Muz üreticisi yüksek vergiden memnun

Türkiye'ye resmi ziyaret yapan Ekvator Cumhurbaşkanı Delgado'nun ithal muza karşı getirilen yüksek verginin kaldırılması talebine Çağlayan'ın cevabı üreticiyi memnun etti.

Muz üreticisi yüksek vergiden memnun
Muz üreticisi yüksek vergiden memnun
GİRİŞ 30.03.2012 11:41 GÜNCELLEME 30.03.2012 11:41

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Ekvator Cumhurbaşkanı Delgado'nun ithal muza karşı getirilen yüksek verginin kaldırılması yönündeki talebine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ''hayır'' demesi, üreticiyi sevindirdi.

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, yaptığı açıklamada, yerli muz üreticilerinin uzun yıllardır ithal muza karşı mücadele verdiğini hatırlatarak, geçtiğimiz yıllarda ithal muzla ilgili getirilen ve yüzde 148 oranındaki vergi sayesinde rahat bir nefes aldıklarını söyledi.

Bu yüksek verginin devam etmesinin muz üreticisine verilecek en büyük devlet desteği olduğunu ifade eden Güzel, şöyle konuştu:

''Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Ekvator Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado, ülkemizden ithal muzla ilgili yüksek verginin kaldırılmasını istedi. Daha önceden diğer bazı ülkeler de, Türkiye'deki bunu istemişti. Ama Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın buna izin vermemesi bizi çok mutlu etti. Kendisine sonsuz teşekkür ederiz. Çünkü eğer üreticiyi koruyan bu uygulama kaldırılırsa, bugün 1.80 TL'den alıcı bulan muz, bir anda 50 kuruşa düşer. Bu da Türkiye'deki muz üretiminin bitmesi anlamına gelir.''

''Bakanın bu kararı sayesinde üretici bayram etti'' diyen Güzel, şöyle devam etti:

''Çağlayan, bizi bu kadar sevindirdiği bir dönemde, önümüzdeki yıllarda daha iyi duruma geleceğimize inanmaya başladık. Bu kapsamda bakanımızdan bir talebimiz daha var. Bu da şu an muz üreticisine yüzde 6-9 arasındaki faiz oranıyla verilen kredilerin 0'a çekilmesi. Eğer bu destek bizlere verilirse, Türkiye'nin toplam muz tüketiminin yüzde 100'ünü karşılayacak güce sahibiz. Zaten hali hazırda Anamur ve Alanya başta olmak üzere, yerli muz üreticileri ülkemizin muz tüketiminin yüzde 50'sinden fazlasını karşılıyor.''

Tüketicilere çağrı

Güzel, şu an hasadı süren ve 1.80 TL'den alıcı bulan muzun, fiyatının 3 yıldan beri aynı seviyelerde olduğunu söyledi.

Fiyattaki istikrarın kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Güzel, ''Son yıllarda her geçen yıl daha iyi konuma gelen seralarımızdaki rekolte artıyor. Dolayısıyla fiyattaki istikrar bizi sıkıntıya sokmuyor. Geleceğe çok ümitli bakıyoruz. Ümit ediyorum ki, her geçen gün durumumuz daha iyiye gidecek'' dedi.

Tüketicilere de seslenen Güzel, şunları kaydetti:

''İthal muzla mücadele etmek için üretici ve hükümet yetkilileri çaba gösterirken, tüketicilerin de daha duyarlı davranması gerekir. Alışveriş yaparken, yerli muza ilgi göstermelerini istiyoruz. Eğer tüketici de dikkatli davranırsa, bizim işimiz çok kolaylaşır. Zaten yerli muz tüketmek daha doğru. Çünkü yerli muz hem daha ucuz, hem de daha taze.''

KAYNAK: AA