Sevgililer günü, e-ticareti üçe katladı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneğine göre, tüm özel günlerde olduğu gibi Sevgililer Gününde de internet üzerinden gerçekleşen alışveriş hacmi artış gösterdi.

Sevgililer günü, e-ticareti üçe katladı
Sevgililer günü, e-ticareti üçe katladı
GİRİŞ 24.02.2012 17:05 GÜNCELLEME 24.02.2012 17:05

Bu artışın etkisi, başta çiçek ve hediyelik ürün satan siteler olmak üzere tüm e-ticaret sektöründe son yıllarda yoğun olarak hissedilirken, bu yıl, yıllık e-ticaret hacminin yüzde 5'inin Sevgililer Gününde gerçekleştiği öngörülüyor.

Bu orana Sevgililer Gününde en büyük hacmi kaplayan çiçek satış siteleri de eklendiğinde, çok daha büyük rakamlara ulaşılıyor.

Diğer günlerle kıyaslandığında, Sevgililer Gününde e-ticarette yaklaşık 3 kat artış yaşanırken, özellikle son günlerde hareket yoğunlaştı.

Geçen yıla göre alışveriş miktarında yaklaşık yüzde 50'lik artış gözlenirken, özellikle yeni jenerasyonun tüketim alışkanlıklarının değişimi ve her türlü ürünü internetten satın alınması, alışverişlerin giderek online alana kaymasına neden oldu.

Türkiye'deki genç nüfusun internet kullanımı ve yeniliklere adaptasyonunun yüksekliği, yakın gelecekte Sevgililer Günü alışveriş tercihlerinin ağırlıklı olarak internete kaydığı dönemlerin görüleceğini gösteriyor.

Sevgililer Günü alışverişinin, e-ticarette ocak ve şubat aylarında 100 milyon lira civarında ek bir hacim yarattığı tahmin ediliyor.

Ciceksepeti.com, çağrı merkezini 7 kat büyüttü

Şubat ayının ilk 2 haftasında PayPal internet sitesi trafiklerinde, önceki ayla karşılaştırıldığında yüzde 44 oranında artış görüldü.

Alışveriş anlamında ''en karlı'' aylardan biri olan aralıkın en yoğun haftasıyla kıyaslandığında, şubatın ilk haftasında yüzde 24 ve ikinci haftası yüzde 19,5 daha fazla trafik gerçekleşti.

CicekSepeti.com Üst Yöneticisi (CEO) Emre Aydın, CicekSepeti.com'un Sevgililer Günü için Hollanda'dan 3 TIR dolusu, toplam 700 bin kırmızı ve beyaz gül getirdiğini, siparişlerin, sitenin Türkiye genelinde anlaşmalı olduğu 190'ın üzerinde şubesinden müşterilere aynı gün içinde ulaştırıldığını belirtti.

Geçen yılki Sevgililer Gününde 20 bin sipariş alan CicekSepeti.com'un, bu yıl 60 bin siparişi hedeflediğini ve hedefe gün içerisinde kısa sürede ulaştığını kaydeden Aydın, Sevgililer Gününde siparişlerin yüzde 90'ını kırmızı gülün oluşturduğunu, kırmızı gülden sonra en çok lilyum ve orkidenin tercih edildiğini söyledi.

Aydın, siparişlerin yüzde 80'den fazlasının erkeklerden geldiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''CicekSepeti.com, 14 Şubat'ta çağrı merkezini 7 kat büyüttü. İstanbul'un yanı sıra Bitlis'teki bir çağrı merkezinden destek alan CicekSepeti.com'un çağrı merkezinde Sevgililer Gününe özel olarak gelen çağrılar için 350 kişi çalışırken, sosyal medya kullanıcılarını da anında cevaplayabilmek için toplam 20 sosyal medya uzmanı görev yaptı.''

Anadolu'dan konsept beyaz eşya, ankastre siparişleri

Hızlıal.com'un verilerine göre, Sevgililer Günü alışverişi ile e-ticaret sitelerine yüzde 20 oranında ek işlem hacmi yaratılırken, kullanıcıların özellikle şubat ayı başında internet alışveriş sitelerine girme sıklığı ve gezilen sayfa sayısı yüzde 30 oranında arttı. Özellikle ilginç ve eğlenceli ürünlerin sayfa görüntülenme sayılarında yükselme oldu.

Bu yıl Anadolu'dan verilen siparişlerde konsept beyaz eşya ürünlerinde, ankastre ürünlerde artış görülürken, özellikle kadınların siparişlerde ağırlıklı olarak cep telefonu, saat, tablet PC gibi ürünlerde; erkeklerin verdiği siparişlerde takı, parfüm, dijital fotoğraf makineleri, peluş oyuncak kategorilerinde artış görüldü.

Karşılaştırmalı alışveriş platformu akakce.com'un 1 Şubat-14 Şubat 2012 tarihleri arasında ziyaretçi sayısı önceki yıla göre yüzde 51 oranında arttı.

Sevgililer Günü alışverişi için en yoğun dönem 13 Şubat'ta yaşandı. Hediye tercihlerinde teknoloji ürünlerinin yanında aksesuar, parfüm ve kozmetik, kişisel bakım ürünleri ön plana çıktı. Akakce.com'da saat aramaları bu dönemde yüzde 50 artış gösterdi.

Evmanya.com'un verilerine göre, Sevgililer Günü için internetten yapılan alışveriş hacmi her yıl büyürken, bu yıl Sevgililer Günü için yapılan alışverişlerde internetin yaklaşık yüzde 20'lik orana sahip olduğu tahmin ediliyor.

Sitenin ziyaretçi sayısı şubat ayının ilk 2 haftası önceki yıla göre yüzde 60, ocak ayının aynı dönemine göre yüzde 40 oranında arttı. Evmanya.com'dan Sevgililer Günü için alışverişi yapan erkeklerin oranı bu yıl yüzde 55'lere ulaştı.

Teknoloji ürünlerinde cep telefonu ve fotoğraf makinesi alındı

Teknosa.com.tr'nin verilere göre ise Sevgililer Gününde özellikle 2 gün öncesi dikkati çekici bir hareketlilik olurken, tüketiciler en çok cep telefonu ve fotoğraf makinesi almayı tercih etti.

Ortalama bir cep telefonu ve fotoğraf makinesinin üzerinde bir sepet hacmine ulaşılırken, sevgilisine televizyon veya notebook hediye edenler sepet miktarını yükseltti.

Lidyana.com Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Baş da, Sevgililer Gününde en çok kalpli ve sonsuzluk temalı bilezik ve kolyelerin tercih edildiğini ve alışveriş yapanların yüzde 85'ini erkeklerin oluşturduğunu söyledi.

Yeniçarşım.com Genel Koordinatörü Emre Çorbacı ise Sevgililer Gününde kullanıcıların en çok takı ve mücevherat, iPad, iPhone, fotoğraf makinesi, saat ve küçük ev aletleri almayı tercih ettiğini kaydetti.

KAYNAK: AA