Memur zammında ast-üst sınırı

Toplu sözleşme yasa tasarısı, Meclis alt komisyonunda değiştirildi. Memur zammına ‘hiyerarşi’ ve ‘denge’ sınırı getirildi. Sözleşme masasına artık 7 yerine 15 sendikacı oturacak

Memur zammında ast-üst sınırı
Memur zammında ast-üst sınırı
GİRİŞ 14.03.2012 17:00 GÜNCELLEME 14.03.2012 17:00
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Memurlarla ilgili tasarının son haline göre bu kesimi toplu sözleşme masasında 7 yerine 15 sendikacı temsil edecek. Memur sendikaları, memurlar arasında dengeyi bozacak nitelikte zam teklifini masaya getiremeyecek.

Memura toplu sözleşme yapma yetkisi veren tasarı Meclis alt komisyonunda değişti. Sendikalar tasarının son haline karşı çıktı.

Hizmet kolu tasarıya girdi

Aylardır Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bekleyen Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı’nın alt komisyon çalışmaları nihayet tamamlandı. En çok tartışılan "hizmet kolu" sistemi sendikaların istemediği bir şekliyle tasarıya girdi. İşte yapılan son değişiklikler:

Sözleşme masası genişledi

* Tasarıda yapılan yeni değişiklikle memur, Memur-Sen başkanının başkanlığında, hizmet kollarında yetkili 11 sendika başkanı ve 3 konfederasyonun birer temsilcisi olmak üzere toplam 15 sendikacıyla masada temsil edilecek. Mevcut yetki dağılımına göre masada Memur-Sen’den 9, Kamu-Sen’den 4, KESK’ten 2 sendikacı bulunacak.

Memur-Sen'e büyük yetki

* Toplu sözleşme masasında iki bölümden oluşan "tek sözleşme" imzalanacak. Memurların geneline yönelik maddelerin ve "zammın" yer aldığı birinci bölümü Memur-Sen Başkanı imzalayacak. Başkan imza atmazsa Hakem Kurulu’na götürecek.

* İkinci bölümü ise eğitim, sağlık, ulaştırma gibi toplam 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların başkanları imzalayacak. Başkanlar uyuşmazlık halinde sadece kendi hizmet kolundaki alt bölümü Hakem Kurulu’na taşıyabilecek. Dolayısıyla hakem heyetine sadece uzlaşılamayan bölümler götürülecek.

Tasarıya, "Toplu sözleşmeye kurumsal hiyerarşiyi bozacak ve aynı veya benzer unvanlı kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları arasında kurumlar arası dengesizliğe yol açacak hükümler konulamaz" hükmü eklenirken, görüşmelerin mevcut mevzuat hükümleri içerisinde yapılacağı cümlesi kondu. Bu iki hükmün, memura yeni zam teklifi getirecek sendikaların elini kolunu bağlayacağı, yüksek oranlı zamma geçit vermeyeceği ifade edildi. Sendikacılar, bu iki hüküm nedeniyle masada memura enflasyonun üzerinde, memurun yüzünü güldürecek zam almanın mümkün olmayacağını savundular.

'Bizim istediğimiz tasarı bu değil'

Memur-Sen Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tombul, tasarının son şeklini, “Toplu görüşmenin toplu sözleşmeye uyarlanmış haliî olarak niteledi. Yetkili konfederasyon ve yetkili sendikalar yerine bütün rakip sendikaların aynı masa etrafında olmasının pazarlık sürecini ve uzlaşmayı tıkayıp işi doğrudan hakem heyetine havale edeceğini belirten Tombul, “Masada sadece yetkili sendikalar olmalıî dedi. Tombul, hakem heyetinin belirleyeceği zammın en fazla 1 yıl geçerli olması gerektiğini belirtirken, yeni gelen “hiyerarşiî ve “dengeî şartları nedeniyle bazı kurumlarda oluşacak ücret sıkıntılarının çözülemez hale geleceğini söyledi.

BUGÜN

YORUMLAR 7
  • kahraman suat 12 yıl önce Şikayet Et
    YETER BE!!!.... Biz zam falan istemiyoruz.Bize yapacağınız ilk altı aylık zammı daha çok ihtiyaç sahibi olan M.Vekillerine yapın.Ne oyalayıp duruyorsunuz.Vereceğiniz üç kuruşluk zam.Yeni kanun çıksın,kanunda değişiklik yapılsın.Hal buki Milletvekili emeklilerine zammı hep birlikte firesiz ve itirazsız yapmıştınız.Bu zammı da onlara verin.Memur ve emekliyi oyalamayın.
    Cevapla
  • canercan 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Devlet Büyüklerim. Yaklaşık 6 ay önce Toki'den ev aldım memur maaşına endeksli aidatlar.Tokat gibi yerden 122 bin tl'ye aldığım daire 6 ay bitmeden ilk zamda 130 bine dayandı.Devlet büyüklerimiz Toki taksidi ödeyen memurları düşünerek zamları seyyanen yaparsa büyük bir maduriyetin önüne geçilir. Saygılar
    Cevapla
  • mfatih yalvaç 12 yıl önce Şikayet Et
    LÜTFEN. 12 Eylülde refarandumda kabul edilen bir mevzuatı ocak geçti bir şey yok şubat geçti bir şey yok mart yine yok nisanda da olmayacak mayıs ta belki... hiç bir memurun oy verdiği sendikaların sesi çıkmıyor.meclis alt komisyonu bir gece de karar çıkartıyor...zam yapmayın devlet memurlarının maaşından kesinti yapsın...belki sesleri çıkar...timur ve Nasrettin hocanın fil hikayesi gibi yani...
    Cevapla
  • Hasan KARA 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Hükümet Yetkililerinin dikkatine. Toplu görüşme ya da toplu sözleşme belki bir teferruat fakat en son yapılan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile devlet ast üst arasına resmen uçurum koydu. Ben bu hükümeti canla başla savunan biriyim, Allah şahidim hala da öyleyim. Ancak bilerek veya bilmeyerek yapılan hatalardan da rahatsızım. Bunu duyurmak benim borcum. 666 syılı KHK'ye göre bir 3600 göstergeli bir şube müdürü ek ödemeyle beraber 3100-3300 Tl alırken 3600 göstergeli ve şube müd. emrinde çalışan bir uzman 4400-4600 Tl maaş alır hale geldi ve makam tazminatıyla yüksek maaşla emeklilik hakkı kazandı.Bu nasıl eşit işe eşit ücret nlayışı, bu fikri kim verdi anlayamadık. Eskiden şube Md. ile D.Başkanı arasında 400-500 Tl fark varken şimdi 1500 Tl'den fazla fark var. Bu ne adalete ne eşitliğe sığar. Lütfen bunu düzeltin, düzeltmezseniz yine de canınız sağolsun.
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    HALAL OLSUN HÜKÜMETİMİZE. İşte budur bu! Memur bu hükümet döneminde ihya olmuştur! AKP memura verdikçe veriyor verdikçe veriyor! Ama bazıları hala AKP düşmanlığı yapıyor nankör kedilerin!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle