Meslek örgütleri iş kazaları için uyardı

TTB, TMMOB, DİSK ve KESK yaptıkları ortak açıklamada, SGK istatistiklerine göre, iş kazaları sonucu ölümlerin 2010 yılında bin 434’e ulaştığına dikkat çekti ve uyardı.

Meslek örgütleri iş kazaları için uyardı
Meslek örgütleri iş kazaları için uyardı
GİRİŞ 28.03.2012 14:59 GÜNCELLEME 28.03.2012 14:59

TTB, TMMOB, DİSK ve KESK tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından 23-24 Mart 2012 tarihlerinde Bolu/Abant’ta “2. İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Çalıştayı” düzenlendiği belirtildi. Çalıştayın düzenlenmesinin hemen öncesinde yaşanan iş kazalarına değinilen açıklamada, İstanbul’da bir AVM şantiyesinde kalan işçilerin yanarak can vermesinin Türkiye’de yeniden işçi sağlığı iş güvenliği uygulamalarının tartışmaya açılmasına yol açtığı ifade edildi.

SGK istatistiklerine göre, iş kazaları sonucu ölümlerin 2008 yılında 865 iken 2010 yılında bin 434’e ulaştığının belirtildiği açıklamada “Bu veri iki yılda ‘iş kazası’ sonucu ölen işçi sayısının yüzde 67 oranında arttığını gösteriyor. Henüz 2011 yılı istatistikleri açıklanmadı ancak, yaşanan ölümler gösteriyor ki iş kazaları belki doğru tanımıyla iş cinayetleri artışı maalesef sürüyor” denildi.

-“ÇALIŞTAYDAN UZAK DURMA HAKKIMIZI KULLANMADIK”-

Bolu’da düzenlenen 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Çalıştayı’na bir çok bakanlık temsilcisi, işveren örgütleri, değişik akademisyenlerin yanısıra bu alanda çalışma yürüten, hizmet sunan, söyleyecek sözü olan TTB, TMMOB, DİSK ve KESK’in de davet edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Katılım sağladık. Emekçilerin ölümlerinde gösterilen ‘kadercilik’ tutumları nedeniyle bir sonuca ulaşılamayacak bu çalışmalardan ‘uzak durma’ hakkımızı kullanmadık. Ülkemize, çalışanlarımızın sağlığına-güvenliğine olan sorumluluğumuzu ‘pozitif bir çabaya’ dönüştürme umudunu bir kez daha diri tutmaya özen gösterdik” ifadeleri kullanıldı.

Çalışma Bakanlığı’nın işçi ölümlerini çıkarılacak bir yasa ile engellemeyi planladığına dikkat çekilen açıklamada, “Oysa yasa İSİG hizmetlerinin 50 ve daha az işçi çalışan işyerlerini ve kamu çalışanlarını kapsaması dışında ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemenin çok uzağındadır” denildi. Hizmetlerinin kapsamının genişlemesinde 1 ile 9 işçi çalışan işyerlerinde hizmet bedellerinde bir “kamusal finansman” olmasına rağmen başta TOBB olmak üzere işveren örgütlerinin yasaya Meclis Komisyonları görüşmelerinde müdahale etmek istediklerini ifade etmekte olduklarına dikkat çekilen açıklamada, “Çok sınırlı olan olumlu yanlarının yasa Meclis Komisyonlarında görüşülürken traşlanma tehlikesi sürmektedir” denildi.

Ölümleri, kazaları, hastalıkları azaltacak “sahici”, “samimi”, “sonuç alıcı”, “kamusal sorumluluklar”ın ne yazık ki uygulamaya dönüşemediğine dikkat çeken Emek Örgütleri “Çalışanlarımızın sağlıkları ve güvenlikleri piyasanın ellerine, kazanma arzularına ve rekabetine bırakılmış olup, ticari şirketlerin patronlarının derneği de kurulun üyesi olarak meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Umutsuzluk bizlere yakışmaz” dedi.

TTB, TMMOB, DİSK ve KESK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iş kazalarında insanların hayatını kaybetmemesi için güvenli çalışma ortam ve koşullarının oluşturulmasına yönelik “sahici” ve “samimi” bir tartışma iklimi oluşturulması çağrısında bulundu.

(ANKA)