Borsada devlet garantisi 2 katına çıkacak

SPK Başkanı Vedat Akgiray, borsadaki şirketlerin batması halinde bu hisselere yatırım yapan yatırımcılara verilen devlet garantisinin 2 katına çıkarılacağını açıkladı.

Borsada devlet garantisi 2 katına çıkacak
Borsada devlet garantisi 2 katına çıkacak
GİRİŞ 28.03.2012 09:42 GÜNCELLEME 28.03.2012 09:42

Kadife Şahin'in haberi

Borsa yatırımcısına devlet garantisi ikiye katlanıyor

Yeni yasa taslağı hakkında bilgi veren SPK Başkanı Vedat Akgiray, borsada işlem gören şirketlerin batması halinde bu hisselere yatırım yapan yatırımcıların 100 bin TL’ye kadar olan tasarruflarının devlet garantisine alınacağını söyledi

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsada işlem gören şirketlerin hisselerine yatırım yapan küçük yatırımcıların tasarruflarının bu şirketlerin batması halinde 100 bin TL’ye kadar devlet garantisinde olacağını söyledi.

Yeni hazırlanan ve yılbaşında ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine açılan Sermaye Piyasası yasa taslağı hakkında bilgi veren Akgiray, hisse senedi ve tahvil gibi borsa araçlarının banka kredisine teminat gösterilebileceğini söyledi.

Akgiray, bireysel yatırımcıyı koruma fonu limitinin 50 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarılacağını bildirdi. SPK Başkanı Akgiray, küçük yatırımcının borsaya olan güvenini artırmaya yönelik düzenlemelere önem verdiklerini söyledi.

Akgiray şöyle konuştu:

“Yeni yasa taslağında Yatırımcıyı Koruma Fonu’nun adı Yatırımcıları Tanzim Merkezi olarak değiştiriliyor. Bu fon bankalar battığında mevduat sahiplerinin paralarını garanti altına alan TMSF’deki sistem gibi. Sigorta altına alınan miktar 50 bin liradan 100 bin liraya çıkarılacak.

Daha da önemlisi eğer kabul görürse ilk defa sermaye piyasamızda bir teminat hukuku gelişecek. Sermaye piyasası araçlarının, hisse senedi, tahvil gibi kıymetlerin teminat niteliği kazanması ve kullanmasını kolaylaştıracak yeni bir hukuk getiriyoruz.”

Hisse kredi teminatı olacak

Bankadan kredi alacakların ev yerine ellerindeki hisse senetlerini teminat gösterebileceklerini belirten SPK Başkanı Akgiray, “Banka sizden bir gayrimenkul teminatı ister. Siz ‘Elimde hisse senedi, tahvil var. Ben evimi değil, bunları teminat olarak vereyim’ diyebilirsiniz.

Banka bunları teminat kabul etmekte çekimser davranabilir. Çünkü ödemenin yapılmaması halinde o teminatın mülküyeti kiminde, söz hakkı kimin bunlar belli değil. Bunları netleştiriyoruz. Bu Türkiye’de yeni birşey” diye konuştu.

Tasarıda sermaye piyasası suçlarına ilişkin cezaların caydırıcı olması nedeniyle yüksek tutulduğunu ifade eden Akgiray, şöyle dedi:

“Türkiye’de sermaye piyasasında en fazla manipülasyon suçu işleniyor. Bu suçu biz piyasa dolandırıcılığı olarak tanımladık. İçerden öğrenme ticareti suçuna bilgiyi kötüye kullanma diyoruz.

Örtülü kazanç suçu da var. Halka açık bir şirketin ortaklarının alehine daha küçük grubun lehine şirketten servet aktarımıdır örtülü kazanç. Bu mevcut kanunda iyi tanımlanmamış bir suçtu. Bunu daha net tanımlıyoruz ki mahkemeler karar verirken muğlakta kalmasınlar.

Tabii bilgi saklanması da var. Piyasalar globalleşti. İstanbul Borsası’ndaki bir sürü eylemin müsebbipi yurtdışında da olabiliyor. Bunlara erişimde bir sürü ülkede, uluslararası fonların yaptıkları konusunda bilgi almakta karanlık perde vardı. Bunu kaldırmaya çalışıyoruz.

Ağır suçlarda iki yıldan beşe yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bunu üç yıldan altı yıla çıkardık. Çünkü iki yıl demek aslında hapis cezası yok demek. Hapis cezası istiyorsak kanun yapıcıya bu kapıyı açtık.”

Altını yastıkta değil borsada değerlendirin’ 

Akgiray, altının yastık altından çıkması ve sermaye piyasasında etkin bir yatırım olmasının mümkün olduğunu söyledi. Akgiray, “Altınınızı bozdurun, parayı harcayın desek kimse yapmaz.

Ama altınınız yastık altında atıl duracağına, bahçede toprak altında veya kasada duracağına bir banka veya yatırım kuruluşunda altın hesabı açın bir getirisi olsun diyoruz.

Yani altın menkul kıymetleştirilsin. Altın değerli bir maden. Uzun yıllara bakarsak altın hep değerli olmuştur. Altın veya altına endeksli yatırım akılcı yatırım olur.

Bu bir tasarruftur. Biz bu tasarrufu ekonomimiz ve reel sektörümüz kullanabilsin istiyoruz” dedi

‘Herkes yatırımcıya karşı sorumlu olacak’

‘Tabii ki para kazanmak için piyasanın içindeyiz. Serbest piyasa olması lazım. Kimin ne yaptığına devletin müdahale etmemesi lazım. Bu mantığı çok iyi korumamız lazım.

Fakat bir kişi bir sürü insanın hakkını gasp ediyorsa bunu engellemek de devletin görevi. Bu suçların işlenmesini engelleyecek en güzel mekanizma yatırımcı haklarının iyi korunması” diyen Akgiray şöyle konuştu:

“Herhangi bir sebeple bir şirkete veya bankaya el konduğu zaman sorumlu kişiler ve hakim ortaklar küçük yatırımcı haklarından sorumlu olacaklar.

Şu anda kanunda bu yok, yeni kanunda olacak. Tasarıya yatırımcı haklarının korunması için kurumsal yönetim ve borsada yapılan işlemlerin türü adı altında çok sayıda madde koyduk.” 

KAYNAK: MİLLİYET