19 doktora 'kadronuz satıldı güle güle' dediler

Ankara'da özel hastanede çalışan 19 doktora bir sabah işe geldiklerinde, "Kadronuz başka hastaneye satıldı, artık işsizsiniz" denildi.

19 doktora 'kadronuz satıldı güle güle' dediler
19 doktora 'kadronuz satıldı güle güle' dediler
GİRİŞ 27.03.2012 09:50 GÜNCELLEME 27.03.2012 09:50

Hacer Boyacıoğlu'nun haberi

Hastaneler arasındaki kadro satışının ilginç örneklerinden biri Ankara’dan geldi. Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, Ankara’da bir hastanede 19 doktorun bir anda işsiz kalışını anlattı.

İlhan, “Size bir sabah işe gittiğinizde ‘kadronuz satıldı, artık işsizsiniz’ denildi mi? Ankara’da bir özel tıp merkezinin kadroları Gaziantep’e satıldı, 19 hekim işsiz kaldı” dedi.

İlhan’ın verdiği bilgiye göre, kredi borcu bulunan Ankara’daki bir tıp merkezinin sahibi kadroları satınca, 19 doktor bir anda işsiz kaldı. Doktorların bir kısmı Ankara dışında iş bulup ailelerini ve yaşadıkları şehri bırakırken, bir kısmı ise halen işsiz.

Kadrolar, kredi borcuna kurban gitti

Özel hastanelerde sınırlı doktor kadrosu bulunması nedeniyle, özel hastaneler arasında kadro alışverişi yaşanıyor. Bir kadro 50 bin ile 300 bin TL arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Özel sağlık merkezi kurmak isteyenler de, diğer hastanelerden kadrolarını alarak, kendi ihtiyaçları olan doktor kadrosunu oluşturuyor. Bunun son örneği de Ankara’da yaşandı.

Ankara Tabip Odası’nın belirlemelerine göre, bir özel tıp merkezinde çalışan 19 doktorun kadroları, tıp merkezi sahibinin kredi borcu nedeniyle satışa çıkarıldı ve aralık ayında satıldı. Kadroları Gaziantep’te yeni açılacak bir özel sağlık kurumuna satıldığı için işsiz kalan doktorlar, iş arayışına başladı.

Biri Priştina’da iş bulabildi, biri Bolu’da

ATO’nun yaptığı araştırmaya göre, tıp merkezinde çalışan doktorların bir kısmı halen işsiz, bazıları ise Ankara dışında iş buldular. Kadroları satılan tıp merkezinde kadın-doğum doktoru olarak çalışan doktor, olay sonrası Priştina’da iş bulabildi.

Bir diğer doktor ise Bolu’da iş bulabilirken, tıp merkezinin Nöroloji doktoru da Kırıkkale’de çalışmaya başladı. 9 doktor Ankara’da iş bulabilirken, 7 doktorun ise halen işsiz olduğu belirtiliyor.

ATO Başkanı Bayazıt İlhan, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken, “Biz bu duruma tehcir diyoruz, çünkü doktorlarımız yaşadıkları şehri bırakarak başka bir şehre ekmek kapısı için gitmek durumunda kalabiliyor” diye konuştu.

Kadro fiyatları 50-300 bin lira arasında

Sağlık Bakanlığı 2008’de yönetmelikle özel hastanelerin doktor kadrosunu sınırladı. Düzenlemenin amacı kamudan özele doktor geçişlerinin sınırlandırılması olarak açıklandı. Özel hastaneler yeni kadro taleplerinde bulununca bakanlık, özel hastanelerin birbirlerinin kadrolarını devralabileceğini açıkladı.

Bir özel hastane kadrosunun yüzde 3’üne denk gelecek kadar doktoru devirle bünyesine katabiliyor. Devirlerde fiyatlar 50 bin- 300 bin TL arasına çıkarken geçen yıl bakanlık sınırlı bir iyileştirmeyle özel sağlık kuruluşlarına 1300 yeni kadro tahsis etti.

KAYNAK: RADİKAL