Türkiye'nin dış borcu bile AB'yi imrendiriyor

IMF, Dünya Bankası, OECD ve Uluslararası İşlemler Bankası ortak verilerine göre Türkiye'nin dış borç verileri gelişmiş ülkeleri bile kıskandırıyor...

Türkiye'nin dış borcu bile AB'yi imrendiriyor
Türkiye'nin dış borcu bile AB'yi imrendiriyor
GİRİŞ 14.03.2012 14:45 GÜNCELLEME 14.03.2012 14:45
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin toplam dış borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 41'ine karşılık gelirken bütün AB üyeleri daha ağır dış borç yükü altında bulunuyor.

Küresel ekonomiye yön veren 4 kuruluşun (IMF, Dünya Bankası, OECD ve Uluslararası İşlemler Bankası) ortak verilerine göre, Türkiye'nin toplam dış borcu 2011'in 3'üncü çeyreği itibariyle 309,6 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'nin dış borcunun 84 milyar doları Hazine'ye, 10,7 milyar doları Merkez Bankası'na ve 93,1 milyar doları bankalara aitken 116 milyar doları diğer sektörlerden ve 5,8 milyar doları doğrudan yatırımlar için alınan kredilerden kaynaklanıyor.

Türkiye'nin 763 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 41'i düzeyindeki dış borç yükü, AB üyelerinin çoğunda yüzde 100'leri geçiyor.

AB içinde İngiltere, 10 trilyon 158 milyar dolarlık dış borcuyla bu alanda başı çekerken bu ülkenin dış yükümlülüklerinin yarıdan fazlası bankacılık sektöründen kaynaklanıyor. İngiltere'nin dış borcu, 2 trilyon 481 milyar dolarlık ekonomisini dörde katlıyor.

Fransa'nın 2,8 trilyon dolarlık ekonomisini ikiye katlayan 5 trilyon 633 milyar avroluk dış borcu bulunuyor.

AB'nin en büyük ekonomisi Almanya'nın 5 trilyon 674 milyar dolarlık dış borcu, 3,6 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 156'sına ulaşıyor.

Avrupa'da borç krizindeki ülkelerden İrlanda, 222 milyar dolarlık ekonomisine karşın 2 trilyon 258 milyar dolarlık dış borca sahip. İrlanda'nın gayri safi yurtiçi hasılasının 11 katını geçen dış borcunun büyük kısmı bankalar ve özel sektörden kaynaklanıyor.

Dış borcun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı oranı Portekiz'de yüzde 212, Yunanistan'da yüzde 175, İspanya'da yüzde 156 ve İtalya'da yüzde 111 düzeyinde bulunuyor.

IMF, Dünya Bankası, OECD ve Uluslararası İşlemler Bankası'nın ortak verilerine göre 2011'in üçüncü çeyreği itibariyle Kıbrıs Rum kesimi dışındaki AB üyeleri ve dünyanın önde gelen ekonomilerinin dış borç rakamları şöyle:

kullan

kullan

 



KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • isa korkmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    ilginç. lübsenburga borç verenler neyine güvenmişler.63 milyar dolar geliri var 2,1 trilyon dolar borcu var bu borcu kim üstlenip ödeyecek nasıl bir çark dönüyor orada.... veriler yanlış olabilir mi?
    Cevapla
  • m.şakir atalay 12 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış anlama veya yazım hatası. "neymiş?" Başlıklı yorumu yazan Metin Yazar isimli bey, milyar ile trilyon rakamlara dikkat ederseniz, inanıyorum gurur duyarsınız.( Ama lütfen peşin hükümlü olmayalım )
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet laf cambazı. Türkiyenin artan dış borcunu gösterirken büyüyen ekonomiyi gözlerden saklıyorlar. Önemli olan aldığınız borcu ödeyebilme kapasitenizdir. Çok şükür ülkemizin böyle bir derdi yok!
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    neymiş?. (Yuvarlak olarak) İngilterenin ekonomisi 2.5 milyar dolar,borcu 10 trilyon dolar imiş. Fransa'nın ekonomisi 3 milyar dolar,borcu 5.5 milyar dolarmış. Almanya'nın ekonomisi 3.6 dolar, borcu 5.5 milyar dolarmış. Türkiye'nin ise ekonomisi 760 milyar dolar,borcu 309 milyar dolarmış.
    Cevapla