Benzin zammının kaymağını yiyen kurum!

Akaryakıta 3 yıldır vergi zammı yapılmadı. Ancak akaryakıta gelen her zam, vergi oranları nedeniyle devletin kasasına giren parayı artırdı. Kaymağı ise bu kurum yedi.

Benzin zammının kaymağını yiyen kurum!
Benzin zammının kaymağını yiyen kurum!
GİRİŞ 21.03.2012 08:04 GÜNCELLEME 21.03.2012 08:04
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Erdoğan Süzer'in haberi

Ancak, KDV’deki nispi oran nedeniyle LPG, motorin ve benzin fiyatı içindeki KDV tutarı litre başına 10 ila 19 kuruş zamlandı. Zam Maliye’ye gitti
 
Maliye, akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV ve KDV oranlarına 2010'dan bu yana tek kuruş zam yapmamasına karşın, vergi tutarı litre başına LPG’de 10 kuruş, motorinde 18 kuruş, benzinde ise 19 kuruş arttı. Uluslararası konjonktür ve döviz kurundaki artışa bağlı olarak akaryakıta gelen her zam, vergi miktarını otomatik olarak artırdı.

İki tür vergi uygulaması

Maliye Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV olmak üzere iki tür vergi alıyor. ÖTV maktu, yani parasal tutar olarak alınıyor. Maktu tutarlar en son 2009 sonunda artırıldı. O günden bu yana da ÖTV zammı yapılmadı. Halen litre başına 95 oktan benzinden 1 lira 89 kuruş, motorinden 1 lira 30 kuruş ve LPG’den de 1 lira 28 kuruş ÖTV alınıyor. KDV ise nispi uygulanıyor. ÖTV ve maliyetten oluşan fiyat üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Dolayısıyla ÖTV vergisi üzerinden de KDV geliri elde ediliyor.

Vergi zammı yok


Maliye’nin vergi ve maktu tutarlarında herhangi bir artışa gitmemesine karşın akaryakıttaki vergi artışının sırrı ise KDV’de yatıyor. KDV nispi olduğu için fiyat arttıkça KDV miktarı tutar bazında artıyor. BUGÜN’ün yaptığı hesaplamalara göre hiç vergi zammının olmadığı 2009'da 2,01 lira olan 1 litre LPG fiyatının1 lira 59 kuruşu vergiden oluşuyordu. Bugün 1 lira 69 kuruşa ulaştı. 10 kuruşluk artış, vergi zammı olmadığı halde 60 litrelik her bir depoda 6 lira fazladan vergi ödendiğini gösteriyor.
 
Depoda 11,5 lira fark

Aynı dönemde 1 litre motorin fiyatının 1,74 lirası vergiydi. Bugün 1,92 liraya çıktı. 18 kuruşluk bu vergi zammı her bir deponun 10,8 lira zamlı dolmasına neden oluyor. Yine

95 oktan benzinin litre fiyatı içerisindeki vergi tutarı da en son vergi zammıyla 2 lira 41 kuruşa yükselmişti. Hiç vergi zammı yapılmadığı halde bugün bu rakam 2 lira 60 kuruşa ulaştı. Aradaki 19 kuruşluk vergi artışı deponun 11,5 lira vergi zammıyla dolduğunu işaret ediyor.

Şimşek 'Tek kuruş zam yapmadık' dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son vergi zamlarından sonra, şunları söylemişti: "2009’un sonundan bu yana ne benzine ne motorine ne de başka akaryakıt ürünlerine bir tek kuruşluk vergi zammı gelmemiştir. Zam denilen şey tamamen uluslar arası petrol fiyatlarından kaynaklanmaktadır."

BUGÜN

Benzin zammının kaymağını yiyen kurum!
GALERİYE GİT
YORUMLAR 10
  • mustafa ince 12 yıl önce Şikayet Et
    KENDİN KONUŞ KENDİN DİNLE. Hükümet petrole zam yapmadık diyor.gelen fiyat farkı dünyadaki petrol fiyatlarının artmasından diyor.tamam ama hükümettede biraz insaf olmalı hiç olmazsa gelen bu farkı halka yansıtmadan kendilerinin aldıkları vergilerden karşılamalıdırlar.dünyada bizden daha pahalı petrolu kullanan her halde ülke yoktur.gelen zamları halka yansıtmadan devlet kendi bünyesinde halletmelidir. petrolden bu kadar çok vergiyi biraz azaltmalıdırlar.ama hata bizde bizler böyle koyun gibi olursak daha bunun gibi çokkkkkkkkkkkk zamları görürüz.yasal çercevelerde hakkımızı aramalıyız.hiç protesto yapmıyoruz,sesimiz çıkmıyor. ondan sonra gelen zamları kendi kendimize konuşuyoruz. bizden hiç bir şey olmaz.yasal hakkımızı aramasını bilmiyoruz.
    Cevapla
  • Ali Çetin Koyuncu 12 yıl önce Şikayet Et
    AİLECE AKP YE OY VERDİK AMA. Yapılan haksız akaryakıt vergi artırımlarınada haklısınız denemez. 2009 a kadar yapılan vergiler yetmezmi?Neden o zaman akaryakıtın, halkına en pahalı ulaştırılmasına, göz yuman ülkelerden biri Türkiye.Dünya piyasalarına bakarsanız akaryakıtı en pahalı seviyelerde kullanmak zorunda kalanlardan biride bizleriz.
    Cevapla
  • Hikmet Güngör 12 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar. Arkadaşlar olayın bence hükümetle ilgisi yok. Bu gün benzin ve motorini üreten tek bir kurum var o da türaş. Piyasanın tekeli. Yakın zamanda özelleştirildi. Tükmenliler almıştı sanırım. Zam yaptıkça yapıyorlar. Bence acil ikinci üçüncü rafineri kurulmalı bu fiyatlara rekabet gelmesi için.
    Cevapla
  • İsmail ÇETİN 12 yıl önce Şikayet Et
    zam. Zam gelince hemen sanki kuyumcu terazisiyle hemen uygulanıyor. Ama nedense petrol fiyatları düşünce o terazi bir türlü uygulanmıyor. Neredeee Devlet denetimi.
    Cevapla
  • cihan 12 yıl önce Şikayet Et
    HADİ CANIIIM. Bu dediginize kuşlar bile güler.1 kuruş zam yapmamışlar yazık o kadar üzül düm ki bilemezsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle