Adabank'ın katılım bankası olmasına onay

Remzi Gür'ün ortak olduğu GE Capital tarafından satın alınan Adabank'ın lisansının katılım bankacılığı lisansına onay çıktı

Adabank'ın katılım bankası olmasına onay
Adabank'ın katılım bankası olmasına onay
GİRİŞ 02.03.2012 11:31 GÜNCELLEME 02.03.2012 11:31

Geçen yıl temmuz ayında beşinci kez ihaleye çıkan Adabank'ın tek taliblisi GE Capital olmuştu. Beşinci ihalede Adabank'a tek teklif veren şirket İşadamı Remzi Gür'ün ortak olduğu GE Capital Adabank'ı 75 milyon dolar ödeyerek satın almıştı.

Kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle gerçekleştirilen ihale için Dubai merkezli GE Capital Limited'in Türkiye'de kurduğu şirket olan ve Ramsey'in sahibi Remzi Gür'ün de ortak olduğu GE Capital Danışmanlık A.Ş. 53 milyon dolar teklifte bulunmuştu.

Teklif, muhammen bedelin altında kaldığı için pazarlık aşamasınf irma, verilen aranın ardından teklifini önce 56 milyon dolara çıkarmış ihalede son gelen rakam ise 75 milyon dolar olmuştu. 

YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

GE Capital ortağı Remzi Gür, "Uzun zamandan beri TMSF'nin elinde bulunan banka satılıktı. Birkaç ay önce bize gelip sordular. Biz de şirketimizin uluslararası açılımını sağlaması ve Körfez sermayesinin buraya ilgisini gerçekleştirmek açısından olumlu karşıladık" açıklamasında bulunmuştu.

Bankayı katılım bankasına çevirme gibi bir planları olup olmadığı sorusuna Gür, "Şu anda banka. Daha ileride yol haritasını belirleyeceğiz" yanıtını vermişti.

ALTINCI KATILIM BANKASI OLACAK 

FinansGündem'e gelen haberlere göre Adabank'ın yol haritası çizildi. Adabank'ın bankacılık lisansı katılım bankacılığı lisansına dönüştürüldü. Finans çevrelerinde konuşulanlara göre lisans dönüşümü için GE Capital, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) gerekli onayı aldı. Şimdi ise bankanın yönetim kademesi oluşturuluyor.

Ön görüşmelerin yapıldığı genel müdürlük için katılım bankacılığında isim yapan iki yönetci ile temasların başladığı FinanGündem'e gelen bilgiler arasında.

Adabank'a genel müdür olması beklenen iki bankacıdan biri, Bank Asya Katılım Bankası Eski Genel Müdürü Cemil Özdemir, diğeri ise Özdemir'in Bank Asya'ya Genel Müdür olması ile birlikte Bank Asya'dan istifa eden eski genel müdür yardımcısı Ünsal Sözbir.

Bank Asya eski Genel Müdür Yardımcısı Ünsal Sözbir agresif yönetim anlayışı ile ön plana çıkarken, Cemil Özdemir ise daha temkinli bankacılık anlayışı ile biliniyor. Bunun için Sözbir'in genel müdürlük tecrübesi olmamasına karşın adı ön plana çıkıyor.

 ESKİ DOSTLAR ŞİMDİ RAKİP! 

Adabank'ın bu pazarda agresif büyüme stratejisi izleyeceği ve bunun için büyük bir olasılıkla GE Capital'in genel müdürlük tercihini Ünsal Sözbir'den yana kullaanacağı söyleniyor. FinansGündem'e gelen haberlere göre Sözbir'in ekibinde katılım bankacılığında iyi tanınan önemli bir isim daha yer alıyor.

Bu bankacı Türkiye Finans Katılım Bankası (TFKB) Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Akben. Türkiye Finans Katılım Bankası'ndaki son yapılanmadan sonra sorumluluk alanları daraltıldığı için istifa eden TFKB Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Akben'in Adabank'ta insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı olması bekleniyor.

ADABANK'IN TARİHÇESİ

1984 yılında Uzan aile tarafından kurulan Adabank İmar Bankası skandalı ile TMSF'ye geçmişti. 2006 yılında TMSF tarafından 60 milyon muhammen bedelle satışa çıkartılan Adabank, 5. ihalesini 2011 Temmuz ayında yapıldı.

KAYNAK: FİNANSGUNDEM.COM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL