Novartis, Türkiye'yi 'Bölgesel Üs' seçiyor

Novartis Yönetim Kurulu üyesi Alexandre F. Jetzer-Chung, Türkiye'yi Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika'ya açılan bir kapı olarak gördüklerini ve bölgesel üs seçtiklerini söyledi.

Novartis, Türkiye'yi 'Bölgesel Üs' seçiyor
Novartis, Türkiye'yi 'Bölgesel Üs' seçiyor
GİRİŞ 26.03.2012 13:42 GÜNCELLEME 26.03.2012 13:42

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İsviçre Federal Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann ve beraberindeki iş adamları heyetiyle görüştü.

Bakan Ergün'ün kabulünde, İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann'ın yanı sıra Novartis, Zürih Sigorta, Swiss Airlines, Nestle, Swiss Bank başta olmak üzere ilaç sektöründen makineye, havacılık sektöründen enerjiye kadar İsviçre'nin önde gelen firmalarının Üst Yöneticileri (CEO) de katıldı.

İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann, İsviçre ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye'deki temasları sırasında Türk ekonomisinin ne kadar başarılı ve hızlı bir şekilde ilerlediğine şahit olduğunu kaydetti.

Türkiye'de 600'ün üzerinde İsviçreli firmanın faaliyet göstermesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Schneider-Ammann, Türkiye pazarının yanı sıra Türkiye'nin konum olarak diğer pazarlara açılmak için imkan sunduğuna da işaret etti.

İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann, ''Türkiye ilgi çekici bir Pazar ve diğer pazarlara açılan bir kapı'' dedi. İsviçre'de çok kaliteli bir mesleki eğitim sistemi olduğuna dikkati çeken Schneider-Ammann, bu sistemde teorik eğitimin okullarda, pratik eğitimin ise firmalarda verildiği, okulların ve firmaların sıkı bir şekilde birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bu sistemle firmaların istedikleri gibi kalifiye eleman bulabildiğini belirten Schneider-Ammann, mesleki eğitim konusunda inceleme yapmak üzere Türkiye'den bir heyeti İsviçre'ye davet etti.

Novartis Türkiye'ye Bölgesel Üs seçti

İki Bakan, daha sonra İsviçreli işadamlarına hitap etti. Toplantıya Novartis, Zürih Sigorta, Swiss Airlines, Nestle, Swiss Bank başta olmak üzere ilaç sektöründen makinaya, havacılık sektöründen enerjiye kadar İsviçre'nin önde gelen firmalarının CEO;ları ve üst düzey yöneticileri katıldı.

Toplantıda söz alan Novartis Yönetim Kurulu üyesi Alexandre F. Jetzer-Chung, Türkiye'yi Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika'ya açılan bir kapı olarak gördüklerini belirtti.

Türkiye'de açacakları bir üretim merkezi ile Orta Asya ve Afrika'ya buradan satış yapmak istediklerini dile getiren Jetzer-Chung, Türkiye'yi bölgesel üs olarak gördüklerini vurguladı. Daha önce Mısır'ın, Kuzey Afrika'nın sağlık merkezi olma yönünde adımlar attığını ancak ülkedeki karışıklıklar nedeniyle bunun sona erdiğini ifade eden Jetzer-Chung, Türkiye'nin bundan sonraki süreçte Kuzey Afrika;nın sağlık merkezi haline gelebileceğini söyledi.

''İlaç sektöründe yatırımlar stratejik yatırımlar...''

Bakan Ergün ise, Türkiye'de de mesleki eğitim konusunda yeni çalışmalar yapıldığını, mesleki eğitim uygulamalarında İsviçre'nin öneminin farkında olduklarını belirterek, yakın zamanda bir heyeti İsviçre'ye yollayacaklarını bildirdi.

Ergün, Novartis'in Türkiye için önemli bir firma olduğunu belirterek, ilaç sektöründeki yatırımların ''stratejik yatırımlar'' olarak değerlendirildiğini ve önümüzdeki günlerde yeni teşvik sistemi ile birlikte ilaç yatırımlarına yönelik yeni teşvikler getirileceğini bildirdi.

Ergün, Türkiye'nin, dünyadaki bölgesel gelişmeler göz önüne alındığında bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade ederek, ''Türkiye'ye yatırım yaparak Avrupa'ya, Orta Doğu'ya, Asya'ya ve Afrika pazarlarına aynı anda hitap etmek yatırımcılar açısından son derece stratejik bir adımdır. Türkiye, politik ve ekonomik istikrarını sağlamış bir ülkedir. Ekonomik ve siyasi istikrar, yatırımcılar açısından da önemli güvencedir. Gelinen noktada yatırımcılar açısından herhangi risk bulunmamaktadır. Novartis ve diğer yatırımcılar alacakları kararlarında bu konuları da mutlaka dikkate almalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA