Bal turşuya girdi, Avrupa çok sevdi

Bursa'da bir firma tarafından geçen yıl üretilen ballı turşu, yıllık 60 milyar avro cirosu olan marketler zincirinin müşterilerinden büyük talep gördü.

Bal turşuya girdi, Avrupa çok sevdi
Bal turşuya girdi, Avrupa çok sevdi
GİRİŞ 29.03.2012 12:57 GÜNCELLEME 29.03.2012 12:57

Bursa'da bir firma tarafından geçen yıl üretilen ballı turşu, yıllık 60 milyar avro cirosu olan marketler zincirinin müşterilerinden büyük talep gördü. Ballı turşudan bu yıl 5 milyon kavanoz ihraç edilecek.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanvekili Turhan Gençoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, reçel, sebze konserveleri, hazır yemekler, salça, turşu, az şekerli reçel, meyve preparatları, bisküvi ve dondurma sosları, kurutulmuş meyve şekerlemeleri, dondurulmuş gıda gibi ürünler ürettiklerini söyledi.

Gençoğlu, 1989'da Türkiye'nin en verimli tarım alanlarının bulunduğu Bursa'da kurdukları firmalarının dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ettiğini dile getirerek, 250 bin metrekarelik açık arazi üzerine kurulu 75 bin metrekarelik kapalı alanda dünya standartlarında üretim yaptıklarını, rekabette dünya devleriyle yarıştıklarını anlattı.

İhracatta ve iç pazarda başarılı olmak için sürekli ürün gamını artırmaya çalıştıklarını ve bu kapsamda Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini ifade eden Gençoğlu, ''Yeni ürünler bulmamız, bu ürünlerde de öncü olmamız lazım. Bunun için de cesaretli hareket etmemiz, ciddi Ar-Ge çalışmaları yapmamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye, kornişonda dünya lideri

Ar-Ge çalışmaları kapsamında geçen yıl kornişon turşuda farklı bir çeşit geliştirdiklerini vurgulayan Gençoğlu, şöyle devam etti:

''Kornişonda Türkiye, dünyada fiyat belirleyicisidir. Dünyanın en kaliteli kornişonu, Türkiye'de yetişir. Güneş, verimli topraklar, hava ve suyu dolayısıyla dünyada Türkiye kadar kornişonu kaliteli üreten ülke yok. Bu ürüne zaten talep var ancak biz farklısını yapalım istedik. Bu ürünü katma değerle satalım istedik. Değişik bir şey yapmak için çalışmalara başladık. İlk olarak tatlı turşuyu geliştirdik ve Avrupa'daki marketlere ilk biz verdik.''

Daha farklı çeşitler için çalışma yaparken vanilyalı ve ballı turşuyu denediklerini anlatan Gençoğlu, şeker yerine bal kullanılarak görücüye çıkardıkları bu üründe başarılı sonuca ulaştıklarını söyledi.

Bu ürünü, tüm çalışmaları tamamlandıktan sonra Avrupa'da 60 milyar avro cirosu olan bir marketler zincirine götürdüklerini belirten Gençoğlu, şunları kaydetti:

''Çok beğendiler. Avrupa'daki birçok marketin rafında ballı turşu var. Türkiye'de üretilen ballı turşu bunlar. Yepyeni bir ürün ortaya çıkarıyorsunuz, satışlarınız artıyor. Şu anda talebi karşılamayacak ölçüde ürün ihraç ediyoruz. Geçen yıl 500 bin kavanoz gönderirken bu yıl 5 milyon adet kavanozu yetiştirmeye çalışıyoruz.

Bir yandan da iç piyasadan gelen talebi karşılamak için çaba harcıyoruz. Ballı turşu sayesinde yeni tüketim grubu oluştu. Özellikle çocukların turşuya bakışını herkes bilir. Ballı turşu, tatlı olduğu için çocukların gözdesi oldu. Büyükler acısını, küçükler tatlısını tüketiyor.''

Gençoğlu, ballı turşuya hardal tohumu da ekleyerek farklı bir lezzet oluşturduklarını vurgulayarak, Türkiye'de bazı firmaların da ballı turşu üretmeye başladığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA