Japonya: Borcumuz Everest'ten büyük

Japonya'da, sürekli artan kamu borçlarını kontrol altına almak amacıyla hazırlanan vergi zammı tasarısı Bakanlar Kurulu'nda onaylandı.

Japonya: Borcumuz Everest'ten büyük
Japonya: Borcumuz Everest'ten büyük
GİRİŞ 17.02.2012 23:47 GÜNCELLEME 17.02.2012 23:47

Tasarıya göre, şu anda yüzde 5 olan gider vergisi, 2014 yılının Nisan ayında yüzde 8'e, 2015 yılının Ekim ayında ise yüzde 10'a çıkacak.

Japonya, artan yaşlı nüfusu nedeniyle sosyal güvenlik harcamalarının yılda 1 trilyon Yen'e (12,6 milyar dolar) çıkacağını açıkladı.

Hükümet verilerine göre, 2060 yılında ülke nüfusunun yüzde 40'ı emeklilik yaşında olacak.

Ancak Bakanlar Kurulu'nun onayladığı tasarı hem muhalefetten, hem de iktidardaki Demokratik Parti milletvekillerinden tepki görüyor.

"Bir trilyon Yen'i, 10 bin Yenlik banknotlar halinde üst üste dizerseniz, 10 bin metre yüksekliğe ulaşırsınız. Bu Everset Dağı'ndan bile daha yüksek"

Geçen yıl Mart ayında meydana gelen deprem ve onun ardından yaşanan tsunami sonrasında ülke ekonomisi toparlanmakta güçlük çekiyor.

Hükümet tahminlerine göre deprem ve tsunaminin Japonya'ya maliyeti 300 milyar dolara kadar çıkabilir.

Japonya'nın kamu borçları şu anda, 10,5 trilyon dolarla millî gelirin yüzde 228'i seviyesinde.

Bakanlar Kurulu'ndaki oylamanın ardından bir mesaj yayımlayan Başbakan Yoşihiko Noda, borçları azaltmak için ülkenin zaman kaybetmeye tahammülü olmadığını belirtti.

Noda, "Bir trilyon Yen'i, 10 bin Yenlik banknotlar halinde üst üste dizerseniz, 10 bin metre yüksekliğe ulaşırsınız. Bu Everset Dağı'ndan bile daha yüksek" ifadelerini kullandı.

"Pek çoğunuz, kendinizi 'yaşlıları desteklemek zorunda kalan şanssız kuşak' olarak görüyor olabilirsiniz. Ama yaşadığımız refah toplumunu kuranlar o yaşlılardı" dedi.

Yürürlüğe girmesi için Parlamento'nun onayı gereken yasa, Mart ayında oylanacak.

KAYNAK: AA