İşte paranın hammaddesi - VİDEO

Sürekli cebinizde taşıdığınız ya da olmamasından şikayet ettiğiniz paraların hammaddesini ve o hammaddenin ekonomik durumunu görmek için tıklamanız yeterli

GİRİŞ 17.03.2012 08:10 GÜNCELLEME 17.03.2012 08:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tolga Albay'ın haber

Tekstil hammaddesi olarak bilinen pamuğun çekirdeğini kaplayan ve linter adı verilen kısa lifli pamukların, dayanıklılığı ve emme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle banknot yapımında kullanıldığı belirtildi.

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda sadece elyafıyla tekstil hammadesi, çekirdeğiyle de yağ hammaddesi olarak kullanıldığı bilinen pamuğun banknottan baruta, hayvan yeminden margarine kadar çok geniş bir kullanım alanının bulunduğuna işaret etti.

Pamuğun bir ülke için stratejik bir ürün olduğunu, Türkiye'nin bu ürünü üretmek zorunda olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirten Azbazdar, yapılan tüm değerlendirmelerde bu ürünün elyaf hali üzerinden hesaplama yapılmasından rahatsızlık duyduklarını kaydetti.

kullan

Bir tekstil ülkesi olan Türkiye'nin yıllık 1 milyon ton pamuk üretebilecek potansiyele sahip olduğunu ancak halen dünyanın ikinci büyük ithalatçısı konumunda olduğunu dile getiren Azbazdar, bu ürünün Türkiye'nin cari açık sorunu yaşadığı akaryakıt, bitkisel yağ ve yem sektörlerinde hammadde olarak kullanıldığını, ihracat geliri yaratan ilginç kullanım alanlarına da hitap ettiğini söyledi.

-Linter, para yapımında kullanılıyor-

Pamuğun çekirdeği üzerinde linter adı verilen küçük lifli pamuk parçalarının yüksek dayanıklılık ve emme kapasitesine sahip olduğunu, bu nedenle kıymetli kağıtların yapımında kullanıldığını kaydeden Azbazdar, şöyle konuştu: 

kullan

''Linter, banknot yapımından gözlük çerçevesine, mobilyadan baruta kadar çok değişik alanlarda kullanılıyor. Her gün kullandığımız banknotların hammaddesi linterdir. Linterin içindeki selülöz miktarının çok yüksek olması dayanıklılığını ve emiciliğini artırıyor. Nemlendikçe dayanıklılığı kaybolmuyor.

Bu yıl birlik olarak İspanya'da bir kıymetli kağıt üreticisine 2 bin ton linter sattık. Bu ürünün şu anda tonu 500 dolardan satılıyor. Bu yıl yaptığımız linter ihracatıyla 1 milyon dolar gelir elde ettik. Geçen yıllarda da kemik gözlük çerçevelerinde kullanılmak üzere ürün satmıştık. Ayrıca barut yapımında da kullanılması nedeniyle her yıl MKE belli bir miktar linter alımı yapar. Linterin üretim kapasitesinin artması halinde bu ürüne yönelik Ar-Ge çalışması yaparak katma değerini daha da artırabiliriz.''

kullan

-''İthalatı önleriz''-

 

Pamuk çekirdeğinin küçümsenmemesi gereken bir ürün olduğunu, bu ürünün 5 ana sektöre iş verdiğini, üründen elde edilen bitkisel yağın kızartma yağı, margarin gibi kullanım alanlarının yanında biyodizel katkısı ve yem olarak da kullanıldığına işaret eden Azbazdar, bu katkılar hesaba katıldığında pamuktan elde edilen gelirin ikiye katlandığını söyledi. 

Azbazdar, ''Pamuktan elde edilen toplam katma değer elyaf olarak kullanımının yaklaşık 2 katıdır. (Bu ürünü ithal etmeyelim biz üretelim) diye ısrar etmemizin nedeni bu. 1 milyon ton pamuk üretsek 1,5 milyon ton çekirdek çıkarırız. Daha fazla işçi çalıştırarak elde edeceğimiz yağı hem yakıt hem bitkisel yağ olarak kullanıp ithalatı önleriz, üstüne de linterle ihracat katkısı sağlarız. Hesap ortada. Sayın bakanlarımız üretimin önemine dikkat çekiyor. Biz de buna katılıyoruz ve (biz hazırız) diyoruz'' diye konuştu.

Azbazdar, pamukta iyi bir sezon geçirilmediğini, iç piyasada fiyatların dünya fiyatlarının gerisinde gerçekleştiğini, üreticinin maliyetin altında satış yapmak durumunda kaldığını belirterek, yeni sezon için tarlaya inmeden cazip bir prim açıklanmaması halinde üretim alanlarının gelecek sezon daralmasının kaçınılmaz olduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    PARA..VE BOZUK PARA(!). Bozuk paralara sinir oluyorum!Kaldıranlara dua etmek isterim..VesSelam
    Cevapla