Kıdem fonu başlıyor esnek çalışma seneye!

Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı'na göre Kıdem Tazminatı Fonu bu yıl başlayacak. Esnek çalışma 2013 yılına kaldı

Kıdem fonu başlıyor esnek çalışma seneye!
Kıdem fonu başlıyor esnek çalışma seneye!
GİRİŞ 18.02.2012 12:50 GÜNCELLEME 18.02.2012 12:50

Ebru Toktar Çekiç'in haberi

Fondan yararlanmak için '10 yıl deneyim' koşulu getiriliyor. Paranın bir kısmı işsizlikte alınacak, kalan emeklilikte verilecek. Part-time çalışanlara da 'işsizlik sigortasından ve emeklilikten yararlanma' hakkı tanınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı'nı belirleyerek takvime bağladı. Hükümetin öncelikleri, 2012-2014 Eylem Planı ile karara bağlandı.

Eylem Planı'nda, hükümetin mevcut kıdem tazminatı sistemini kaldırarak, herkesin bireysel hesabından oluşacak Kıdem Tazminatı Fonu'nu 2012 yılı içinde oluşturacağı açıklandı.

Planda, bu hedef, şöyle özetlendi: 'İstihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, işletmelerdeki finansal öngörülebilirliği arttıracak, işgücü hareketliliğini hızlandıracak bir Kıdem Tazminatı Fonu kurularak, tüm işçilerin erişebileceği bireysel hesaba dayalı mali açıdan sürdürülebilir bir sistem oluşturulacaktır. Hedef: 2012'

10 YIL DENEYİM ŞARTI

Ulusal İstihdam Stratejisi'nde mevcut kıdem tazminatı fonu yüksek bulunarak, bunun daha aşağı seviyeye çekileceği mesajı verildi.

- HÜKÜMET, yeni 'kıdem tazminatı için 'En az 10 yıl kedemi olan işçilere' ödeme yapılmasını uygun buldu.

- İŞSİZ kalınan dönemde, işçinin kıdem tazminatı fonunda biriken parası kısmen çekilebilecek.

- GERİ kalan esas bakiye emeklilikte alınabilecek.

- HER işçinin bireysel hesaba dayalı fonu oluşturulacak.

İŞSİZLİK SİGORTASI ARTACAK

ULUSAL İstihdam Stratejisi 2012-2014 Eylem Planı'nda, 'Esnek çalışanların emeklilik hakkına erişmesi ve işisizlik ödeneğinden yararlanması için mevzuat değişikliği' yapılacağı da belirtildi.

Bunun için belirlenen takvim ise 2013. İşsizlik ödeğinin de miktar olarak düşük olduğu belirtilen stratejide bunun artırılacağı sinyali verildi. İşsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranının 2010 yılındaki yüzde 10.8 seviyesinden 2023 yılına kadar yüzde 25 seviyesine yükseltileceği vurgulanan eylem planında, 'İşsizlik sigortasının da daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenleneceği' bildirildi.

ESNEK ÇALIŞAN UNUTULMADI

EYLEM Planı'nda istihdama ilişkin şu hedefler belirlendi:
- TÜRK mevzuatında düzenlenmemiş olan esnek çalışma biçimleri için yasal düzenlemeler yapılacak. (Hedef: 2013)

- ESNEK çalışanlar, ekonomik ve sosyal haklara erişebilecek, emekli olabilecek ve işsiz kaldıkları dönemde İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanacaklar.

- SOSYAL yardım alanlardan çalışabilir durumda olanarın tamamı 2012 yılına kadar listelenecek.

Yardımların payı yukarı çekilecek

- KADINLAR, özürlüler, gençler ve uzun süreli işsizlerin istihdama katılımı için tedbirler alınacak.

- KADINLARIN işgcüne katılımı yüzde 35'e çıkarılacak. Uzun süreli işsizlerin oranı yüzde 28.6'dan, 2023 yılına kadar yüzde 20'ye çekilecek.

- SOSYAL yardım sistemi, yoksul çalışan kesimi de kapsayacak şekilde genişletilecek. Şu anda SGK'lılar ve halihazırda çalışanlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanamıyor.

- 2023 yılında gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırı altıda kalan nüfusun oranı yüzde 10'un altına düşürülecek. 2023 yılında sosyal yardımların GSYH'ye oranı yüzde 3'e çıkarılacak.

KAYNAK: AKŞAM