MHP, tekstil sektörü için Meclis Araştırması istedi

MHP, tekstil sektörünün sorunlarının araştırılarak, gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

MHP, tekstil sektörü için Meclis Araştırması istedi
MHP, tekstil sektörü için Meclis Araştırması istedi
GİRİŞ 24.02.2012 13:06 GÜNCELLEME 24.02.2012 13:06

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, tekstil endüstrisinin, gerek istihdam gerekse üretim ve pazar imkanları açısından Türkiye'nin ve Bursa'nın en önemli sektörleri arasında bulunduğu vurgulandı.

Sektörün ekonominin itici ve lokomotif gücünü oluşturan toplam ihracatın yüzde 40'ından fazlasını oluşturduğu vurgulanan gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

''Tekstil sektörünün sorunlarının bir kısmı geneldir ve Türk Ekonomisinin tümünü ilgilendirmektedir. Yatırımların büyük çoğunluğunun yüksek faizli ve kısa vadeli borçlanma seklinde yönlendirilmesi işletmelerin mali yapılarını daha da bozmuştur. Kriz dönemlerinde plansız davranılarak yatırıma devam edilmesi sektörün genel yapısına zarar vermiştir.

Tekstil sektöründe vizyon ve strateji eksikliği vardır. Bu nedenle, sektördeki bir çok işletme gelecekte ve AB kapsamında çalışmalarını hangi yöne çevireceği konusunda bilgisiz ve kararsızdır. Tekstil sektörünün en önemli sorunlarından birisi de kayıtdışılıktır.

Kayıtdışı çalışan tekstil işletmeleri rekabet ortamının bozulmasına, makine parkının bilinmemesine ve istihdam bilgilerinin yetersizliğine neden olmaktadır. Sektörün diğer bir sorunu da tasarım yapamamak, marka olamamak ve moda yaratamamaktır.

Tekstil sektörüne ilişkin saydığımız bu sorunlar ancak akılcı ve sektörün yapısına uygun çözümler getirilerek aşılabilir. Tekstil Sektöründe yaşanan sorunlar hakkında araştırma yapılarak, gerekli önlemlerin alınması konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.''

KAYNAK: AA