Kozan'da 300 bin tonluk beklenti

Kozan ve çevresinde bu yılki narenciye rekoltesinin 300 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Kozan'da 300 bin tonluk beklenti
Kozan'da 300 bin tonluk beklenti
GİRİŞ 22.02.2012 13:54 GÜNCELLEME 22.02.2012 13:54

Kozan Yaş Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 100 bin dönüm narenciye bahçesi bulunan yöredeki rekoltenin geçen yıl gibi bu yıl da yaklaşık 300 bin ton olmasının beklendiğini belirtti.

Portakalın iç piyasada alıcı bulduğunu ancak ihracatın durması sebebiyle limonun dalında kaldığını ifade eden Delibaş, bu yıl ki sert hava koşullarının ve geçmişten gelen tanıtım eksikliğinin üreticinin ve tüccarın arzuladığı piyasanın oluşmasına engel olduğunu ifade etti.

Delibaş, şunları söyledi:

''Mandalina sezonu özellikle Irak'a yapılan ihracat sebebiyle iyi geçti. Kesimi devam eden washington portakalın hal çıkış fiyatı ise şu anda 50-60 kuruş arasında ve ihraç edilmiyor. Tamamen iç piyasada tüketiliyor. Portakalın geçen yıl aynı dönemde fiyatı 65-70 kuruş arasındaydı. Sıkmalık Trablus ve yerli misketin büyük bir kısmı ise Irak'a gönderildi. Bu yıl en büyük sıkıntı enterdonat tipi limonda yaşanıyor. Hava koşullarına bağlı olarak özellikle Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatın durması sebebiyle limon dalında 20 kuruşa alıcı bulamıyor. Limon geçen yıl 30-35 kuruş arasında alıcı bulmuştu. Üretim fazla oluğu için iç piyasanın ihtiyacı karşılandı.''

Kozan portakalının görünümü ve lezzeti ile dünyadaki rakipleri ile çok rahat rekabet edebilecek kalitede olduğunu vurgulayan Delibaş, ancak ürünün bugüne kadar yeterli tanıtım yapılamadığı için hak ettiği talebi görmediğini bu sebeple piyasadaki dalgalanmalardan çok çabuk etkilendiğini kaydetti.

Kozan narenciyesini tanıtmak için düzenlenen etkinliklere büyük önem verdiklerini kaydeden Delibaş ''Kozan narenciyesinin özelliklerini iyi anlatabilir ve aranılan bir marka haline gelmesini sağlayabilirsek, artan talep sebebiyle yöredeki ürünü dalında istediğimiz fiyata satabiliriz. Bunun için Kaymakamlık ve belediyece yapılan tanıtımlara destek veriyoruz. Üreticilerimizin de iyi ve organik tarım uygulamalarına yönelmesi daha ekonomik, bilinçli ve kaliteli üretim yapması gerekir'' dedi.

Narenciye Tüccarı İbrahim Özenli ise Kozan'dan bahçede 40-45 kuruşa satın aldıkları portakalı, büyüklüğüne göre birinci ve ikinci kalite olarak sandıklayarak, Gaziantep Haline sattıklarını, yöredeki narenciyenin tadı ve kalitesi ile öne çıktığı için tüccarlar ve tüketiciler tarafından rağbet gördüğünü belirtti.

KAYNAK: AA