Gazprom'dan Güney Akım için yeni açıklama

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Miller 'Olağan dışı soğukların hakim olduğu bu kış, Avrupa'da Rus doğalgazına yönelik büyük bir talep patlaması yaşandığına dikkat çekti.

Gazprom'dan Güney Akım için yeni açıklama
Gazprom'dan Güney Akım için yeni açıklama
GİRİŞ 15.02.2012 18:58 GÜNCELLEME 15.02.2012 18:58

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexei Miller, ''Olağandışı soğukların hakim olduğu bu kış, Avrupa'da Rus doğalgazına yönelik talepte keskin bir artışa yol açmış, Güney Akım'ın inşasının ne denli gerekli ve yerinde olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir'' dedi.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Miller, Güney Akım projesine ilişkin bir toplantı düzenledi.

Proje Yönetim Dairesi Başkanı Leonid Chugunov, Uluslararası Ticaret Dairesi Başkanı Pavel Oderov ve Güney Akım Projesi Yönetim Kurulu Başkanı Marcel Kramer'in de bulunduğu toplantıya katılanlar, projenin geldiği aşamayı ayrıntılı olarak değerlendirdi.

Toplantıda, ''Başbakan Vladimir Putin'in de arzu ettiği üzere'', inşaatın planlanandan daha önce, yani bu yılın aralık ayında başlaması konusunda gerekli tüm koşulların yerine getirilmesine işaret çekilerek, Güney Akım konusundaki nihai yatırım kararının bu yılın kasım ayında verileceği kaydedildi.

-''Kış Güney Akım'ın gerekliliğini gösterdi''-

Toplantıda, Güney Akım inşaat kurallarını onaylayan Alexei Miller, ''Güney Akım'ın fiili inşaat aşamasına geldiklerini'' bildirdi.

Gazprom'un proje üzerinde 24 saat çalıştığını belirten Miller, ''Olağandışı soğukların hakim olduğu bu kış, Avrupa;da Rus doğalgazına yönelik talepte keskin bir artışa yol açmış, Güney Akım'ın inşasının ne denli gerekli ve yerinde olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Avrupa'nın, Rus doğalgazının tedariki için, transit aracıları olmayan yeni koridorlara ihtiyacı var'' ifadelerini kullandı.

Açıklamada, 16 Eylül 2011 tarihinde Güney Akım Transport AG ortaklarıyla projenin denizden ilerleyecek kesiminin uygulanması için gerekli anlaşmanın imzalandığı hatırlatılarak, söz konusu belgeye göre, Gazprom'un doğalgaz boru hattı projesinin denizden ilerleyecek kısmının yüzde 50'sine, İtalyan ENI firmasının yüzde 20'sine Alman Wintershall Holding GmbH ve Fransız EDF'nin de yüzde 15'ine sahip olacağı kaydedildi.

2011 yılının üçüncü çeyreğinde, Güney Akım'ın denizden ilerleyen kesimine ilişkin fizibilite çalışması ile Güney ve Orta Avrupa'daki ulusal doğalgaz boru hattı bileşenlerine ilişkin fizibilite çalışmalarını birleştiren konsolide fizibilite çalışmasının tamamlandığı belirtilen açıklamada, ''Konsolide fizibilite çalışması kapsamında temel teknik kararlar ve bu kararların fizibilitelerinin gerekçelendirilmesi, çevre güvenlik değerlendirmesi ve çevre koruma için düzenlenecek etkinlikler ve projenin anapara ve operasyonel maliyetleri de içeren bir ekonomik değerlendirmesi yer almaktadır'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada,, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexei Miller'in 20 Ocak 2012 tarihinde Güney Akım boru hattının inşaatının Aralık 2012'de başlamasını öngören ayrıntılı bir planı imzaladığı da anımsatıldı.

KAYNAK: AA