Göbeklitepe turizmin gözbebeği oluyor

Arkeoloji dünyasını sarsan, tarihi yeniden yazdıran Göbeklitepe Türkiye turizminin haritasını da değiştirmeye hazırlanıyor. İşte Berlin'den Şanlıurfa'ya kurulan köprü:

Göbeklitepe turizmin gözbebeği oluyor
Göbeklitepe turizmin gözbebeği oluyor
GİRİŞ 08.03.2012 16:08 GÜNCELLEME 08.03.2012 16:08
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Eldeki bilimsel verilere göre dünyanın ilk ibadethanesi olan Göbeklitepe Almanya'nın ünlü kenti Berlin'de tanıtıldı.

Geçen yıl fuarda Harran ile öne çıkan Şanlıurfa, bu yıl Göbeklitepe ile turist sayısını ikiye katlamayı hedefliyor.

Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cem Göncü, bu yıl 1 milyon turist beklediklerini söyledi.

Geçen yılı 450 bin turistle tamamlayan Şanlıurfa'da halen 2 bin 200 yatak kapasitesi var. Göncü, bu kapasitenin 2 yıl içinde 3 bini aşacağını belirtti.

Göbeklitepe'yi tüm dünyanın tanıdığını ancak Türkiye'nin yeterince tanımadığını vurgulayan Göncü, elektrik, su gibi ihtiyaçların çözüldüğünü söyleyerek, "Turizm Bakanı'mız da bu yıl Turizm Haftası'nın açılışını Göbeklitepe'de yapacak." dedi.

Daha önce Şanlıurfa'daki yerleşim yerlerinin 7 bin 500 yıllık olduğu sanılıyordu. Ancak Göbeklitepe ile birlikte yerleşimin 11 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı.

Kuzey Afrika'yı etkisine alan Arap Baharı'nın ardından kış aylarında Mısır'a gelen turist sayısı bıçak gibi kesildi. ITB Fuarı'na katılan ülkenin en büyük tur operatörlerinden Mısır Spring Tours Genel Müdürü Andreas Harter, Kızıl Deniz bölgesindeki tatil rezervasyonlarında yüzde 50, Nil Nehri programlarında ise yüzde 70 küçülme yaşadıklarını söyledi.

Kış sezonunun zaten bittiğini, umutlarının yaz sezonuna bağlı olduğunu belirten Harter, haziranda seçilen yeni hükümetin desteğiyle önümüzdeki yıl turist sayısında artış sağlayacaklarını kaydetti. Örnek olarak yeni hükümetin Sun Ekspress'in Mısır'ı destinasyonlarına eklediğini belirten Harter, "Doluluk oranı yüzde 50'nin altına düşerse hükümet şirketin zararını üstlenecek." dedi.

Mısır halen tur operatörlerinin uçaklarının boş koltuklarının parasını öderken, yakıtlarını da ücretsiz veriyor. Türk turizmciler, Mısır'ın uyanmaya başladığını ve bu yaz tekrar rekabette öne geçebileceğini belirtiyor.

(Zaman - Haber 7)

Göbeklitepe turizmin gözbebeği oluyor
GALERİYE GİT
YORUMLAR 5
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    GÖBEKLİTEPE ANTİK KENTİNE DOĞRU... Sahrada çöl kumlarının altından çıkan fravun mezarlarının Dünya nın ilginç ziyaret yerleri haline geldiği gibi, sanırım -Göbeklitepe Antik Kenti-ne doğru gidiliyor.Umarız yakında burasıda Dünya nın en ilginç ziyaret edilen yerleri arasına katılır.-GÖBEKLİTEPE ANTİK KENTİ-VesSelam
    Cevapla
  • z ziyaretci 12 yıl önce Şikayet Et
    himmmmmmmmm.............................. Syn:haber7,ke$kem GÖBEKLiTEPE´nin Yakinlarindaki bu TAS´Lara benzer MAGARA daki Resimleride Yayinlasaniz..
    Cevapla
  • z ziyaretci 12 yıl önce Şikayet Et
    himmmmmmmmm.............................. Göbekli Tepe ilginc bir yer.Koca Tas´lar Oraya nasil getirildi.Taslarin " T " harfi Seklinde olmasi,Dini´mi,Takvim´imi Temsil ediyor.TA$´Larin arasina sonradan Kücük DUVAR örülmüs,Göbeklitepe zamaninda acep Dinsel itibarmi Kaybetti.Ayni Yer iSRAiL´dede gördüm.Bence Göbeklitepe KUM´la Zamaninda üstü TON´larca TOPRAK´La Bilincli Kapatildi.Etraf VOLKANIK ALAN degil.Göbeklitepe Sanildigindan daha GENi$ ALANA sahip.Oradaki inasanlar iNKALAR ve MAYALAR gibi aniden neden YOK oldular..acep iklimselmi?...
    Cevapla
  • osman cevik 12 yıl önce Şikayet Et
    Tanıtmak Yetmiyor.... Zeugma için Türkiyenin en büyük müzesini yaptılar ama Zeugma mozaiklerinin 10 katı daha büyük alana sahip dünyaca ünlü Urfa Halepli Bahçe mozaiklerinin üzeri demir barakalarla kapatılmış Allah umuduna korunuyor. Damlayan yerlerde leğenlerle engelleniyor. Göbekli Tepe'de 10 yıldan beri kazılıyor ama ne bir koruma ne de bir önlem alınmış değil . Göbeklitepe'ninde sonu Halepli Bahçe gibi gibi olacaksa tanıtmayın daha iyi millet bu rezaleti görmesin
    Cevapla
  • Erkan 12 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki ilk ibadethane maksatlı bina Kabe dir. Kabe, dünyadaki ilk mabed olup, kuran ayetiyle de sabittir. İlk insan Hz. Adem tarafından yapılmış ve diğerleri daha sonra inşaa edilmiştir. Bilgi verirken bunu gözetelim, Allah cc ın dediği, insanın zannından üstttedir.
    Cevapla