MR'da dünyayı geçtik SGK harekete geçti

Hastanelerde çekilen MR sayısının İngiltere, Almanya, Fransa gibi OECD ülkelerinden yarı yarıya fazla çıkması Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi.

MR'da dünyayı geçtik SGK harekete geçti
MR'da dünyayı geçtik SGK harekete geçti
GİRİŞ 22.02.2012 02:27 GÜNCELLEME 22.02.2012 02:27
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

MR cihazına giren hasta sayısının Türkiye'de yılda binde 67, diğer ülkelerde ise 46 olduğunu dikkate alan SGK, gereksiz çekimlerin önüne geçmek için çalışma başlattı.

Türkiye'de son yıllarda MR ve tomografi çekimlerinde ciddi artış yaşanıyor. Bu durum Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2011 raporuna da yansıdı. OECD ortalamasına göre her 1 milyon kişiye 12,2 MR cihazı düşerken, Türkiye'de bu rakam 8,9'da kaldı. Fakat çekilen MR sayısında tam tersi gerçekleşti. OECD ülkelerinde yılda bin kişiden 46,6'sı MR cihazına girerken, Türkiye'de rakam yaklaşık yüzde 50 daha yüksek çıktı; 67,2 oldu. Türkiye bu sayı ile İngiltere, Hollanda, İspanya, Almanya, Fransa, İsrail gibi ülkeleri geride bıraktı. Rakamlar böyle olunca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) harekete geçti. Kurum gereksiz çekimlerin önüne geçmek için çalışma yürütüyor. Özellikle çekimlerin paket içine alınması veya belli bir süre aynı yerden birden fazla gereksiz çekimlerin engellenmesi gibi yaptırımlar gündemde.

Manyetik rezonans görüntülemenin (MR) yanı sarı bilgisayarlı tomografide de (BT) ciddi artışlar gerçekleşti. Türkiye'de bir milyon kişiye 11,6 BT cihazı düşerken, OECD ortalamasında bu sayı 22,8 oldu. Cihaz sayısında arada iki kat fark olmasına rağmen OECD ülkelerinde yılda bin kişiden 131,8'i, Türkiye'de ise 95,8'i BT'ye giriyor. Türkiye geçmişte MR ve tomografi cihazı eksikliğinden dolayı ciddi bir sıkıntı yaşadı. Fakat son yıllardaki sağlıkta dönüşümle birçok kamu hastanesi bu cihazlara kavuştu. Özellikle hizmet alım yöntemi ile dışarıdan firmalar tarafından hastane içine bu cihazlar kuruldu. Önceleri 6 ayı bulan randevu verme tarihleri bir haftanın altına düştü. Fakat zamanla çekimlerdeki artışlar sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Radyolojik tetkik gereğinden fazla

Bir önceki dönem Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, bazı yerlerde iki katı fazla MR çekildiğine dikkat çekiyor. "Çok tetkik hiç tetkik demektir. Bu hastalara, zaman ve para kaybettirmektedir. MR tetkiklerinin doğru protokollerine uyulmaması nedeniyle yapılan tetkiklerin kalitesi çok düşük olmakta ve hastalıkların tanısı tetkik yapıldığı halde konulamamaktadır. 24 saat uygun koşullarda çalıştırılan bir MR cihazı ile en fazla 60-70 tetkik yapmak gerekirken bu sayı birçok merkezde 100 tetkiki aşmakta ve bazı merkezlerde günlük 200 tetkike yaklaşmaktadır." bilgisini veriyor. Performans sisteminin de radyoloji tetkiklerinin sayısını artırdığını belirten Akhan, "Bir hastaya en az 20 dakika ayrılması gerekirken performans sistemi nedeniyle ayrılan süreler çok kısalıyor. Kliniklerde günde 150'ye varan hasta bakılıyor. Her gelen hastaya da radyoloji tetkikleri yazıldığından iş yükümüz artıyor. Tetkikler standartlara uygun yapılmıyor." ifadesini kullanıyor. Akhan, radyolojiyle ilgili standartların belirlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile çalışma başlattıklarını ve bir komisyon kurduklarını da söylüyor.

MR ve tomografinin her çekimi için hastanelere ortalama 70 lira ücret ödeyen SGK, Türkiye'de çekilen MR ve tomografileri yakın takibe aldı. Özellikle gereksiz çekimleri engellemek için yaptırımlar gündemde. Çekimlerin paket ücret içine alınmasından yapılan çekimlere sınırlama getirilmesine kadar düzenlemeler konuşuluyor. Özellikle hastaların farklı hastanelerde aynı yer için MR çektirmesini önlemek için ortak bir otomasyon sistemi de gündemde. Hasta farklı hastanelere gitse de daha önceki çekilen MR ve tomografilerinin görüntülenmesi gündemde.

KAYNAK: (ZAMAN)
YORUMLAR 8
  • Ahmet Yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    Amaca ters. Eskiden hastasını fiziki muayeneden ge çiren doktor, mevcut şikayetlere uyan bir kaç basit laboratuvar tetkiki ile tedavi tablosunu oluştururdu.Şimdiki doktorlar geniş veri sağlayan ve ol dukça pahalı sistemler kullanarak hasta sını tedavi etmeye çalışmaktadır.Bu yol kanaatimce yeterli bilgi ve tecrübe bi rikimi olmayanların başvurduğu bir yön temdir ve ülkeyi müthiş derecede ekono mik sıkıntıya sokmaktadır.Teknoloji ama ca ters kullanıldığı müddetçe asla fay da getirmez.
    Cevapla
  • Esad Kılıç 12 yıl önce Şikayet Et
    yahu geçmişsek ne var tedavinin gerekliliği herşeyde geriyiz tanılar hep hatalı. tedaviler hep hatalı bunda da geçelim zaten doktor kalitesi yerlere düştü ya muayene ya hastane seç dediler tüm cengaverler çekti gitti.. benim hanımıma devlette hatalı tanı kondu.. komşumu sakat ediyorlardı. normal mi bunlar sgk harekete geçti.. iyi halt yedi
    Cevapla
  • ozkan ozkan 12 yıl önce Şikayet Et
    doktorların gözü doymadıkca. Devletin neyle uğraştıgına dikkat edermisiniz. Doktorların yolsuzluklarını nasıl olurda engelleriz diye çırpınıp duruyor. Doktorlara sorsanız hoplar zıplar çok okumuşlardır haklarıdır vs.. elin gavurunun doktoru kasaptan alıyor sankı diplamayı onlar neden yapmıyor demek lazım.
    Cevapla
  • CENGAVER 12 yıl önce Şikayet Et
    PERFORMAS = YOLSUZLUK = BÜYÜK VURGUN !. Performans getirdiler ya ! Türkiye devleti tarihinin en büyük vurgununu yaşıyor, Özel Hastaneler Hazinedeki milyonlarca yetimin hakkını nasıl gasp ediyor görün, Vicdan yok, merhamet yok en kötüsü Akıl da yok, Allahım sen gör artık !
    Cevapla
  • ekrem çelebi 12 yıl önce Şikayet Et
    sağlık bakanı na sorun hele. sadece MR değil,tetkikler,muayene sayıları,görüntüleme hepsi fazladan,hepsi şişirilmiş.eline yeşil kartı alan günde 5 ayrı poliklinik geziyo.sana MR gerekli değil dediğimiz hasta şikayet ediyor hakkımızda soruşturma açılıyor.ama bunları bi de sağlık bakanına sorun bakalım ne diyecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle