Geven koruma altına alınacak

Köylülerce yakacak olarak toplandığı için popülasyonunda azalma görülen geven bitkisi ve kökü, koruma altına alınacak.

Geven koruma altına alınacak
Geven koruma altına alınacak
GİRİŞ 06.03.2012 11:32 GÜNCELLEME 06.03.2012 11:32

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından bal verimi yüksek olan, ancak köylülerce yakacak olarak toplandığı için popülasyonunda azalma görülen geven bitkisi ve kökü, koruma altına alınacak.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gevenin, ülke genelinde kıymeti pek bilinmeyen, ancak ekolojik flora açısından zengin, derin kökü ve geniş dalları olan ve erozyonu önleyen bir bitki olduğunu söyledi.

Gevenin, nitelikli nektar veren bir bitki olduğunu ve arıcılık için büyük önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, ülkede çok sayıda geven türünün doğal olarak yetiştiğini dile getirdi.

Yılmaz, gevenin biyoçeşitlilik açısından öneminin yanı sıra yayıldığı alanın 2-4 katı büyüklüğündeki araziyi kaymalara karşı tutarak, erozyonu önlediğini anlattı.

Geven bitkisinin, Anadolu'da doğanın erozyona karşı son bekçisi olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Gevenden gövde veya kökünün üzerinden bıçakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir. Kitre başta ilaç yapımında kullanılır'' dedi.

Otsu bir bitki olan gevenin, köylüler tarafından genellikle yakacak olarak toplandığına dikkati çeken Yılmaz, bal verimi bu kadar yüksek olan bir bitkinin bilinçsizce tüketilmemesi için Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle bir koruma programı hazırladıklarını anlattı.

Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğünün bal ormanları projesi kapsamında mevcut geven bitkisinin koruma altına alınacağını ve yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar yürütüleceğini dile getirdi.

-Köylüye geven bitkisi anlatılacak-

Türkiye'de arıcılığın son yıllarda gelişmekle birlikte henüz mevcut potansiyelin tamamının kullanılmadığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu:

''Orman ve Su İşleri Bakanlığı bal ormanları kurarak, hem orman köylüsüne yeni bir gelir kapısı oluşturdu hem de arıcılığın daha kaliteli yapılması konusunda önemli bir adım attı. Bu projenin devamında geven gibi bal verimi yüksek olan bir bitki de koruma altına alındı. Geveni sadece yakacak olarak görmemeleri için köylüler bilinçlendirilecek. Köylülere geveni tanıtarak doğal bir koruma oluşturacağız.

Bu yılın ocak ayında start verilen koruma programı kapsamında köylerde dağıtılmak üzere afişler hazırlandı. Toplantılarla gevenin önemi anlatılacak ve köylülerin bunu koruması için bilinçlendirilmelerini sağlayacağız.

Geveni koruma altına alarak, Türkiye'deki bal üretimini 83 bin tondan 200 bin tona, kovan başına verimi de 17 kilogramdan 40 kilograma çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu rakamlara ulaştığımız zaman hem iç tüketimi karşılamış olacağız hem de üretimin yarısını ihraç edeceğiz. Bu ülkeye büyük bir döviz girdisi anlamına geliyor. Köylerde arıcılık geliştirildiğinde vatandaşlar yeni gelir kapısı olan gevenleri koruyacaklar ve her yıl dünyanın en kaliteli ballarını üretecekler.''

KAYNAK: AA