Türk-ABD ticaret hacminde rekor beklentisi

ABD Ticaret Müsteşarı Michael Lally, son yıllarda kayda değer bir büyüme gösteren Türk-ABD ticaret hacminde bu yıl rekor bekleniyor...

Türk-ABD ticaret hacminde rekor beklentisi
Türk-ABD ticaret hacminde rekor beklentisi
GİRİŞ 26.03.2012 13:18 GÜNCELLEME 26.03.2012 13:18

ABD Ticaret Müsteşarı Michael Lally, son yıllarda kayda değer bir büyüme gösteren Türk-ABD ticaret hacminin, 2009 yılında 10,7 milyar dolar, 2010 yılında 14,7 milyar dolar, geçen yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 34 artışla 19,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, ''Bu yıl yeni bir rekor istiyoruz'' dedi.

Michael Lally, yaptığı açıklamada, ABD'de yaklaşık 1 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunduğunu, Türkiye'de ise ABD yatırımlarının yaklaşık 7 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin her geçen yıl artarak devam ettiğini kaydeden Lally, ''2009'da ikili ticaret 10,7 milyar dolar, 2010'da 14,7 milyar dolar, geçen yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 34 artışla 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti'' dedi.

''Son yıllarda kayda değer bir büyüme gösteren Türk-ABD ticaret hacminde, bu yıl yeni bir rekor istiyoruz'' diyen Lally, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin artacağına inandığını ve bu konuda iyimser olduklarını bildirdi. Lally, bu artışın ne kadar olacağının özel sektöre bağlı olduğunu kaydetti.

Lally, ''ABD ile Türkiye arasındaki gümrük tarifesi zaten çok düşük. Ekonomi Bakanlığı, Amerika'da yeni ofisler açtı. Burada açılan ticaret ataşelikleri, Türk şirketlerinin ABD'de daha çok iş yapmalarını ve daha çok ürün satmalarını sağlıyor. Türk şirketleri, uzaklığın sıkıntı olması nedeniyle iyi lojistik destek ve alıcılar konusunda yardım istiyorlar'' diye konuştu.

''ABD'de daha fazla Türk yatırımcı istiyoruz''

Lally, Türk-ABD ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli sektörler arasında sağlık ve tıp teknolojisi, enerji, yenilenebilir enerji, çevre ekipmanları ve hizmetleri, savunma ve havacılık ekipmanları ve hizmetleri, tarım ve gıda endüstrisi, otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojileri, inşaat ve mühendislik, plastik malzemeler ve plastik işleme makinelerinin bulunduğunu anlattı.

ABD-Türkiye arasında hem ticaretin hem de yatırımın artmasını istediklerini belirten Lally, ''Yatırım bizim için çok önemli, bu nedenle daha fazla Türk yatırımcıyı ABD'de görmek istiyoruz'' dedi.

''Her zaman için ürünler, yatırımı takip eder'' diyen Lally, bu nedenle ne kadar çok Türk yatırımcı Amerika'ya gelirse, o kadar çok Türk ürününün Amerika'da satılacağını söyledi.

Türk firmalarının, Amerika'da yatırım yapmalarını kolaylaştırmak için gerekli yardımların yapıldığını ifade eden Lally, Amerika'nın büyük ve geniş bir ülke olduğunu, her eyaletin farklı beklenti ve yatırım olanakları bulunduğunu belirtti.

Türk işadamlarından özellikle yatırım yapmak isteyenlere, vize kolaylığı sağlandığını anlatan Lally, Türk şirketlerinin Amerika'da yatırım yapmalarını istediklerini, bu çerçevede finansal desteğin de dahil olduğu pek çok fırsat olduğunu kaydetti.

''Türkler de ABD'liler de iş odaklı zekaya sahip''

ABD şirketleri için Türkiye'nin öncelikli bir sektör, pazar ve ülke olduğunu belirten Lally, ''Türkiye'nin konumu aynı zamanda diğer ülkelerle ortaklıklar için önemli. Hem Türkler için hem de ABD'liler için birlikte iş yapmak çok kolay, çünkü Türkler de ABD'liler de iş odaklı zekaya sahip'' diye konuştu.

Lally, ABD elçiliğinde, iki ülke şirketlerini bir araya getirdiklerini, bu konuyla ilgili Ankara, İstanbul ve İzmir'de ofislerin, Adana'da konsolosluğun çalışmalar yaptığını söyledi.

Türkiye'nin bölge içinde önemli bir rol üstlendiğini belirten Lally, Kafkaslar ve Orta Asya'daki ABD elçilikleriyle de birebir çalıştıklarını, ABD'den iş heyetlerini Türkiye'ye getirdiklerini, Türkiye'deki iş adamlarını da ABD'ye götürdüklerini ifade etti.

''Türk şirketleri, nasıl iş yapacaklarını biliyor''

İki ülke şirketlerinin iyi bir ortak olduğunu ifade eden Lally, ''Sadece Türkiye'de değil, tüm bölgede ortak oluyorlar. Türk inşaat şirketleri Rusya, Orta Asya'da, Afrika'da çok aktifler. ABD şirketlerinin, bu inşaat şirketleriyle mali ve idari konularda ortaklık kurmalarını böylece teknolojik yatırımda bulunarak, bu ortaklıklarla şirketlerin daha da büyümesini ve başarılı olmasını amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Rusya, Orta Asya ve Meksika'da çalıştığını, Türk şirketlerinin başarılı olduğunu ve nasıl iş yapacaklarını bildiklerini ifade eden Lally, Türk ekonomisi büyürken Türk firmalarının da daha uluslararası bir hal aldıklarını söyledi.

İki ülke arasında ticareti geliştirmek için imzalanan Çerçeve Anlaşması kapsamında bu yıl gerçekleştirilecek toplantıda, ortaklıkları artırmak için yapılacak çalışmaların görüşüleceğini anlatan Lally, ABD'ye Türk yatırımlarını çekmek için yeni bir yatırım programı hakkında bilgi vereceklerini ifade etti.

Bazı ABD'li şirketlerin, Azerbaycan, Irak gibi gibi ülkelerde temsil edilmek için Türkiye ile distribütörlük anlaşması imzaladığını da bildiren Lally, ABD şirketlerinin, özellikle satış ve pazarlamada çok iyi durumda olan Türk şirketleriyle işbirliği yapmasını ve daha büyük işler yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL