Bakanlık sahte balcıları yasaklıyor!

Televizyon, radyo ve internetteki 'bal reklamları gına getirmiştiki Bakanlık duruma el koydu. Ayetli, hadisli bal reklamarı incelendi, sahtekarlıklar ortaya çıkarılıyor!

Bakanlık sahte balcıları yasaklıyor!
Bakanlık sahte balcıları yasaklıyor!
GİRİŞ 10.03.2012 16:00 GÜNCELLEME 10.03.2012 16:00
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Ersin Çelik'in haberi

Televizyonda hangi kanalı açarsanız, radyoda hangi frekansı çevirseniz karşınıza herhangi bir firmanın bal reklamının çıkmaması mümkün değil. İnternette de yaygın şekilde reklam yapan balcıların, çok değerli ve doğal imalatı külfetli olan bir besini bu kadar ucuza neden sattıkları da merak konusuydu.

AYET DESTEKLİ REKLAMLAR!


Efsanelerden öteye geçmeyen dini hikayelerle süslenip, Kuran'ı Kerim'deki ayetlerle kuvvetlendirilen reklamlarla 5 kilogramı 90 TL'ye kadar satılan ballara tüketici ilgi gösterdi. Balcılar da bunun üzerine "sürümden kazanıyoruz" diyerek, ya fiyatlarını indirdiler ya da promosyon olarak polen veya pekmez vermeye başladılar.

SANATÇI GÜVENCESİYLE BAL!


Ünlü sanatçı ve televizyon programcılarının "güvencesiyle" bal pazarlanan reklamlar son günlerde tepki çekmeye başladı. Ünlü şovmen Beyazıt Öztürk ise kendi programında bal reklamlarıyla dalga geçtiği bir skeç yayınlayarak tepkilere dikkat çekti.

BAKANLIK: SAHTECİLERİ AÇIKLAYACAĞIZ

Son günlerde reklamlar aracılığıyla satılan ballarla ilgili şikayetler artınca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı duruma el koydu. A Haber'de yayınlanan Mehmet Ali Önel'in sunduğu "Deşifre" programına konuk olan Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, bal reklamı yapan bazı firmaların tüketiciyi yanılttığını belirterek, 2012 yılı içinde tüm gıda gruplarında sahtecilik yapanların adlarının açıklanacağını da vurguladı.

REKLAMLARI YASAKLAMA BAŞVURUSU

Bal reklamlarının tüketiciyi yanılttığına dikkat çeken Kavlak reklamların yasaklanması için girişimde bulunduklarını da söyledi. Kavlak şunları kaydetti: "Reklamlarda özellikle, hiç bir şekilde katkı maddesi olmayan doğal ortamda, milyonlarca çiçekten üretilen balı sofralarınıza ulaştırıyoruz" denilen reklamın kesinlikle tüketiciyi yanıltma kastı vardır. Satılan bütün ürünlerin sanki analiz sonuçları var gibi yapıyorlar. Tüketiciyi böyle yanıltmaya çalışıyorlar. Biz bunlarla ilgili Gümrük Ticaret Bakanlığı'na ve Reklam Danışma Kurulu'na itirazda bulunduk. Bunlarla ilgili takibin yapılmasını istedik. O yönden de çalışmalar var, reklamlar yakında kıskaç altına alınacak."

BAKANLIK: REKLAMLARDAN BAL ALMAYIN


Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, vatandaşlara çağrıda da bulunarak, "Bizim bakanlık olarak bu firmalarla ilgili denetimlerimiz de var. Vatandaşımız kendilerini yanıltılmasına yönelik olarak reklam içeriklerine aldanıp lütfen bu ürünleri almasınlar" dedi.

BALLARIN YÜZDE 40'I SAHTE

Sofralardan eksik etmediğimiz ballarla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koyan Deşifre Ekibi artan bal reklamlarının ardından piyasadaki ballar üzerinde analizler yaptırdı. Testleri gerçekleştiren TURKLAB Genel Sekreteri Dr. Can Demir şok edici sonuçları canlı yayında paylaştı ve analiz edilen balların yüzde kırkında şeker ve glikoz gibi katkı maddeleri tespit edildiğini söyledi. 

kullan
TURKLAB'ın yaptığı bal analizindeki değerlerin grafiği.

 İşte uzmanların sahte balcılarla ilgili tespitleri:

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 13
  • mehmet ay 12 yıl önce Şikayet Et
    bunca balı nerede üretiyorlar?. kimse sormuyor bunu adam 5 tane fabrikamız var diyor arılar fabrikada çalışıyor sanırım. neden milyonlarca kilo balı ürettikleri çiftlikleri göstermiyorlar sanıyorsunuz* çünkü yok hepsi glikoz ve çeşitli kimyasallarla dolu. inşallah devlet el atar bu işe yoksa kanser alacak başını gidecek
    Cevapla
  • burhan kamalı 12 yıl önce Şikayet Et
    neden kızıyorsunuz gerçek balı ben 70 milyona alıyom. kilosunu 70 milyona yiyorum deniyorum saf bal ama siz 20 tl ye ancka reçel alırsınız adamları neden yeriyorsunuz beleşe atlamak ucuza atlamak bünyemizde var suç bizde 20 tl ye bal ancak reçel olur düşünün 1 tl kavanoz 5 tl şeker ısıtma boya kavanozlama işciclik 5 tl ettimi 11 tl kargo 4.99 tl etti 16 tl 4 tl de kar olsunn hadi :))) bal nerede bilmem arıya sorun yapmışmı :))
    Cevapla
  • Kamil 12 yıl önce Şikayet Et
    nerde bu devlet. tam bu sözü söylenecek zaman, aylardır niye sesleri çıkmadı niye müdahale etmediler peki ,zaten o fiyatlara gerçek bal nerdeymiş ki olsa bile bu kadar gerçek balı üretip satmak ne mümkün,boşuna hiç kendinizi kandırmayın bence hiçbiri gerçek olamaz,hele organik gibi sözlere hiç inanmayın,gerçek organik balı ancak tanıdığınız iyi bildiğiniz yerlerden alabilirsiniz
    Cevapla
  • burhan kamalı 12 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar balın hakiki olduğunu saf olduğunu 2 yöntemle anlarız. 2 yontemi de evde rahatlıkla yaparsınız bunu sizlerle paylaşacağım süzme bal yada petekden bir miktar bal alıp (petekten alınan bal sıvı kısmını süzüp alın)yemek kaşığıyla ocak ateşi yada çakmakla altından ısıtılır bal kaynatılır bal su gibi kaynar tam 2 dk içerisinde siyahlanırsa bal sahtedir katranlaşma olayı hemen olursa tamamı şeker balıdır katranlaşma olmaz ise saf baldır yiyerekde anlaşışır bir kaşık petek balı alıp ağızda emilir çiğnenir sakızlaşma olursa oda saf bal değildir maraş dondurması gibi erirse ağızda petek saftır olmaz ise saf değildir ....
    Cevapla
  • zafer 12 yıl önce Şikayet Et
    balın ta kendısı bal deresı. arkadaslar ben bu bal deresınden 6 kılo bal aldın valla nedıyeyım sankı su akıskanlıgında bal geldı surup gıbı aradın fırmalarını falan fılan bıde 6 kılo dedıler bıze gelen kavanozlar net 850 gr ya dalga gecer gıbı adamla kanmayın sakın balderesı balın en kurnazı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle