En-el Hak 2.7 milyon liraya alıcı buldu

Türk sanat piyasasında yükselişe geçen çağdaş eserlerde, Mavi Senfoni’nin satışının ardından yeni bir rekora daha ulaşıldı. En-el Hak tablosu 2 milyon 780 bin liradan alıcı buldu

En-el Hak 2.7 milyon liraya alıcı buldu
En-el Hak 2.7 milyon liraya alıcı buldu
GİRİŞ 26.03.2012 10:40 GÜNCELLEME 26.03.2012 10:40

Meltem Kara'nın haberi

Antik A.Ş.’nin dün düzenlediği ‘Çağdaş Eserler’ müzayedesinde Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” tablosu, 2 milyon 780 bin liradan alıcı bularak, 2009 yılında bu alanda rekor kıran Mavi Senfoni ile rekoru paylaştı. Tabloyu satın alan kişinin ismi müzayedeye telefonla katıldığı için gizli kaldı.

SON dönemde Türk sanat piyasasında yükselişe geçen çağdaş eserlerde, Mavi Senfoni’nin satışının ardından yeni bir rekora daha ulaşıldı. Antik A.Ş.’nin dün düzenlediği ‘Çağdaş Eserler’ müzayedesinde 1.2 milyon lira açılış fiyatıyla satışa çıkan Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” tablosu, açık artırma sonucunda 2 milyon 200 bin liradan alıcı buldu. Vergiler de eklendiğinde fiyatı 2 milyon 780 bin lirayı bulan eser, Mavi Senfoni ile birlikte çağdaş sanatın rekorunu paylaştı.

Müzayedelerde satışa çıkarılan çağdaş sanat eserleri arasındaki en yüksek açılış fiyatını da ortaya koyan bu eseri telefonla satın alan kişi ise açıklanmadı.

Bu alanda rekor, açık artırmada 2.2 milyon liraya çıkan, vergileriyle birlikte 2.7 milyon TL’ye satılan “Mavi Senfoni” tablosuna aitti.

Antik A.Ş. tarafından düzenlenen müzayedede ilk kez satışa sunulan Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” konulu başyapıt eseri, sanat eleştirmenleri tarafından Türk resminin ikon çalışması olarak değerlendiriliyor.

İslam düşünürü mutasavvıf Hallacı Mansur’un tasavvuf inancının yansıdığı bu tablo, 25 sene önce İstanbul Bienali’nde Harbiye Askeri müze sergi salonunda düzenlenen Türkiye’nin çağdaş başyapıtları sergisinde de yer aldı, Tablo, 190 x 350 cm ebatlarında bulunuyor.

Telefonla satın aldı

Müzayedede satışa çıkan 275 eser arasında 116’ncı sırada yer alan eser için açık artırma çekişmeli geçti. Önde gelen işadamları, koleksiyoncular ve köklü ailelerin bireylerinden oluşan 500 kişilik bir katılımın olduğu müzayedede, salonda bulunan ve müzayedeye telefonla katılanlar arasında geçen açık artırma sonucunda, tabloyu 2.2 milyon lira veren kişi satın aldı. Tabloyu satın alan kişinin ismi telefonla katıldığı için gizli kaldı.

Rekor 2009’da kırılmıştı

Çağdaş sanat alanında rekoru, 2009’un Kasım ayında yine Antik A.Ş. tarafından düzenlenen müzayedede 1 milyon lira açılış fiyatıyla satışa çıkan Burhan Doğançay’a ait Mavi Senfoni tablosu elinde bulunduruyordu.

Açık artırma sonucunda fiyatı 2.2 milyon liraya çıkan, vergileriyle birlikte 2.7 milyon TL’ye satılan “Mavi Senfoni” tablosunu kimin aldığı uzun süre saklı kalmış, ardından Yıldız Holding tarafından eseri Murat Ülker’in satın aldığı açıklanmıştı.

Ayçiçeği Tarlası’na 695 bin lira verildi

MÜZAYEDEDE 8 adet eseri yer alan Orhan Peker’in, 350 bin lira açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkan ‘Ayçiçeği Tarlası’ konulu tablosu ise 695 bin TL fiyata satılarak, sanatçının en yüksek satış rakamını yakalayan eseri oldu.

Müzayedede Ferruh Başağa’nın ‘Kırmızı Güvercinler’i 165 bin lira, Burhan Doğançay’a ait ‘İsviçre Duvarları’ ise 150 bin liradan alıcı buldu.

Başyapıt olduğu için bu rakamı yakaladı

MÜZAYEDEYİ yöneten Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam, 2.7 milyon liraya satılan “En-el Hak” tablosu ile sanatçının bugüne kadar satılan eserleri arasında da rekor kırıldığını belirterek, “Müzayedemizde çok uygun fiyatlı eserler de vardı.

Bu tablo 1987 yılında İstanbul Bienali’nde sergilenen başyapıtlar arasında yer alıyordu. En-el Hak bir başyapıt olmasından dolayı bu rakamı gördü. Böyle bir esere sahip olmak için bu rakamı vermek gerekiyor” diye konuştu.

‘Yıldızlar’la 180 bin lira toplandı

TÜRKİYE’nin en geniş kentsel sanat ve sosyal sorumluluk projesi olan Stars of İstanbul Açıkhava Sergisi kapsamında hazırlanan yıldızlar da UNICEF Türkiye yararına müzayedede satışa sunulmuştu.

Burhan Doğançay, Ergin İnan, Mustafa Ata, Mercan Dede ve Fevzi Karakoç gibi sanatçıların imzasını taşıyan 5 adet yıldızın satışıyla 180 bin lira yardım toplandı. Bu yıldızlar teklif fiyatıyla satışa sunulmuştu.

KAYNAK: HURRİYET