Şimşek: Tüm sektörler KDV indirimi istiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün sektörlerden KDV indirimi talebi geldiğini belirterek, KDV ile ilgili kaygılarını dile getirdi.

Şimşek: Tüm sektörler KDV indirimi istiyor
Şimşek: Tüm sektörler KDV indirimi istiyor
GİRİŞ 10.03.2012 14:22 GÜNCELLEME 10.03.2012 14:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakan Şimşek, Türkiye Meslekte Birlik Platformu 1. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, gelen taleplere yönelik herkesin yüzde 8 üzerinden veya yüzde 8 ise yüzde 1 üzerinden KDV oranına tabi olmak istediğini, bu aralar bir kaç adım atıldığını ardından bütün sektörlerden KDV indirimi talebi geldiğini anlattı.

Avrupa Birliğinde ortalama KDV oranının yüzde 20.7, Türkiye'de efektif KDV oranının ise yüzde 14.4, en yüksek kdv oranının ise yüzde 18 olduğunu ifade eden Şimşek, ülkenin kalkınabilmesi, gelişebilmesinin ancak sağlıklı vergi gelirleriyle sağlanabileceğini söyledi. Şimşek, ''Oradan buradan borçla, ne bu değirmeni döndürebiliriz, ne de bunun sonu var'' dedi.

80'li yılların başında Türkiye'nin hemen hemen iç borcu bulunmadığını, 90'lı yıllarda borcun 57 milyon liraya, 2002'de ise 150 milyar liraya çıktığını hatırlatan Şimşek, faizin ise 20-22 yıl içerisinde 20 bin liradan, 52 milyar liraya çıktığını söyledi.

Şimşek, ''Bu ülkenin çarkını ancak ve ancak sağlıklı vergi gelirleriyle döndürebiliriz. Hizmet için kendi mükelleflerimizden mümkün olduğunca düşük, makul oranlarda vergi toplamak zorundayız. Ama biz gerektiği zaman ufak tefek gelirlerden vazgeçmeye de hazırız'' diye konuştu.

-Türk Ticaret Kanunu-

Türk Ticaret Kanununda çok büyük fırsatlar bulunduğunu belirten Şimşek, Türk Ticaret Kanununu çok önemsediklerini, çok önemli bir reform olduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Endeksinde Türkiye'nin 2006 yılında 150 ülke içinde ortalamanın üstünde bir performansa sahip değilken, şimdi 183 ülke arasında 61. sıraya geldiğini, ancak 61. sırayı da Türkiye'ye yakıştırmadıklarını, Türkiye'nin ilk 20'lerde, 10'larda olmasını istediklerini söyledi.

Dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili bilgi veren Şimşek, avro borç krizinin şimdilik kontrol altında olduğunu, ABD'de son birkaç aydır istihdam yaratılmaya başladığını, Çin'de yüzde 7.5'luk büyüme hedefi açıklandığını ve sert iniş riskinin düşük olduğunu, dünya ekonomisine ilişkin beklentilerin olumluya döndüğünü bildirdi.

Bu beklentiyi bozacak en önemli riskin petrol fiyatları olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye olarak enerji fiyatlarındaki yükseliş riskini minimize etmenin kolaycı bir yolu olmadığını, en köklü çözümün memleketin katma değer zincirinde yukarı çıkması olduğunu söyledi.

Şimşek, girişimcilerin, önünü açmak gerektiğini, bürokrasiyi azaltmak gerektiğini ifade ederek, ''Devleti büyütmemeliyiz. Devlet büyüyünce iştahı artıyor. Kaynaklar hizmete gideceğine maaşlara, hazinenin borçlanmasına, açıkların finansmanına gidiyor. 2002'de 100 lira verginin 86'sı faize giderken, şimdi 100 lira vergi topluyoruz 83 lirasını hizmet olarak sunuyoruz. Bu dönemin farkı bu. Tabii ki sorunlarımız var eğitimde kaliteden tutun, enerjide dışa bağımlılığa, kayıtdışılığa kadar. Bu sıkıntıları aşmak için yıllardır ortaya koyduğumuz vizyonu var. Bu tedbirler gecelik olmadığı için, sonuçları da gecelik olmuyor. Bazı sektörlerde bazı alanlarda ar-genin sonuçlarını meyvelerini toplamaya başladık.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Barbaros Gülcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Makro ekonomiyi geçelim, reel ekonomiye bakalım.. İyide sayın Bakan, ben hizmet sektöründe bir işletme sahibiyim. Benim alım satımım yok, hizmet üretip satıyorum ve kestiğim faturanın her kuruşu gelir olarak görünüyor. Beynimin ürettiğine maliyet gösteremiyorum ve herkes gibi %18 KDv ödüyorum, bunun gelir vergisinide hesaba katınca benim büyük ortağım devlet oluyor. Diğer dolaylı vergileri ve giderleri saymıyorum bile. Bu sizce hakmıdır revamıdır. Şimdi hak olan nedir bir bakalım. Bana dünya düzeninden dem vurmayın, bunlar bahane değil, osmanlı nasıl öşür toplamış bir inceleyin, İslam dininde ölçü zekattır ve vergi bu düzen üzerinden değerlendirilmelidir. Siz işletmelerin kazancının 40 da birine vergi koyun bakın bakalım 1 kuruş kaçak oluyormu. Hadi %2,5 az bizim gibi kalkınmak için çabalayan bir ülkeye, hepimiz taşın altına elimizi koyalım ve %8 diyelim kalanı vatanımıza feda hibemiz olsun. Ama kapital düzenin vergi sisteminde devlet ihya olmaz, vatandaşta çalmaktan kaçmaz. Benim gibi çalmamaya özen gösterende zengin olmaz !
    Cevapla