Türkiye kadın girişimcide sınıfta kaldı

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Gülden Türktan Türkiye'de her 100 girişimciden sadece 6'sının kadın olduğunu ve devlet teşviğinin şart olduğunu söyledi.

Türkiye kadın girişimcide sınıfta kaldı
Türkiye kadın girişimcide sınıfta kaldı
GİRİŞ 23.02.2012 12:54 GÜNCELLEME 23.02.2012 12:54

Türkiye'de her yüz girişimciden sadece 6'sının kadın olduğu bildirildi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de çalışan kadınlara işteki durumları açısından bakıldığında 100 kadından 13'ü kendi hesabına ve işveren konumunda çalışıyor.

Kadınların yaklaşık yüzde 52'si herhangi bir ücret ya da yevmiye karşılığında, yüzde 35'i ücretsiz aile işçisi olarak çalışma hayatına katılıyor.

Türkiye'de ticaret odalarına kayıtlı girişimci sayısı 1,3 milyonken, bunların sadece 80 bininde kadın sahipliği veya ortaklığı bulunuyor. Ancak bu konuda detaylı bir istatistik bulunmuyor.

Kadınlar en çok hizmetler sektöründe istihdam edilirken, hizmet sektöründeki iş alanlarından bazıları özellikle ''kadınlar için uygun alanlar'' olarak toplumsal kabul görüyor.

CEO pozisyonundaki kadın oranında dünya ortalaması yüzde 5'in altındayken, Türkiye yüzde 12'lik oranıyla CEO pozisyonundaki kadın açısından dünyada ilk beş ülke arasında yer alıyor. Dünya çapında kadın CEO oranlarında ise, yüzde 13'le Finlandiya başı çekiyor.

Türkiye'de genel müdür düzeyindeki yöneticilerin yüzde 23'ü kadınlardan, yüzde 77'si erkeklerden oluşuyor. Müdür seviyesindeki orta düzey yöneticilerin yüzde 22'si, şef seviyesindeki alt düzey yöneticilerin de yüzde 21'i kadınlardan oluşuyor. Üst düzey yönetici kadın oranı özel sektörde yüzde 22,8 iken, devlette bu oran yüzde 6,8'e kadar düşüyor.

''Devlet teşviki şart''

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Türktan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de kadın girişimci oranı ise, yüzde 6 gibi düşük bir seviyede bulunuyor. Türkiye'de kadın girişimciliğinin desteklenmesini istediklerini belirten Türktan, ''Ülkemizde 1,3 milyon girişimciden sadece 80 bini kadın'' dedi.

Kadın girişimci sayısının artmasının sermaye, eğitim, devlet teşviki, deneyim paylaşımı alanlarının tümünde aynı anda çözüm üretmekle mümkün olduğunu vurgulayan Türktan, ''Kadın girişimcilere özel kredi destek paketleri ve teşvik politikaları geliştirilirken, konu ile ilgili KOSGEB, KİŞGEM gibi kamu kurumlarının sağladığı eğitim ve destek çalışmaları ülke genelinde yaygınlaştırılmalıdır. Çünkü, girişimcilik ekonomik gelişmenin itici gücüdür, önemli bir kaynak olarak yaygın kültürün içinde ve önemli bir parçası olarak geliştirilmelidir'' diye konuştu.

''Güçlenen kadın, ekonomik gelişmişliği getirir''

Kadınların iş dünyasına tam anlamıyla katılamadığı durumlarda, rekabet açısından sorunlar yaşanabileceğine işaret eden Türktan, şunları kaydetti:

''Girişimcilik eleştirel düşünebilmeyi geliştirir, bu yüzden statükoya karşı önemli bir alternatif duruştur. Bunu gerçekleştiren bireylerin kendilerine ve yaratıcı potansiyellerine olan güvenleri gelişir ve daha aktif vatandaşlar olma yolunda önemli ilerleme kaydederler.

Sorgulayan, girişimci ve yaratıcı bireyler sürdürülebilir demokrasinin ve ekonominin itici gücüdür. Güçlenen kadınlar ülkelerine, bölgelerine ve tüm dünyaya daha güçlü ve gelişmiş bir insan kaynağı sunarlar, bu da toplumların ekonomik gelişimini ve küresel ekonomik dengeleri olumlu etkiler.''

KAYNAK: AA