Kaçak elektrik kullananların cin yöntemleri!

Türkiye'de kaçak enerji kullanımının en yaygın olduğu illerden Şanlıurfa'da, mücadele çalışmalarını yürüten ekipler birbirinden ilginç yöntemlerle karşılaşıyorlar...

Kaçak elektrik kullananların cin yöntemleri!
Kaçak elektrik kullananların cin yöntemleri!
GİRİŞ 24.02.2012 16:45 GÜNCELLEME 24.02.2012 16:45
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'de kaçak enerji kullanımının en yaygın olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da, mücadele çalışmalarını yürüten ekipler, polis nezaretinde denetim yaptığı bölgelerde birbirinden farklı yöntemlerle gerçekleştirilen ''elektrik kaçakçılığını'' tespit ediyor.

DEDAŞ İl Müdürü Aziz Gündüz, ''Kaçak enerji kullanımını önleme konusunda yoğun çalışmalar var; bu durumun ne kadar büyük bir suç ve yanlışlık olduğunu vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz'' dedi.

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın merkezinde yer alan ve hidroelektrik üretiminin bir bölümünün sağlandığı Şanlıurfa'da, kaçak enerjinin yaygın kullanımı ve şebekelerdeki kayıplar nedeniyle, kış aylarında ve yazın tarımsal sulama sezonunda sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor.

Yıllık 5,6 milyon kilovat saatlik enerjinin yüzde 60'tan fazlasının kaçak olarak kullanıldığı 1 milyon 716 bin nüfuslu ilde yaşanan bu durum nedeniyle, her yıl önemli miktarda maddi kayıp oluşuyor.

''Harici nötr hattı kullanılarak sayaç durdurma sistemi''

375 bine yakın elektrik abonesinin bulunduğu Şanlıurfa ve ilçelerinde geçen yıl 47 bin 392 aboneye denetim yapıldı. Kaçak elektrik kullandığı belirlenen 3 bin 594 abone hakkında yasal işlem yapılırken, 14 bin 401 abonenin de sayacı değiştirildi. Aynı dönemde 20 bin yeni abone yapıldı.

Polis ekiplerinin nezaretinde denetimlerini sürdüren ekipler, enerji gereksinimin en yoğun olduğu saatlerde özellikle şehir merkezleri ve tarımsal sulama amaçlı kuyularda ''Sayacı normalden daha yavaş çalıştırma, uzaktan kumandayla sayaç durdurma, kanca düşürme, harici nötr hattı kullanarak sayacı durdurma'' gibi yöntemlerle kaçak enerji kullandığını tespit ettiği aboneye cezai işlem uyguladı.

Denetim yapan ekipleri en çok ''harici nötr hattı kullanılarak sayaç durdurma sistemi'' şaşırttı. Şebekeden gelen elektrik hattıyla aynı anda sayaca bağlanması gereken ''nötr hattını'' evin içine giren bir noktada keserek devre dışı bırakan sistem, evin içinde toprak hattıyla birleştirilerek şalter yardımıyla kumanda ediliyor. Bu sayede sayaç istenildiği zaman durdurulup, çalıştırılabiliyor.

Yöntemi tesadüfen deşifre eden ekip, çok sayıda evde bu yöntemin kullanıldığını belirledi. Bunun üzerine söz konusu uygulamayı yaptığı belirlenen abonelere ceza kesildi.

Kaçak kullanımla etkin mücadele kapsamında bilgilendirme çalışmaları da yapılıyor. Bu çerçevede İl Müftülüğünün de desteğiyle zaman zaman Cuma hutbelerinde cemaate, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantılarla da tüm vatandaşlara elektrik hırsızlığının dini ve hukuki sorumlulukları konusunda bilgi veriliyor.

''Herkesten yardım bekliyoruz''

DEDAŞ İl Müdürü Aziz Gündüz yaptığı açıklamada, il genelindeki toplam abone sayısının 375 bin olduğunu, bunların 10 binini büyük çaplı sanayi tesislerinin oluşturduğunu ifade etti.

Kaçak elektrikle mücadele kapsamında din adamları, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle düzenli toplantılar yaptıklarını anlatan Gündüz, şöyle devam etti:

''Kaçak enerji kullanımını önleme konusunda yoğun çalışma var. Kaçak elektriğin ne kadar büyük bir suç ve yanlışlık olduğunu vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca sıkıntı duyulan yerlerde 25-30 elemanla düzenli olarak tarama yapıyoruz.

İnşallah kaçak oranını düşürme gayretindeyiz, bunun için herkesten yardım bekliyoruz. Bu ülke hepimizin. Enerji insan hayatının vazgeçilmez parçası. Ekmek ve su insan hayatı için ne kadar önemliyse enerji de o kadar hayatımızda yer etmiş durumda. Üretimi zor ama tüketimi kolay, o nedenle önemini bilmeliyiz.''

Gündüz, kaçak enerji taramasının, alanında eğitimli bir ekip tarafından yürütüldüğünü vurgulayarak, uygulanan yöntemlerin kısa sürede deşifre edildiğini ve kaçak kullanım tespit edilen aboneye ceza uygulandığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • sadece selim 7 yıl önce Şikayet Et
    açıkcası bende kaçak elektrik kullanan insanlara hakkımı helal etmiyorum ama uedaş gibi firmalarda 112 tl harcağıdım elektrik faturama arkasına 100 tl daha ekleyip 212 tl yapıyorlarda bence tedaşa elektrik dağıtım şirketlerine atılacak kazığı artık çok görmüyorum ben kaçak kullanada elektrik şirketlerinede hakkımı helal etmiyorum KDV nin KDV si alınan tek ülkede yaşıyoruz yazık...
    Cevapla
  • gerek yok 7 yıl önce Şikayet Et
    şimdi kardamı öyle söyliyorsun millet gecinemiyor 250 300 faturamı olur ucuz olsun bak kimse kacak kulanmmaz ha kacak kulananlarındaa kulanmıyanda acısını cıkarıyorlar kulanmıyanın günahı nedir tedaş haksızlık yapiyor
    Cevapla
  • Serkan Azaklı 9 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik dağıtım şirketinin taşarön firmasında kesme bağlama elemanı olarak çalışıyorum.gördüğümüz kaçakları fotoğraflayıp bildiriyoruz ya siyasilere denk geliyor yada kurumun idare ettiklerine üstelik kaçağını bu söyledi diye deşifre ediyorlar.
    Cevapla
  • Xex 12 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak Elektrik Kullananlara. Her ay 3 kişilik ailede ortalama 70-80 tl elektrik faturası ödüyorum. 1 gün geçse hemen kesme bildirim kağıdı geliyor. Kaçak elektrik kullananlarla faturalarımıza kaçak bedeli yansıtan sorumlulara hakkımı helal etmiyorum. Ahirette iki yakam ellerinde olsun.
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    KAÇAK ELEKTRİK. biz namuslu tüketiciler olarak bu kaçak elektrik kullananların parasını cebimizden ödüyoruz,kaçak elektrik paraları faturasını düzenli ödiyen dürüst vatandaştan kesiliyor. bende faturasını düzenli ödiyen,gerektiği takdirde ev masrafına,sağlığa ayırdığı parayı bile faturalarına ödiyip,aksatmayan bir vatandaş olarak--- kaçak elektrik kullanan şahıslara,benim ödediğim kaçak elektrik paralarını HARAM ZIKKIM EDİYORUM
    Cevapla