağını da savunan Lagarde, “ABD gibi düşük borç verme maliyeti bulunan ülkeler çok hızlı hareket etmemeli” dedi. Lagarde ABD kamu borçları konusunda uyarıda bulunurken harcamaların artışının engellenmesini ve gelir artışı sağlanmasını istedi. IMF Başkanı Lagarde ABD’de toparlanmanı olumsuz etkileyen hanehalkı borçlarının azaltılması gerektiğini kaydetti.

13 milyonu ABD’de olmak üzere dünyada 200 milyon üzerinde insanın işsiz olduğunu anlatan IMF Başkanı Lagarde, “istihdam bir öncelik olmalı” ifadesini kullandı, daha güçlü bir küresel işbirliği çağrısında bulunurken de IMF’nin sahip olduğu görevin önemini vurguladı. IMF Başkanı “IMF’nin arkasındaki düşünce basit: ülkeler ortak çıkar için birlikte çalışır ve ihtiyaç dönemlerinde birbirlerine yardım ederse bireyler refaha birlikte kavuşur. Bu düşünce 1944’te (IMF’nin kurulduğu tarih) önemliyse, bugün de aynı şekilde önemlidir” dedi.

-“IMF’YE KATKIDA BULUNUP PARASINI KAYBEDEN ÜLKE YOK”-

IMF’nin etkin olmaya devam edebilmesi için daha fazla finansal kaynağı ihtiyaç duyduğunu kaydeden Lagarde, “Şu anda ilk harekete geçenler, kendi güvenlik duvarlarıyla Avrupalılar oldu, kendi ateş gücümüzü artırma zamanı da geldi” diye konuştu. IMF’nin ABD dahil 187 üyesi için iyi bir yatırım olduğunu söyleyen Lagarde, “IMF kaynaklarına katkıda bulunarak para kaybetmiş hiçbir üye ülke olmadı” dedi.

KAYNAK: ANKA