Elektrikte 'kayıp kaçak bedeli'ne itiraz

Adana'nın Kozan ilçesinde, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir kişinin, TEDAŞ'ın haksız şekilde kayıp kaçak bedeli aldığı yönündeki itirazını haklı buldu.

Elektrikte 'kayıp kaçak bedeli'ne itiraz
Elektrikte 'kayıp kaçak bedeli'ne itiraz
GİRİŞ 17.03.2012 18:04 GÜNCELLEME 17.03.2012 18:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kozan ilçesinde, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bir kişinin, TEDAŞ'ın haksız şekilde kayıp kaçak bedeli aldığı yönündeki itirazını haklı buldu.

Kozan'da Fırıncılar Odası BaşkanI Muhammet Yorulmaz, fırınına gelen 577,40 liralık elektrik faturasında yer alan 63,73 lira tutarındaki kayıp kaçak bedelinin haksız yere alındığı gerekçesiyle bir süre önce İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Hakem heyeti, incelemesinde, 2011 yılı Nisan ayından itibaren uygulamaya konulan yüzde 15 oranındaki kayıp kaçak bedelinin, ''Enerjiyi kaçak olarak kullanandan değil, yasal çerçevede hareket eden tüketiciden tahsil edildiğini ve bu durumun her türlü izahtan uzak olduğunu'' değerlendirdi.

Yapılan değerlendirme sonucunda, ''Uygulamanın kayıp ve kaçakla mücadeleyi gereksiz kıldığı, böylelikle enerjiyi kaçak olarak kullananlar lehine bir alan oluştuğu, bu durumun kaçak kullanımı ödüllendirirken yasal kullanımı ise cezalandırdığı, tüketiciden haksız yere tahsil edilen kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım ve iletişim bedeli altında tahsil edilen ücretlerin TEDAŞ'dan alınarak tüketiciye iade edilmesi'' konusunda karar verildi.

Muhammet Yorulmaz, kararın emsal niteliğinde olabileceğini belirterek, ''Herkesin hakkını arayarak, tepkisini hukuki yollarla göstermesi gerektiğine inanıyorum. Kullanmadığımız elektriğin parasını artık ödemeyelim. Sırtımıza yüklenen bu haksız kamburdan kurtulmamız gerekiyor'' dedi.

Yorulmaz, TEDAŞ'ın, Tüketici Hakem Heyeti'nin verdiği kararın iptali için Kozan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 24 Şubat'ta açtığı iptal davasının da kendi lehine sonuçlandığını bildirdi.

Yorulmaz, şunları kaydetti:

''Mahkeme savunma ve delilleri değerlendirerek 6 Mart'ta gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, sadece kayıp kaçak bedelinin tarafıma ödenmesi konusunda lehime karar verdi. Dağıtım bedeli ve iletişim bedeliyle ilgili kesilen parayı ise mahkeme kararına göre alamayacağım. Mahkemenin, kayıp kaçak bedeliyle ilgili kararında, 'enerji nakli sırasında meydana gelen kaybın tüketiciden tahsil edilmesinin açıkça hakkaniyete aykırı olduğu, bu durumun temel tüketici haklarını ihlal niteliğinde görüldüğü, tüketicinin kullanımı dışındaki ücretlerin, tüketiciye ödettirilmesinin kabul edilemeyeceği' ifadelerine yer verildi. Şimdi bu mahkeme kararıyla haksız yere alınan paramın iadesi için TEDAŞ'a başvuruda bulunacağım.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • HalitBinVelit 12 yıl önce Şikayet Et
    Kayıp kaçak Elektiriği Halkın sırtına sarıyorlar??????. ....Kayıp kaçak elektrik Bedaş,ın sorumluluğundadır? ya kayıp kaçağı bulacaklar yada Bedelini kendileri ödeyecekler???.
    Cevapla